Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

KBalázs

Pedig ez a szál már volt jó egyszer, pont az a fehér bund amibôl neked nyomtattam régen. 8 hónapja van szárazon.

B.Zoltán

Abs-nél a hajlakk a tesa ragasztó nem vált be nekem sem.
A tesa ragasztó szalagot be fújtam nitró lakkal (Maestró márka) a 60 fokos asztalról is csak ragasztó szalagostól jött le.

Most az üveglap enyhén le van fujva nitró lakkal és 90-95 fokos aztalnál nagyon stabil a tapadás.
Van ,hogy a kész nyomat 50 fok után leválik ,de van hogy segíteni kell neki.
Eddig a legnagyobb 70 x 100 mm   és 8-10mm magas doboz szerű volt amit nyomtattam ,de rendbe volt.  

Érdemes kipróbálni a nitró lakkot , lehet ,hogy az akrilt szereti az abs.

vjanos

Ahh... Én maestro akril lakkal próbálkoztam régebben, arra abszolute nem tapadt az abs :(

B.Zoltán

Most olvasom , hogy akril festék bevonására javasolja , ezek szerint nem a lakk akril csak én rosszul gondoltam?

Gondolod , hogy ha nekem nem működne a legjobban az eddig leírtak közül leírtam volna.
Aki akarja kipróbálja.

Nekem a hajlakkot újra kellett fújogatni és sosem tudtam, hogy biztosan jó tapad-e még PLA-nál is .  
Most pla , abs is jól tapad , de lehet ,hogy ez a véletlen játéka ,de én nagyon örülök neki.

Nekem az asztal üvege 90-95 fok abs-nél alatta nem jól tapad úgy rémlik , csak a tesa ragasztót lefújva próbáltam 60 fok környékén ott tapadt , mint írtam is.

vjanos

Nem kell támadást keresni ott ahol nincs.

Leírtad hogy maestro nitrólakkal megy, én hozzáadtam annyit, hogy maestro akril lakkal nekem sajnos nem. Csak plusz infó. Pont.

Ki fogom próbálni a nitróst...

B.Zoltán

Amint írtam is, nem akril lakk a nitrólakk, én rosszul gondoltam, te tényleg az akril lakkról írtad, hogy nem tapad.

A nitrólakknak más az összetétele. A dobozán szerepelt (amit írtam is előbb) az akril kifejezés, és rosszul emlékeztem. Az nem a lakk összetételére vonatkozott.

Bocs, ha támadásnak vélted, nem akartam annak szánni én sem.

Mint írod, leszögezhető, hogy az akrilt nem szereti az ABS.  
Az 1 kg-s nitrólakkos dobozon valami műgyantával kombinált cellulóznitrát alapú lakknak írja a nitrólakk összetételét.
A dobozos színtelen nitrólakkot még nem próbáltam ki.

De érdemes lenne kipróbálni jól felhígítva nitróhígítóval, és centrifugával egyenletesen felvinni az üveglapra. Akkor talán szép fényes felületet adna a nyomtatás alaprétege.

Nemrég acetonnal átdörzsöltem a nitrólakkot az üvegen, és ezáltal simább lett a nyomtatás alapja. Ez se rossz, hogy időnként egy kis acetonos valamivel át lehet frissíteni a lakkot, az esetleges zsírfoltok eltávolítása érdekében.

wzc80zbf7

Még sajnos mindig szenvedek a nyomtatómmal. De már teljesen tanácstalan vagyok. Ha elkezdek egy magasabb tárgyat nyomtatni ez a végeredmény:
http://imgserv.com/xRe" TARGET=_fnew>Kep1
http://imgserv.com/xRi" TARGET=_fnew>Kep2

Egymás után kinyomtattam 3x-r a tárgyat és nem sokban térnek el egymástól a kész művek. Az érdekes az egészben hogy új fúvókával is ugyanezt csinálja. Valakinek valami ötlet? :(

000000000

Twgyél egy próbát, hogy a fejet felmelegitve az extrudert feloldva milyen könnyen/nehezen tudod kézzel áttolni az anyagot. Nálam már fordult elő, hogy a teflon az összekötő csőben el kezdett zsugorodni, és csak nagyon nehezen tudtam átnyomni az anyagot, akkor produkált ilyen hiányos nyomtatást. Illetve lehet, hogy a tárgyhűtésed is elégtelen.

xmkwac9

A száltovábbító motorod milyen meleg a nyomtatás végén? Ha forró, akkor szerintem cseréld ki!
Nekem volt egy-két ebay-es kínai léptetőmotorom, amik egy pár hét munka után a nyomtatás végére felmelegedtek és olyan lett a nyomat, mint a tied. Aztán hűtöttem őket, akkor jobb lett. De végül mindig egyre melegebbek lettek és elkezdett akadozni a száladagolás. Most a t2cnc-től vett motort használom, ez jó és ezt nem kell hűteni.

KBalázs

Visszavonom, nem a kiszárított szál a ludas, pont ugyanazon (a megjelölt) helyen darálja el a szálat a továbbítórece, ami valahogy(hogy?) megsérült.

vjanos

Én mér két óccó kínai száltovábbítót dobtam el, mert eltompult a foga, nem akart rendesen kapaszkodni...
Megeszi a műanyag az élét.

KBalázs

Ennek pont hogy nem tompult el, ezeket én készítettem. Mármint most csináltam másikat (milyen jó hogy egy-két évente használom is valamire az esztegámat, plusz most tudatosult hogy ennyi ideje áram alatt volt, szépen fûtötte a sufnit a tápja). Szóval nem a szállal, nem a továbbítóval van a gond, hanem ahogy felmelegszik a hotend, sokkal nehezebben megy át a szál rajta, és inkább ledarálja mint áttolja. Még rá kell jönnöm mi okozza, de pont nemrég említette valaki hogy megdúzzadhat a melegtôl a tefloncsô, talán itt is ez van (kizárásos alapon). Most kihûtöm majd vissza, és megpróbálom úgy frissen áttolni a szálat (kihúztam), ha így könnyen megy akkor ez az ok.

KBalázs

Most végre szétszedtem apróra (2014 jan. óta elôször) a hotendet, és jól kiégettem. A teflon részben (ami belül 3.3mm, kívül 17mm-es rúd) nem látni semmi elváltozást, azért kifúrtam az anyagmaradványokat a faláról. Remélem megjavul a hiba, mert így munkaképtelen a nyomtató, két réteg után nem nyomtat hanem darál.

3vv2btrhv

http://www.imgserv.com/images/2016/07/29/SDFwRcN3.jpg" border=0>
Eljutottam a szilikon , poliuretán gyantás másolat készítéséig , a rózsaszínű az eredeti 3D nyomat a fehér a másolat .

93kiabn5v

Teljesen leszedem az eredeti rögzítést és megpróbálom a 4 sarkánál emelni.Ha sikerül pontosan megcsinálni talán nem feszül be. A tartókat állíthatóra terveztem lehet állítani rajtuk.