Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

PSoft

"...mert ugye itt már nem sokáig lehetünk."

Ez igaz!

De, hidd el a háttérben sok ember azon dolgozik, hogy ez a fórum, és ez a jó csapat továbbra is fennmaradjon, egy új helyen.

93kiabn5v

Akkor nincs gond. Csak gondoltam felajánlom csináltam már pár weboldalt. :)

B.Zoltán

Sarpba fórumtársunk jóvoltából kaptam Herz ABS nyomtatószálat. Ezúton is köszönöm neki! Így sikerült próbálgatnom a hétvégén a nyomtatást vele.

Kevesebbet puffog mint a kínai kék szálam, kevesebb a víztartalma úgy néz ki. Ez a pozitívum.

Végülis jól nyomtatható, de:
- nem akar tapadni az asztalhoz úgy mint a kínai
- sokkal jobban deformálódik mint a kínai

Örülök, hogy nem ezzel kellett kezdenem a nyomtatást, kicsit a kedvem elment volna tőle. De sikerült olyan beállítást csinálni, hogy most stabilan áll az asztalon, és sikerült nyomtatni vele nagyobb nyomtató alkatrészt, ami úgy tűnik, teljesen használható lesz.

Itt van két fotó a legóról. Kék a kínai ABS, szürke a Herz ABS. Meg van cserélve a fotón, a teteje mindig egyenes, látszik a résen, kb mennyit hajlik el a nyomtatás.

És van egy nagyobb nyomtatás, ami már használhatónak tűnik, bár sajnos a Cura egy réteget elkevert, de ez a használhatóságát nem befolyásolja.

Egy pár legót szétfaragtam, hogy hogyan tapadnak a rétegek. Szinte csak szétfaragni lehet őket. A 0.3-es rétegvastagságnál a kukacoknak csak a teteje érintkezik, és ez könnyebben szétszaggatható, annak ellenére, hogy összeolvad. Azért szeretem a 0.2-es réteget, mert itt nagyobb felületen tapadnak össze.

Ha lesz 0.5-ös fúvókám, akkor 0.3-as réteggel valószínű lehet nyomtatni majd.

http://cnctar.hobbycnc.hu/B.Zoltan/3d_nyomtato/lego1.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/B.Zoltan/3d_nyomtato/lego2.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/B.Zoltan/3d_nyomtato/nagyobb_nyomtatas1.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/B.Zoltan/3d_nyomtato/nagyobb_nyomtatas2.jpg" border=0>

000000000

Szia! Köszi a tesztet. A puffogás vélhetően még kevesebb lehetne, ha páramentesítő zacsikat használnék az anyagokhoz. Ez kb fél éves anyag. A herzes tapadása nálam 90-100 fok körül kapton szalagon eddig kiválló volt, korábban (cca 3 éve) 4-es erősségű piros taftos hajlakkot használtam, arra is jól tapadt.
Az érdekelne igazából, hogy hány fokon nyomtattad?

B.Zoltán

240 fokon nyomtattam.
Emailt nézd meg , ott írtam még egy pár privát dolgot.
Nincs széles kapton szalagom csak keskeny , de kipróbálom vele.
Nem tudom ,hogy a ABS-nek használ-e a szilikagél , mert nekem lezárt zacskóba szilikagéllel volt és mégse tökéletes.

Állitólag az anyagába gyártáskor kerűl bele a viz.

000000000

Nekem is csak 50mm széles van, azzal maszkolom az asztalt. Elég sokáig jó egy maszkolás. A mostani pl már vagy 20 nyomtatást kibírt, most kezd kicsit legatyásodni. (2 nyomtatás közt érdemes zsírtalanítani, én denaturáltszesszel szoktam, de lehet hogy a 20%-os ecet is jó).

Email egyelőre nem érkezett.

93kiabn5v

Adott egy alkatrész amit nem tudok a magassága miatt kinyomtatni de elforgatva igen. Viszont ha elforgatom nem fekszik csak pontokba az asztalon. Van erre valami megoldás? Nem a nyomtató módosítására gondolok.

KBalázs

Feldarabolod a tárgyat (majd ragasztod), vagy alátámasztás(support mat) generálást bekapcsolod?

93kiabn5v

Nem is tudtam, hogy van ilyen. Cura val nyomtatok. Hol lehet ezeket beállítani?

93kiabn5v

Darabolni mivel tudok mert az rengeteg dolgot a Z tengely rövidsége miatt nem tudok nyomtatni sajnos.

xmkwac9

Slic3r-rel biztosan lehet (a Cut gombbal), a többit nem ismerem.

93kiabn5v

Ha már itt tartunk milyen progival érdemes nyomtatni? Eddig a Cura t használtam.?

keri

A cura elég jó minőségben dolgozik.
És darabolni is tud.

A legjobb a Simplify de az fizetős.

93kiabn5v

keri

Bocs az csak az aljából tud levágni X mm-ert.