Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

ih7fm6t23

1. Brim (szoknya) beállítása (bár szerintem ilyen a Makerware-ben nincs): http://3dprinting.stackexchange.com/questions/20/what-are-main-differences-between-rafts-skirts-and-brims/60
2. "Egér fülecske" elhelyezése a modell sarkainál: http://3dnyomtatas.blog.hu/2014/01/05/napi_tipp_abs_vetemedes
3. Hajlakk fújása a tárgyasztalra (nekem jobban bevált mint a TESA szalag, de ez egyéni dolog - bár pl. a maszkoló szalagot isopropyl alkohollal szokták még kezelni):
http://3dnyomtatas.blog.hu/2014/01/02/napi_tipp_hajlakk_kapton_ragasztoszalag
4. Újraszintezés (vagy auto szintezés van a Z18-ban?)
5. Be van kapcsolva a temperált nyomtatási hőmérséklet (tehát fűti a nyomtatási teret?)
6. Milyen kitöltéssel dolgozol? Vagy ez itt nem számít? (Nagyobb kitöltés --> nagyobb feszültség a tárgyban)
7. Esetleg a sarkoknál plusz tapadás érdekében egy kis stiftes ragasztó kenés

(A Z18-nak nincs fűthető asztala)

93kiabn5v

Köszi. Igazából egy mozgó mozgó alkatrészt kellene ragasztanom minimális terhet mozgatna. Egyenlőre pillanat ragasztót tesztelem de  úgy néz ki elég jól összetartja viszont egy bajom van vele valamennyit veszít a mértetéből.

keri

60 fokon még éppen hajlítható, bár nem tudom mekkora pontossággal 60fok a 60 fok nálam.
Puhának valóban nem puha, de elég lehet ahhoz, hogy feszültség mentesítse a dobozt. Ezért mondtam hogy "~60fok" ezt ki kell kísérletezni.

Túl puha sem jó, mert akkor azért lesz ronda a nyomtatás.

Felfűteni soha nem szoktam, mert akkor megpuhul.
Ha lehűl akkor magától lepattan az üveg felületről, akármilyen erősen tapadt előtte.

ezsolt74

Ha a sárga Tesa szalag alaposan le van mosva acetonnal, akkor nem lehet leszedni a tárgyat róla,annak feltépése nélkül,annyira rátapad a PLA.

93kiabn5v

Újabban kapton szalagra, 20% ecettel lemosva igaz üveglapra 60 fokos asztalfűtéssel nyomtatok. Üvegen nincs 60 fok. Amióta így használom és jó a Z magassága nem kunkorodik fel. Igaz ekkorát nem nyomtattam még vele.

keri

Üvegre nyomtatáshoz pár gondolat.

Szintezés legyen pontos, de felfűtve szintezd.
0,3mm-es réteggel kezdek. Sebesség nekem nem számít a tapadásnál, ha amúgy az extruder bírja gőzzel. Az első rétegnek külön be lehet állítani a flow-t hogy megfelelő mennyiség legyen. Ezt úgy szoktam, hogy legyen egy kis légrés a tükrös felületen, mert úgy tapasztalom így jobban tapad, mintha teljesen belenyomom az anyagot, és egybefüggő a felület. Mondjuk egybefüggő felülethez amúgy is kell vagy 80fokos asztal.

Az üveg nekem 3mm ablaküveg, de most pl 3mm ikeás tükör. (védőréteget leszedtem a hátuljáról) Lényeg hogy a fűtött részt fedje csak akkor nem reped el.

Tisztítására én sima ablaktisztítót szoktam használni, de legutóbb nem akart tapadni sehogy sem. 20%-os ecettel "nyikorgósra" dörzsöltem, azóta megint jól tapad.

Próbáltam én is mindent. Tesa szalag nekem annyiból volt csak jó, hogy ha fel is jött nem mozdult el a munkadarab, de amúgy nem voltam meggyőzve hogy ez nekem jó :)

keri

Én azért nem tudom a hőmérsékletet, mert 15 fokkal kevesebbet mutat a termisztor, a felületen meg a kontakt hőmérő és a lézeres is mást mutat...

de nem is izgat, úgy állítom be hogy jó legyen, a számok csak addig érdekelnek hogy ismételhető legyen a beállítás.

wzc80zbf7

Hát igen ez egy nagyon igaz. A legjobb megoldás a kísérletezgetés. Minden anyag más és más. Hiába PLA meg ABS gyártónként is különbözik a jó beállítás.

Most épp én is próbálok ABS-el nyomtatni. Amikor nyomtat olyan apró kis sercegések halhatóak. Ez normális?  

Anyag: ABS 3DPlastX Fehér
Extruder: 240C
Tárgyasztal: 100C
Tárgyhűtés: 0%

Esetleg van valakinek valami kísérleti beállítása?  

Nem tudna esetleg valaki segíteni temp calibrációs torony elkészítésében? Van fent Thingin egy jó pár, de nem bírom értelmesen felszeletelni.

wzc80zbf7

A szintezést te is a papírlapos megoldással szoktad csinálni? Én 0.4-es fúvókával nyomtatok 0,3mm rétegvastagsággal. A papírlappal úgy szoktam szintezni hogy épp hogy érezzem az ellenállást mikor kihúzom a lapot az üveg és az extruder közül. De ha esetleg van valami jobb szintezés szívesen fogadom. :)

93kiabn5v

Ez engem.is érdekel, én majdnem tépőre szoktam engedni viszont nem fűtés mellett hanem hidegen. Eszembe se jutott eddig hogy melegen kellene.

wzc80zbf7

Én csak szimplán rühellek asztalt szintezni. :) Úgyhogy hamarosan be lesz üzemelve az induktív szenzor. :D De addig is marad ez a megoldás ha csak valaki nem ad valami jobb tippet.

93kiabn5v

Ezzel nem vagy egyedül.:)

keri

Este ha hazaértem csinálok neked egyett. G kódban kell átírni a hőfokot.

Szintezni én érintéssel szoktam, de van hézagmérőm, abban van 0.3as lemez.

keri

Mechanika függő. Nekem a heatbed felnyomja picit az uvelapot.

93kiabn5v

Mit gondoltok egy merev keret 2 menetes szárral vagy orsóval mozgatható lenne pontosan tengelyes megvezetés nélkül? Láttam képeket, hogy simán csak a két mentes szárral emeli,süllyeszti az asztalt de nem vagyok benne biztos hogy elegendő.