Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Nos egyelőre ott tartok, hogy visszatettem a polu-kat az x/y tengejre, mert "alacsonyabb" sebességen, amit az extruder még bír, a DRV8825 sajnos berázza a gépet, elég durván, ami aztán a nyomaton is meglátszik. 100 mm/s felett szépen jár, de ott meg az extruder nem bírja, szóval sajnos komoly teszt fotókat nem tudok emiatt feltenni, illetve azért lesz pár hamarosan /most is nyomtat a Polou A4988-al/.

A DRV vibrációja amiatt lehet főleg, mert a repetierben szoftveres késleltetés kellett neki, anélkül nem indult el a nyomtató. Meglepő számomra, hogy az A4988 gyorsabban dolgozza fel a jeleket, mint a DRV8825.

A gyorsulás adatok ellenére, azért nagyon sokat számított a sebesség.
1000 a gyorsulásom csak mindenütt ahol számít, az alacsony érték ellenére ahogy korábban is írtam, csupán a nyomtatási sebesség növelésével:
http://kepfeltoltes.hu/160714/IMG_20160714_183431_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>40mm/s - 2 óra 02 perc
http://kepfeltoltes.hu/160714/IMG_20160714_183506_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>100mm/s - 1 óra 19 perc 30 másodperc /DRV8825-el durván látszik a rezonancia/
http://kepfeltoltes.hu/160714/IMG_20160714_183506_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>100mm/s - a nyomtatás megszakadt mechanikai hiba miatt, de látszik a felület, elég fullosnak tűnik.
150mm/s - 1 óra 10 perc 22 másodperc /az extrúder nem bírja, pedig ha bírná, szép lehetne a nyomat a gép hangja alapján/

Készítek még pár képet, a további tesztekről.

000000000

http://kepfeltoltes.hu/160714/IMG_20160714_194203_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>A másofik 100mm/s valódi képe. A4988 16microsteppel.

000000000

A 40mm/s kép Arduino Mega 2560 + Ramps 1.4 + A4988-al készült, ez is kimaradt a leírásból.

A többi Arduino DUE + RAMPS-FD + DRV8825/POLOU A4988 rendszerben készült.

A gép egy áttervezett erősen módosított X3D XXXL COREXY.

000000000

A slicer többnyire Simplify3D 3.1

http://kepfeltoltes.hu/160714/IMG_20160714_200650_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>Még egy kép.

Ezen a képen a bal alsó Arduino DUE/RAMPS-FD/DRV8825/32microstep/Slic3r/60mm/s. Siralmas a minősége.

A jobb alsó Arduino DUE/RAMPS-FD/POLOU A4988/16microstep/Simplify3D/100mm/s. Egész jó, de a kép nem adja vissza, vannak a sorok közt függőlegesen kisebb eltérések.

A felső Arduino DUE/RAMPS-FD/DRV8825/32microstep/Simplify3D/100mm/s
Eddig ez a legjobb, bár a korábban írt mechanikai hiba már ezen is látszik a saroknál némi ringing formájában.

A felületek mindenütt zártak, hibátlanok a tömörségüket tekintve.

000000000

Akkor ennek fussunk neki mégegyszer, összekevertem az előző hozzászólást, mivel szerkeszteni nem lehet tekintsétek semmisnek, és akkor itt helyesen:

A slicer többnyire Simplify3D 3.1

http://kepfeltoltes.hu/160714/IMG_20160714_200650_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>Még egy kép.

Ezen a képen a bal alsó Arduino DUE/RAMPS-FD/DRV8825/32microstep/Slic3r/60mm/s. Siralmas a minősége.  

A felső Arduino DUE/RAMPS-FD/DRV8825/32microstep/Simplify3D/100mm/s Egész jó, de a kép nem adja vissza, vannak a sorok közt függőlegesen kisebb eltérések.    

A jobb alsó Arduino DUE/RAMPS-FD/POLOU A4988/16microstep/Simplify3D/100mm/s. Eddig ez a legjobb, bár a korábban írt mechanikai hiba már ezen is látszik a saroknál némi ringing formájában.

A felületek mindenütt zártak, hibátlanok a tömörségüket tekintve.

vjanos

Érdekes kisérletezés, vajon a 32 microsteppet kisebbre véve máshogy rezonált volna a DRV?  

A Simplify 3.1-ből nincs véletlenül felesleges biztonsági másolatod? ;)  
Nekem csak 3.0.2 van, de az bugos mint a franc...

000000000

Én is erre gondoltam. Ma kipróbálom a DRV-t 16 microsteppel. Ahogy írtam korábban a rezonanciát az okozza szerintem jelenleg, a DRV esetében, hogy túl gyors neki az Arduino DUE, hogy a step jelet érzékelje késleltetést kell betenni a firmwareba. Érdekes módon a Polou-nak nem kell ez a késleltetés.

Az eddigi próbák mind 0.3 mm rétegvastagsággal mentek. Este levettem a rétegvastagságot 0.15 a sebességet feltoltam 150-re. A nyomtatás sikerült, de nem a legjobb eredménnyel. A záróréteg lyukacsos maradt. az összes méhsejt cella felett. ott azt hiszem lassítani kellene, illetve a 3 réteg, összesen 0,45 mm záróréteg sem a legtöbb. Persze ringing is van doszta. Játszok még a gyorsulással is, de azt hiszem az igazán gyors nyomtatás csak a következő gépemmel lesz majd kivitelezhető.

Az acélsodronyos meghajtásról mi a véleményetek? azért gondolok arra, mert azt könnyű állandó erővel feszesen tartani. Talán a ringing nagy része eltűnne nagy sebességnél/gyorsulásnál is.

Sajnos nincs, még a 2-es verzió körül vettem meg, azóta talán drágább is lett, de nekem nem volt bugos a 3.0.2 sem. Próbáltam a "biztonsági másolat" változatot is. Friss windows kellett neki, utána nem volt vele semmi gond.

07zuwmapf

Sziasztok. Szerintetek érdemes ezt a vázat megvenni 25000 ft? Rátudok építeni egy gépet?

keri

Így ne tudjuk miről van szó :)

keri

Kösz, a részletes tesztet, jó volt.

Nekem 3Nm-es motorok vannak rajta (ez volt kéznél, de amúgy szükségtelen), DM542-es meghajtókkal. Ezek elvileg 256 mikrolépést is tudnak, de úgy nagyon lassú, szóval 16-al használom, mert 30khz-s jelet tud csak kiadni az ardu. Ennek a szabályzónak intelligensebb az áramszabályzása, meg időzítése, szóval itt a motorok és meghajtás nem korlátoz semmiben, nagyon extrém gyorsulási értékeket be tudok állítani, viszont ezeket gyakorlatilag ugyan annyira visszakorlátoztam mint a többiek az izmosabb NEMA17-e motorokkal, mert a mechanika rezonanciái nagyon meglátszanak. Pedig a vezetékek 12mm-esek, alu összefogatókat használok, és jóval merevebb acél szíjat, coreXY elrendezésben. Van egy szélesebb és jóval erősebb acélszálas szíj készletem, de szerintem azt már nem fogom coreXY-ban építeni. A kereszt tengelyes MakerBot mechanika tetszik most, azt lehet áttételezni, hogy egész lépésre is kellő felbontás jöjjön ki, csak azt kéne megoldani, hogy jóval magasabb vezérlő frekvencia legyen lehetséges, szerintem sokat javítana a minőségen.

Sebesség. Most megküldtem én is 40 helyett 90-el egy nyomtatást, és egész szép lett, de a rétegek nem tapadtak úgy össze. Időben 1/3-al rövidebb, és igazából nincs jelentősége, mert elindítom és otthagyom. fél óra ide vagy oda nem izgat.

Én csináltam egy teszt kockát. 1 réteg falvastagság, váza nyomtatással. A G-kódban beállítottam, hogy 5mm-enként növeljen a sebességen, és megnéztem hol a legszebb, a nyomtatás. A sarkok miatt a rezonancia is meglátszik, meg a túl gyors extrudálás hibái is kijönnek.
Ezt a tesztet 5 fokonként emelve különböző hőmérsékleteken is kinyomtattam, így jött ki nekem ez a 30-40mm/s optimális minőségi nyomtatás.

000000000

Ehh, kb 5* futottam neki, sajnos ez már túlmutat ennek a fórumnak a keretein, ezért indítottam neki egy blogot. Ha érdekel http://www.santha.net/blog/index.php#param=id_3&sc=true" TARGET=_fnew>itt olvasható. Eztán ott folytatom, illetve az itt általam leírtakat is megpróbálom kultúrált formában összeszedni ott.

VighLajos

A blogod első mondata:
Ahogy írtam itt fojtatom, hogy nyomonkövethető legyen a  
Javítsd ki a "fojtatom"-ot "folytatom"-ra...

VighLajos

Az, hogy "kinagyítva" helyett "kimagyítva" van, az sima mellényúlás...
No, engem meg fognak ölni az lektorálás-ellenesek...

000000000

Az Arduino DUE elvileg 300kHz-et tudhat. Most 90KHz-ra állítottam.

000000000

Köszi, diszlexia sajna. Elnézést! Javítom. :)