Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

rf63unrk7

Igen, amikor a filamentet mint hibalehetőséget említem, akkor azt is értem alatta, hogy még az ugyanazon tekercset is fél év múlva felhasználva egy előző beállítás már nem biztos hogy jó, mert nedvesség és oxidáció is érheti a műanyagot, és már máshogy viselkedik.

rf63unrk7

Nálam is a szürkének 20 fokkal több, és 10%-al kevesebb flow kellett.
Még az is beleszólhat, hogy télen, vagy nyáron rakod félre az anyagot. Nálam télen 20% a páratartalom, nyáron 40-50%.

vjanos

Ha valaki nem ért veled egyet, az vitatkozás? :)

https://picasaweb.google.com/115269787262514318386/CoreXY3DPrinter?authuser=0&feat=directlink" TARGET=_fnew>Az enyém valami ilyesmi
16-os rudakon van két oldalt felfüggesztve az asztal. Rugó nincs alatta. Természetesen bárhol tudok bele egy újjal is millimétereket nyomni.

Nem szoktak egyébként olyan felületi hibáim lenni, amit ne tudna megoldani magában a gép.
A szíjat tartom egyébként a leggyengébb láncszemnek, bár most úgy néz ki megállt a nyúlása.

A 8-as rudat, vékony szíjat, egyoldali felfüggesztést SZERINTEM nem a direkt rugalmasság miatt, hanem egyrészt költségcsökkentőnek, másrészt a "működik ez így is" elv miatt teszik bele a gyártók és a hobbi tervezők.
Az asztal alatti rugó SZERINTEM a fúvókát meg az üveglapot védi, hogy valami tudjon engedni, ha negatívra jönne ki a Z home pozíció :)

A fa aztán pláne deformálódik páratartalom változására, az nem tartja meg neked a merőlegeset meg a párhuzamost :(

Mindezek után ha van a gépedről publikus fotó, azt én is megnézném, pláne, hogy miket gyártasz négy asztalnyi méretben :)

vjanos

Igen, bár ezeket egyszerre vettem, együtt tároltam ugyanabban a ládában...

wt8g4i4

János lenne olyan kérdésem, hogy ha jól látom a képeid alapján neked a J-head extruderfejed van, amit mozgatsz xy irányban és az adagoló hátul van. Így kisebb tömeget kell mozgatni igaz ? Nincs hátránya abban hogy visszahúzásnál mozog a szálvezető bovden ? Milyen adagolót használsz hozzá ?

vjanos

Csúfolják ezt J-headnek is ,de én inkább E3D V6 néven ismerem.
Az extruder egy https://picasaweb.google.com/lh/photo/JuopIoSGroiAEZTH-6QHe9MTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink" TARGET=_fnew>MK7 kerék, alu körítéssel

Arra gondolsz, hogy a benyomós pneu csatlakozóban mozog a bowden?  
Az engem is zavart, http://www.thingiverse.com/thing:668232" TARGET=_fnew>nyomtattam hozzá ilyen pöcköket, a csatlakozó pereme alá kell dugni.

Jordan Gabor

na megvan. Két fő gond volt. Az egyik, hogy a gép nem 50mm/s -ot tud, hanem 30mm/s-ot. Ez még nem okozna többszörös lassulást, ami viszont nagyobb gond volt, az a gyorsulás beállítás. Amikor a jog-ra is rányomtam, kb. fél másodperc volt mire felgyorsult. Ezt most sokkal feljebb vettem, még így is hallható ahogy rampol fel és le, de a kis részleteken brutál begyorsult, de a nyomaton nem látni semmi különbséget.  
Kösz, a gyorsulás volt alapvetően.
A cura-ban átírtam nem csak a nyomtatási sebességet 30-ra, hanem az uresjárat sebességet is. Még mindig kevesebb amit a cura kiír, de mondjuk 6 perc alatt kész egy pici kocka amire 4.5-et ír a cura. Ez már nekem jó közelítés.

Kösz,
JG

Jordan Gabor

Nyomtatófejet mit ajánlanátok egyébként? Sajátnak kellene, tehát elsősorban kínai/épített cucc érdekelne.
Köszönöm,
JG

wt8g4i4

igen arra gondoltam :) köszönöm

rf63unrk7

"Természetesen bárhol tudok bele egy újjal is millimétereket nyomni." - igen erről beszéltem.
Hiába az alaminyium keret, vastag drága lineárok, a nyomtatás helyén mm rugalmasság van.
De ez a fajta rugalmasság nem baj! Sőt! Több oka van miért...

Nem vitatkozni akarok, hanem kicserélni a gondolatokat, másnak is biztos hasznos, nyilván lesz aki egyetért, és olyan is aki nem...

Én úgy látom, a rendszerbe mindig belerakják a rugalmasság (a nagyon drága profi készülékeknél is), és arra jutottam nem véletlen.
A tapasztalataim is ezt támasztják alá. Te is írtál mindjárt egyet (törés megelőzése).
Látom nálad a 16-os rúd  két oldalt van, ebben sokban eltér az átlagostól, ez mindenképp extra merevséget ad, de mint írtad így is nagy az elmozdulás lehetősége a tárgyasztalon, a nyomtatás helyén - erről beszélek.

Nálam négy menetes szár emel, és oldalról van megvezetve az asztal nyomtatott elemekkel, csapággyal, rugóval (kép lent mellékelve), ami 2 db 65*65-ös (fa) "L szelvény" vezet meg, ez a megoldás csak annyit enged oldalra mozdulni, amennyit egy ilyen vastag fa lap deformálódik, ezért kénytelen voltam a függőleges irányú rugalmasságot máshogy belevinni a rendszerbe.
(egytámaszú tartó, kéttámaszú tartó, négytámaszú tartó...)

Az asztali rugó (más x másik funkciója mellett, pl. állíthatóság) valóban az üveglapot is védi, főleg mikor olyan eset fordul elő, hogy a fejből kiszivárgott anyag a HOME pozícióban "taknyozva" megdermed alatta (milliméterek),  
majd erre próbál következő alkalommal Z-homot-ot felvenni a gép. Ha nem lett volna rugó az extruderemen is,  
már háromszor törtem volna üveget. Persze lehet itt alatta lukat fúrni, vagy az üveget kisebbre venni, sarkát levágni, de ennek is van hátulütője.

Enyém gép: régebben videót is raktam fel róla egy "zoro costos" megoldás, csupa használt holmi felhasználásával készült  
(4 éve javítgatom, két éve rendeltem bele filamentet előszőr előtte martam is vele puhább dolgokat),  
most már saját magát nyomtatja, meg a következő generációt, amit így már tudok tervezni is...

Képek a printerről, gumibakos megoldással és rugókkal, régi "merev" verzió is látszik, ott az asztal stabilizálásához/megvezetéséhez nyomtatott cuccok,  
és az "új nemzedék", példaként nagyobb darab nyomtatásra (az még a tuning előtti időben lett nyomtatva)...  
valamint egy kisebb darab, amit tegnap terveztem és nyomtattam a telefonnak...

https://drive.google.com/folderview?id=0B4FUB52Et1jNOGdjLUN2ajJRYTA&usp=sharing

Remélem látszik (jogosultság...)

Jordan Gabor

a cura-ban hol találom azt a paramétert, hogy amikor a fej nem nyomtat, közlekedik két pont között, mennyire húzza fel a fejet.
Úgy látom most ez téró és vonalat húz a nyomtatásba. Nem nagy dolog, ujjal már nem is érezni, minimális, de látszik. Gondolom adok neki vagy két tizedet akkor nem fog látszani.  
Böngészek, de nem találom.
Segítetek?
Kösz,
JG

vjanos

Látszik, igen.

Én azért különbséget tennék rugalmasság terén aközött, hogy mondjuk egy alu U profil csavarodik ha a normálishoz képest egy nagyságrenddel nagyobb erőhatás éri; és direkt a rugalmasság miatt beépített gumibak között.

Az első képen levő dupla csapágyas megvezető mekkora réteggel készült?
Nem tudom eldönteni, hogy picit túl van-e extrudálva, vagy esetleg az említett rezgések miatt nem sima, függőleges a fala.

Az én gépem sziget üzemben megy, mindig ott vagyok, ha indítom. Ilyenkor előtte letakarítom az asztalt, és egy csipesszel elkapom az esetleges kiszivárgó anyagot. Nincsenek megdermedt milliméterek :)

vjanos

Z hop a neve, a retractionnál van.

0bn8uxmw

Expert fent a menüben - expert settings és Z hop néven szerepel bal felül.

rf63unrk7

Ja még annyit:
 - "hogy miket gyártasz négy asztalnyi méretben"
 - a nagy asztal nem csak azt jelenti, hogy egy nagyot, hanem azt, is, hogy sok kicsit tud nyomtatni az ember egy előkészítés után :-)