Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

Ja, akkor olyan mint a textilbakelit, az van itthon dögivel :)

gab27

Olyan, csak - talán - minden paraméterét tekintve sokkal-sokkal jobb. :)

keri

A rendszer merevségét kár elrontani ezért.
Nekem az asztalt le tudja nyomni rugó ellenében, de amíg nem ér el adott erőt addig mégis merev.
Rontja a pontosságot ha rugalmas.

Jordan Gabor

ááá ... köszönöm.  
Ezeket az expert beállításokat még nem láttam.
ÜDV JG

keri

Asztal független a fejtől, az nem mozog gyorsan, ezért nem is kell merevnek lennie annyira, mert nincs rajta dinamikus terhelés.
Nekem 12-es lineárok vannak és aluból mart szerkezeti elemek.
A leg rugalmasabb elem az maga a szíj, de ezt is acélszálasra cseréltem mert jelentősen csökkenteni kellet a gyorsulást a puhább szíjjal.

keri

"Ha valaki nem ért veled egyet, az vitatkozás? :) "

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vita" TARGET=_fnew>Igen :)

Vitával nincs baj, az előre visz, a veszekedés a probléma.

keri

A fa is elég jó, csak rendesen kell tervezni.
A doboz forma esetén hiába deformálódik a lemez, mert egymást merevítik a lapok.

keri

Mozgással nincs gond, csak azzal hogy valamennyire rugalmas a bowden ilyen hosszon, és nagyobb visszahúzást kell állítani. Én is ilyet használok de alapvetően ha beállítottad akkor elég jól használható. Ritkán jön elő a hátránya, de a következő direkt extruderes lesz.

Én a súly miatt csináltam így, mert bazi nagyok a motorjaim, nem lenne értelme cipelni, de egy NEMA17-es motorral nem az lesz a legnehezebb rész.

keri

A gyorsulást addig nyomd fel amíg nem kezd téveszteni a kocka sarkainál. Ahhoz képest vedd vissza 10-20%-al.
Gondolom az a gond, hogy nincs indító sebesség, mert a kezdeti szakaszban sokkal nagyobb gyorsulásra képes a léptető mint magasabb fordulton. Az alap Marlin nyomtató FW pl ezt csinálja és ez elég sokat jelent szerintem.

keri

http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2050601.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.Xe3D.TRS0&_nkw=e3D&_sacat=0" TARGET=_fnew>Ezek kb. jók. A toldásoknál néha akad a szál, érdemes átküldeni rajta a 2mm-es fúrót meg letörni az éleket, de más gond nekem még nem volt ezekkel.

keri

Nekem azt csinálja, hogy a sarkánál kinyomja az anyagot megemelt Z-vel, és átlósan közelíti a másik sarkát a munkatérnek, így leszedi magától, innentől kezdve meg már nyomtathat, nincs amibe beleakadjon. De az ilyesmi ha mégis van simán lesöpri. Ha már annyira beleakad hogy felszedje az asztalról a munkadarabot, akkor az már általában a ventilátoromat is ripityára töri :D

rf63unrk7

Ne keverjük a dolgokat, most a vízszintes síkban álló asztalokról beszéltünk :-)

Arról, amelyik csak az egyik oldalán van alátámasztva, ezért nyilván a másik fele függőlegesen elég nagy játékkal bír (ha lejjebb lapozunk pl a Devecz Miklós féle ilyen. Ez a legelterjedtebb az eddigi tapasztalataim alapján ebben a hobby kategóriában).
Kerinek a két ellentétes oldalon van alátámasztva az asztal (kétkarú tartó méretezésileg), és az övén kívül itt nem láttam hasonlót a fórumtársaknál, nálam meg négy sarkán van alátámasztva az asztal, és csak függőlegesen mozog, ezt sem nagyon láttam - máshol sem. Nyilván ez a legstabilabb, ha az asztalt a legnagyobb lehajlás szempontjából nézzük. Ezért is utaltam az egy - kettő - ill. négy támaszú tartó kifejezéseket.

És vannak azok az asztalok, amik gyorsan mozognak egy vagy két irányban, ezek jellemzően négy (vagy több) lineáris csapágyon futnak, ami megint elég stabil lehet - talán még az én megoldásomnál is merevebb megoldás, fajtája válogatja, pl Prusa-RepRap.

pl:

http://reprap.org/mediawiki/images/thumb/7/71/Reprappro-Mendel.jpg/500px-Reprappro-Mendel.jpg

pl egy oldalon alátámasztott asztal, drága gépben, ahol biztos lett volna pénz a két illetve négy ponton emelésre:  

https://shop.germanreprap.com/media/images/org/100530_1.jpg

A lényeg a lényeg, hiába csinálod a házat, a "keretet" végtelen merevségűre, ha az asztalt egy oldalról támasztod alá (drága gépekben is) egy elég rövid  szakaszon, az bizony millimétereket is behajolhat. Ezen szerintem nincs mit vitázni, méretezésileg és a valóságban is ez jön ki, erő-erőkar. Én azt állítom, hogy azért nem oldják meg ezt a "problémát", mert nem is muszáj. Sőt vannak esetek amikor jól jön. Márpedig ha ez igaz, akkor miért kell végtelen merevségűre csinálni a vázat, ha a szerszám helyén ott a beépített rugalmasság.  

vjanos

Kb jók, de valahogy olyan érzésem van, hogy lehetne azért ezeknél jobbat csinálni. :S

Pl 4-5mm szálvisszahúzás felett nekem a herz pla hajlamos elakadni.  
Adott iram és fúvókaméret felett nem tud elég anyagot olvasztani, hiába a 20W patron. A Volcano sem.  

Devecz Miklós

Egy kicsit bele vau-vau?
Nincs semmi baj az egykarú alátámasztásokkal.
Méretezés kérdése az egész.
Ha szilárdságilag minden rendben, akkor üzem közben nem érheti akkora erő a mechanikát, hogy elhajoljon.
Persze ráülni nem tanácsos!  
[#eljen][#levele][#integet2]

rf63unrk7

Igen, és milyen igénybevételre méretezted ?