Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

Töltsd le a Cura nevű programot.
Ott beállítgatod 30-60mm/s közötti sebességre (általában ezt tudják ezek a nyomtatók normális minőségben) és megnézed mennyi idő alatt nyomja ki.
Kb. stimmelni szokott a jóslata.

keri

Ha egyszer van ilyen kis marógépe, akkor akár meg is tudja csinálni magának.

0bn8uxmw

Ha ilyen magának csinálós lenne Gábor, nem ilyen gépe lenne nem ilyen nyomtatófejjel...szerintem[#vigyor3]

Jordan Gabor

Hello,

A marás az nem gond. A cég fő profilja egyébként olyan berendezések építése, amihez a G10 pontos fúrása, marása alap.  
Ez a nyomtatás téma csak kísérletezés, meg a kis gép is, felirat táblákhoz stb.  

Nem tudom, hogy nyomtatott dolgokat céges oldalról fel fogjuk-e használni. Mindenesetre azt akarom, hogy ha már megvan, megnézzük mit lehet kihozni belőle.

Közben az merült fel bennem, kellene egy nyomtató otthonra. Viszont azt biztos nem veszem meg többszázezerért, hanem amit lehet, építek. G10 maradékokból egyébként is nagyon jó és pontos vázat lehetne csinálni. Rettenetes merevre lehetne csinálni és a rezgés elnyelése is jó. Monjuk nem annyira mint egy szürkeöntvénynek, de sokkal jobb mint egy item profil váznak. Tippem szerint jó alap lenne.
Szóval gondolkodom a nyomtatón :-)

Ez a stepcraft 3m/perc -et tud, ami 50mm másodpercenként, ami ezek szerint a nyomtatáshoz jó. Gondolom a gond ott van, hogy amikor nem nyomtat, ez akkor sem gyorsabb, egy nyomtató viszont gondolom sokkal gyorsabb mozgásra képes. A stepcraft egy lépése 0.005mm, gondolom ez teljesen felesleges a nyomtatónál. Mennyi egyébként? Tippem szeint, amit láttam az tippem szerint kb. 15mm*pi / 200 azaz 0.2mm alap lépésben, 0.1 fél lépésben. Használnak ezek microstep-et?

Köszönöm,
ÜDV JG

ÜDV JG

Jordan Gabor

az jutott még eszembe, Cura-t hasznalok, igen, kiír egy becsült időt, de többszöröse alatt nyomja ki a nyomtató.

A Cura kicsit gyorsabb programot generál mint a repetier host amit ajánlanak hozzá.
Holnap megnézem a paraméterezését mélyebben.

ÜDV JG

0bn8uxmw

Elméleti pontosság egy tipikus nyomtatónál GT2-es szíjjal, 20 fogas tárcsa, 1.8 fokos motor és 16 mikrolépéssel: 0.0125mm.
http://prusaprinters.org/calculator/" TARGET=_fnew>Reprap Calculator

Ha a géped tudja a 50mm/s-et (mint egy tipikus nyomtató) akkor valami beállítási probléma lesz.
Milyen programmal hajtod a gépet? Ha manuálisan mozgatod a gépet G0 és G1 kóddal milyen sebességet tudsz elérni vele?
Gyorsulási értékek, hogy néznek ki a motor beállításoknál? (Nyomtatóknál ez kb. 2000-3000 mm/s2 alapból és max. kb. 5000-9000 mm/s2 géptől függően)
A G0-as mozgás nagyobb értéke nem rövidíti számottevően a nyomtatás idejét (nálam pl . ugyan annyin van hagyva mint a nyomtatási sebesség).

Ez a G10 anyag jónak tűnik ahogy néztem a neten (üvegszál epoxy keverék összesütve).

keri

Nem ismerem, de szerintem azért vesz ilyet az ember mert gyártani akar valamit.
Azt hogy megvesz egy ilyen marógépet még megértem, mert kéziszerszámokkal elég tökölős és nehéz összerakni bármilyen gépet. Az hogy én magam szeretek mindent csinálni, az egy sajátos perverzió, de ha már van marója akkor POM vagy hasonló műanyagból kényelmesen ki lehet marni ugyan azokat a letölthető nyomtató alkatrészeket amit nyomtatni is lehet.

De ezen nem veszünk össze, majd ő eldönti mit akar :)

keri

50mm/s bőven jó nyomtatásra.
Gyorsulása gondolom elég magas orsóval.
Nekem 3000mm/s^2, és 25mm/s el indul.
Gyorsjáratban nekem 250-et megy.

Ennek a gyorsjáratnak sebesség szempontjából nincs nagy jelentősége, mivel kis arányban üzemel. Inkább azért jó a gyorsjárat, hogy a fejnek minél kevesebb legyen az üresjárata, mert adagolás szempontjából úgy az egyenletesebb a minőség, kevesebbet taknyol.

Szóval nem értem mi lehet neked a gond, mert 2,5órát nekem 10mm/s-re állítva ír, amúgy 50mm/s-el 37perc a béka, ezt kb. tartani is szokta.

Munka közben mit csinál? Nyomtatáson kívül elmászkál valahova? Vagy csak simán lassú a fej?
Lehet hogy a rétegenkénti idő van behatárolva, mert akkor visszaveszi a sebességet.

keri

Felbontásra. Igen kb. az a 1-2 tized mm jó fél lépésre. 16 mikrolépéssel van általában finomítva.
Általában a mechanika és a műanyag sem tud 0,01mm-es pontosságot.

Mi az G10?

Jordan Gabor

A G10 üvegszálas anyag, olyan mint az FR4 (a legtöbb pcb alapanyaga). Üvegszál epoxiban. A különbség az epoxiban van, tűzállóság stb szempont szerint vannak különböző fajták. Ellenálló nedvességnek, vegyszereknek, jó szigetelő, a szálirányra odafigyelve jól terhelhető, olcsó (relatív, a két oldalán síkba mart már nem annyira olcsó, a nyers, nem mart pedig erősen szór vastagságban, több tizedet akár). Hátránya, hogy dögnehéz. Itt most előnye, hogy elég jól nyeli el a rezgéseket, ha próbálod megkongatni, nem nagyon fog sikerülni.  

Egyébként lapokat tudok marni könnyen. Kis alkatrészeket, különösen ha meg kellene forgatni, az már gond, nem tudom megfogni. Sok dolgot lenne könnyebb nyomtatni, ahol a pontosság és szilárdságra követelmény gyenge.
Meg nyilván egy békát pl. nem tudok marni, megfogni sem tudom stb. Ezeknél sokkal előnyösebb lenne a nyomtatás.  

Átnézem a paramétereket,
Kösz,

ÜDV JG

rf63unrk7

"Rettenetes merevre lehetne csinálni."

A 3D-nél a a rettenetes merevség hátrány.

A vázat lehet viszonylag merevre csinálni, de a végén célszerű a szerkezetet rugalmassá tenni.  
Én rugalmas felfüggesztéssel oldottam meg, erre gumibakok és rugók vannak fent az extruder rögzítésénél.
Van ahol a vékony 8 mm-es lineár ellátja ezt a feladatot.
Gyakori, hogy az asztalt támasztják rugók (több oka is van miért), annak az a hátránya, hogy a munkadarab magasságának növekedésével a kimozdulás is ezzel arányos lehet.

A rugalmasságra azért van szükség, mert a technológia megköveteli. A nyomtatás során lesznek ugyanis hibák (akár a filamentből adódóan), kitüremkedések, a fejről leváló kis darabok amik a felületen megtapadnak. Egy merev váz és fej ebben az esetben vagy lépést veszt, vagy a darab felválik az asztalról. Egy rugalmas fej, megemelkedik, és átmegy rajta, egy két réteg, és a hiba eltűnik. Persze működni fog rettenetes mereven is, csak gyakori lesz a selejt.

vjanos

Nemtom, én ezzel nem értek egyet...

Ha rugalmasságot viszel be a rendszerbe az rezgésekhez fog vezetni, amik a nyomat felszínén optikailag láthatóvá válnak.

Ha egy minimális kitülemkedésnek nekimegy a 200 fokos fej és nem "gázol át" rajta, felszakítja a nyomatot, akkor az nem volt rendesen letapadva.  

rf63unrk7

Előző témához: a filamenttel kapcsolatban voltak tegnap érdekes tapasztalataim. A SZÜRKE PLA-m fogyott ki épp, a végére nagyon jól nyomtattam vele, hőmérséklet, sebességek, minden szuperül be volt állítva. Volt maradék KÉK PLA-m vagy fél dobnyi, nagyjából egy éve bontottam. Teljesen máshogy viselkedett a beállított paraméterekkel, a felület 1-2 mm-re kitüremkedett egyenletlen volt (10%-os anyagkitöltés). Az alja felvált az üvegről, taknyolt. stb.
Állítgattam: a hőfokot lejjebb (valószínű, hogy a szürke 210 fokos, míg a kék szerintem 190 fokos PLA, de erről nincs adatom, mindkettő Herz-es rendelés). A sebességet is lejjebb raktam, az első rétegnél 30-ról 20 mm/s-re, a kitöltést 80-ról 70-re, a hőfokot is lejjebb vittem, így már elég szépen dolgozott. De a záró réteg hullámosságát pl. a kitöltési tényező 10-ről 20-ra emelésével sikerült csökkenteni. Ja és még érdekes volt az is, hogy a 3 mm átmérő ellenére (old line filament) az extruder step/mm-en is kellett állítani.

A kéken egyébként nyomtatási hibákat alig látni, a szürke meg ezerszeresre nagyítja a legkisebb felületi hibát is...

vjanos

Így én is jártam, hogy a sárga meg a kék Herz-es filament tök máshogy viselkedett.

A kéknek 20 fokkal magasabb hőmérséklet és 10%-al kevesebb flow kellett. Nem is értem ezeket az értékeket, de csak így lett szép eredmény :S

rf63unrk7

Vitatkozni persze lehet...és lehet hegesztett vázzal betonnal kiöntve is vázat építeni, de minek, amikor a rendszerben rengeteg rugalmas rész van, csak az ember nem gondol bele, hogy direkt van... 8 mm-es lineáris rúd, fogazott szíj, asztal alatti rugók, eleve az ASZTAL EGYOLDALI felfüggesztése pipaszárlábakon, stb. Ezek mind olyan tényezők, ami miatt hiába építesz baromi erős VÁZAT, ami utána van ezeket eliminálja.

Nincs most előttem, hogy milyen a géped, de gyanítom, hogy nem négy ponton emeled az asztalt, és feltételezem ezért tudsz átgázolni nagy sebességgel egy felületi hibán (nem a 0.1 kis pöttyön). Nálam négy ponton emelek a nagyobb méret miatt, és amíg a fej mereven, fixen volt, bizony voltak ilyen gondjaim - tapasztalati dolgokról beszélek- ezért módosítottam rugalmas gumibakra, és rugóra, és az asztalnál is cseréltem a fix megoldást rugós felfüggesztésre.

Nekem az a véleményem, hogy van egy optimum a vázban, és felesleges túlzásokba esni.
A merőleges legyen merőleges, a párhozamos párhuzamos, de egy fa VÁZ bőven megfelel ennek a technológiának, pl Wanhao Duplicator 4.