Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

Szerintem nem erre gondolt, hanem a visszaállási pontosság romlik a szélek felé, de belegondolva valójában pont hogy a szélek felé javul. Középen a legrosszabb...bár sokat nem gondolkodtam ezen, úgyhogy még tévedhetek is.

4k0yxz3fu

Igazából arra gondoltam - és a gyanúm be is igazolódott - hogy a sok csukló hézagai összeadódnak és ez okozhat pontatlanságot. Nyilván, ha pontosak a csuklók stb. akkor pontos lesz a gép, de rengeteg furat és csap van ami nekem annyira nem tetszett. Aztán megtaláltam, hogy valaki acélgolyó és mágnes párosításával csinált teljesen hézagmentes gömbcsuklós karokat. Na erről már elhiszem, hogy pontos, ráadásul a mágnes miatt a hézag a kopás közben is végig nulla marad. Gondolom neodimium mágneseket használnak ami baromi erős, tehát ez tökéletes megoldásnak látszik. De a delta elrendezés és a descartes koordinátarendszer közötti transzformáció volt a másik ami miatt elkezdtem vakaródzni - és ahogy elnézem nem alaptalanul. Persze a matematika csodákra képes, és ha a megfelelő függvény be van iktatva a vezérlésbe akkor oké. De pl. ha a netről rendelek egy Rostock féle gépet, akkor abban lesz vajon ilyen függvénykorrekció? Lehet, hogy soha nem tudom meg. A gravitáció mit okoz? Lépésvesztést? A harmadik kérdés, hogy ugyan az extrudermotor nem a fejre van szerelve ami így könnyű és ez szuper dolognak tűnik, viszont a karhosszak jóval nagyobbak mint egy hagyományos elrendezésű gépnél. Bár még így is elég merevnek tűnik, azért elgondolkodtató, hogy mondjuk egy harmada negyede súlyú fej egy többszörösen nagyobb karhosszon milyen nyomatékokat fejt ki 400mm/sec sebességekre való gyorsuláskor. A hagyományos gépnél a fej tömegközéppontja szinte egy síkban van a szánmozgások síkjával, itt szinte semmilyen tömegerőből ébredő nyomaték nincs. Emiatt hiába könnyű a delta robot feje, ha ebbéli hiedelmünkben jól fölküldjük a sebességet esetleg kiderül hogy ott másfajta kilengések miatt a pontosság mégse nő (annyira). Ezt persze nyilván gyakorlati próbákkal ki lehet deríteni. A negyedik kérdés meg az, hogy ha az extruder motort lehet nem a fejre szerelni hanem attól távol, akkor mégis miért szerelik a nyomtatók 99%-án az extruderfúvókához közvetlenül? MIért kényszerítik a rendszert, hogy egy plusz súlyt rángasson?  
;
;Tehát nekem itt egy kicsit zavaros a kép és nem látom tisztán a delta elrendezés VALÓS (és nem látszólagos) előnyeit.

000000000

Lehet, hogy maradi vagyok, de nekem nem tetszik egyáltalán ez a delta elrendezés!

keri

Általában rugós feszítésű gömbcsuklót szokás ilyen helyen használni. A mágnes macerásabb előfeszítő eszköz mint a rugó. Ezért is nincs gond a kottyanással és tudnak működni nyomtatott, műanyag gömbcsuklóval. Amíg az erők nem lépik át az előfeszítést, minden a helyén marad.
;
;A delta elrendezésnél csak axiális irányú erők hatnak a pálcákra, gömbcsuklók miatt nem is tud más hatni rá, nincs kihajlási veszély. Az oszlopokra is a pálcákkal párhuzamos erő hat, vagyis az erő komponensek függőleges része a nagyobb 45fokig, az oldalirányú erő az oszlop és pálca által bezárt szög szinusza.
;
;Tehát összességében az oszlopokra ható oldalirányú erő=súlyerő*SIN(oszlop,pácaszög) + fej mozgatási erő.
;
;összességében kisebb hajlító erők jut minden szerkezeti elemre mint egy derékszögű gépen, ahol lényegében az súlyerők 100%-a hajlító erőként jelentkezik és nem is csak egy de mindjárt két tengelyre is, aminek a kihajlása összeadódik, míg a delta gépnél a három tengely egymást erősíti.
;Tengelyirányú erőre meg elég merevek ezek a rudak.
;
;Ha nem érted, vagy hiszed, fogj néhány szívószálat, fogd össze tetraéder formára, és nézd meg mekkora erővel tudod kimozdítani a hegyét, ha az alapját rögzíted. Aztán csinálj belőle egy kockát, és azt is mozgasd meg. Durván érezni fogod a különbséget.
;
;A hátránya abban van hogy a motoroknak kell emelni a fejet, de ez eloszlik a három motorra. Igen lassabb mozgást tesz lehetővé, lépésvesztés nélkül.
;
;Koordináta rendszerrel nagyon nem kell foglalkoznod. Megírták már rá a programot. Géped paramétereit be lehet állítani és akkor nem fog torzítani a végeredmény.
;
;Extruder fejet hogy gondoltad távol felszerelni??? A toll hegyét is muszáj mozgatni a papíron, hogy írjon :) Az extruder motort meg ha távol teszed az olvasztó fejtől akkor rengeteg rugalmasságot viszel a rendszerbe, nem lehetséges így pontos adagolás, ami alapvető ezeknél.
;
;Különben nem olyan gyorsak és nehezek ezek a gépek hogy szétrepüljenek, vagy gondot okozzanak az általad felvetett problémák. Sajnos az extrudálás sebessége amit a műanyag anyagjellemzői korlátoznak nagyrészt, bőségesen biztonságos tartományban tartja ezeket a terheléseket, akármilyen elrendezésű gépnél.

keri

Megértem, nehéz elhinni, hogy ezzel lehet egyenest rajzolni :D
;
;

4k0yxz3fu

Nekem csak a lent leírt aggályaim vannak vele. Működés közben baromi jól néz ki, meg vannak első ránézésre előnyösnek tűnő tulajdonságai, de nem tudom mi a tényleges igazság. Lehet, hogy egy jól megcsinált hagyományos elrendezés - esetleg az extruder motor áthelyezése nem mozgó helyre - esetleg több karbon kompozit alkatrész, merev, tömeggel rendelkező gépváz, preciz szánok és mittom én előfeszített golyósorsók vagy egyéb nyúlással nem rendelkező mozgatómechanizmus olyan eredményeket hoz amit delta ide vagy oda, nem lehet überelni.

4k0yxz3fu

Kösz a választ. Igazad van, a hagyományos elrendezésnél a hosszú vezetékeknek simán van elhajlásuk, esetleg be is rezeghetnek. Mondjuk a deltánál is baromi hosszú vezetékek vannak. Tehát ha csak a karokat nézed, ott valóban csak kar irányú erők vannak, de már a vezetékeken nem. Ott fellépnek gyorsulásból adódó oldalirányú erők ugyanúgy és ezek a vezetékek talán még hosszabbak, mint a hagyományos elrendezésnél. AKkor lehet, hogy mégse nyertünk a deltával ilyen értelemben.  
;Lehet hogy rosszul fogalmaztam. Nem az extruder fúvókát akartam messze rakni, csak az adagolómotort. Így mindent összeadva még mindig kérdéses, hogy a delta jobb-e bármilyen szempontból. Persze mivel nincs ilyenem, nincs gyakorlati tapasztalatom, csak elméleti kérdéseket feszegetek. Nyilván ha lennek mindkét féle gépem, nem irogatnék ide hanem kipróbálnám mi a különbség.

keri

Elég erősek ezek a tengelyek, akármilyen gépen,  hogy ne okozzon gondot a behajlás, vagy rezonancia az extrudálási sebességen.
;
;Tehát csak azt kell eldönteni a konstrukció kiválasztásakor, hogy melyik tetszik jobban.
;A deltarobot, leginkább magas keskeny, körkörös tárgyak nyomtatására jobb elrendezés.
;A derékszögű, lapos téglatest befoglalóban erősebb.
;
;Ezen felül a delta robothoz kevesebb anyag kell, egyszerűbb összehozni. Szerintem eredetileg is ez volt a motivációja a kitalálónak.

keri

Mondjuk Miklós aki próbáltam mindkettőt, azt mondja, hogy zavaró a széleken a torzítás, delta gépnél. Ha meg növelte a felbontást orsóval, az meg lassú volt.

4k0yxz3fu

Aha. Ha a deltánál nem okoz behajlást akkor a többin se amiatt nem lesz pontatlan. Talán inkább a holtjátékok.  
;Pont én is úgy éreztem, hogy a deltarobot a kialakítása miatt jobb a körkörös, főleg a magas tárgyakhoz. Ránézésre egyszerűen látszik. Én viszont pont nem ilyesmit akarok nyomtatni, úgyhogy duplán marad a másik változat. A következő meg vszeg egy sztereolitográf cucc lesz. Köszi az infókat!

4k0yxz3fu

amiatt nem lesz pontatlan=amiatt LESZ pontatlan

Devecz Miklós

Újabb próba.
;Magasság 60 mm, rétegvastagság 0,4 mm, idő 2 óra.
;
;http://cnctar.hobbycnc.hu/Devecz_Miklos/3D%20nyomtat%f3/DSCF8703s.JPG&" border=0>;
;

svejk

Egész jó! Bár én elég szkeptikus vagyok az ügyben.
;
;Ha melléraktál volna egy gyufásdobozt, akkor még jobban látszana a részletgazdaság.
;
;Csak vigyázz, nehogy a színébe belekössenek :))
;

Devecz Miklós

Drága az alapanyag, és csak ez az egy szín van, ehhez jutottam hozzá olcsón.
;Próbának jó.
;Legközelebb mellé teszek egy gyufásdobozt.

4k0yxz3fu

Ez milyen nyomtató? (gondolom saját de azon belül :-) )