Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

[#eljen][#worship]
;
;És most már jól nyomtat? Mondtad, hogy volt egy kis bizonytalanság a motor vezérléssel.

Devecz Miklós

Ezért csak tesztüzem.
;Sajnos elmászik még egy idő után oldal irányba.

3vv2btrhv

Nem tudom megnézni !!

Devecz Miklós

Javítottam.
;
;Ez lett az eredmény. Még müködik is!
;
;http://cnctar.hobbycnc.hu/Devecz_Miklos/3D%20nyomtat%f3/DSCF8698s.JPG&" border=0>;
;

4k0yxz3fu

Sziasztok! Van itt néhány kérdés, amire nem találok választ. Az első, hogy ennek a delta robot mechanikának milyen előnyei vannak a hagyományos x-y-z-vel szemben? Első ránézésre igen szokatlan, sok csuklóval az ember elbizonytalanodik, hogy mennyire dolgozik egy ilyen pontosan hosszú távon. Én hosszúkás alkatrészeket nyomtatnék főleg, ez meg inkább körszimetrikus elrendezésű.  
;A másik kérdés, hogy egy dupla extruderes FDM printer nyilván a két extruder miatt nagyobb tömeget kell, hogy mozgasson. Van ennek valami látható hatása a nyomtatási minőségben? Érdemes dupla extruderesbe invesztálni ilyen szempontból? (más kérdés, hogy ha berosszik az egyik van egy tartalék, ez egy másfajta előny). A harmadik kérdés, hogy a sztereolitográfián alapuló gépeknél melyik a gyorsabb a projektoros, vagy a pásztázós változat? És melyiknek jobb a minősége? Most nyilván nem saját készítésű gépekre gondolok, hanem amik már kaphatók &"boltban&".

3vv2btrhv

Harmadikra tudok válaszolni . Mivel én az ékszer készítésban vagyok érdekelt , voltam egy bemutaton ahol a páztázos géppel készültek az ékszerek ( gyantábol ) döbbenetes volt a minösége , nagyítóval ( ékszerész ) lehetett csak a rétegeket látni . De a DLP az sokkal olcsób , és határeset a minösége .
;De azért az elsöhöz is vakkantok egy kicsit .
;A Renisaw mérögépeket is delta elrendezésben is csinálják , ha ott ez megfelelt , akkor csak a kivitelezés pontosságán mullik a minöség .
;Személy szerint nekem ez tetszik a legjobban .

3vv2btrhv

Jó , de a MÉRETE !! ???

3vv2btrhv

Sikerült megnéznem , GRATULA !!! Nagyon preciz mechanika . Asztal csak egyik oldalon van megvezetve ??

keri

Terhelés elhanyagolható, főleg ilyen masszív mechanikának, jó pár ilyen elrendezésű gép működik.

keri

Nagyon jó[#eljen]
;És még finomnak is néz ki. Olyan mint a baracklekváros süti :)

Devecz Miklós

Egy kicsit lassunak tünik nekem. :-(
;Ez a darab 2 óra 15 percig készült. 0,2 mm-es rétegvastagsággal. Mérete 55 mm átmérő, 15 mm vastagság, anyag PLA.
;Kváncsi voltam, hogy müködő mechanikát le lehet-e képezni.
;Nos úgy tünik erre is alkalmas.
;A mechanika egyenlőre kisérleti darab, még fog alakulni, de igéretesnek tünik.
;Elegendő az egyoldali megvezetés, mert Z irányban csak kis lépésekben mozog, ezért dinamikus hatás elhanyagolható.

Devecz Miklós

A delta robotnak két problémás pontja van:
;Az egyik, hogy a három karon keresztül képződik le a derékszögű koordináta rendszer (X-Y). A szélső helyzetekben már nagyok a torzulások, ezért itt már eléggé pmtatlan, Csak a hosszú, vékony alkatrészekhez felel meg.
;A másik probléma a súly. A három kar mozgatása fogazott szíjjal történik, ami nehezebb extruderfejnél ellene dolgozik a motoroknak és sajnos a gravitáció győzedelmeskedik.
;Készítettem egy példányt trapézorsós hajtással is, de ez meg nagyon lassú lett.
;

Devecz Miklós

pmtatlan = pontatlan

keri

Pedig szép gyorsan mozog a fej.
;Gondolom a műanyag miatt nem is lehet sokkal gyorsabban, de hát a 3D nyomtatás soha nem volt egy gyors művelet.
;Ezért is teszik külön vezérlőre gondolom.
;
;

me3ua0a6

A delta robotnál már nem a derékszögű koordináta rendszert használják, hanem egy függvénnyel számolják ki, hogy az adott koordináta milyen motorpozíciókat igényel. Ezzel a torzulás ki van küszöbölve.