Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Szépen nyomtat a Zortax, de jól meg kérik az árát.
Szerintem ezt a mechanikája nem indokolja.?
Építettek már fórumtársak stabilabb gépet is.

ezsolt74

A Zortax is csak sima lineáris csapágyakkal van szerelve, igaz legalább Igus csapágyakkal.
Ennyi pénzért igazán használhattak volna hozzá Igus lineáris sínt, ami nem olyan vészesen drága.
Nem tudom hogy van-e olyan nyomtató amit lineáris sínekkel szereltek volna(az épített nyomtatókon kívül).

keri

Erre a munkadarabra nem lenne célszerűbb egy forgatós marót venni? 600ért márt azt is összeraknak neked, és sokkal gyorsabb/költséghatékonyabb a gyártás. Na meg az FDM nem a precizitásáról híres.

Amúgy a PLA a legjobb nyomtatható anyag, és pont azt zárod ki? :)

0bn8uxmw

Ha a forma nem változik: Kinyomtani-megkezelni- fomrát venni róla -ALU-ból leönteni vagy olyan két komponensű műszaki műanyagból kiönteni ami tetszik(Alvin-Plast Kft.-tól pl.)

wkbgzy80t

Ezt a darabot csak azért raktam be, mert ez lehetne egy jó összehasonlítási alap, mivel már megcsináltattam Zortrax-al. Majd teszek fel róla fotókat szerdán. Egyébként ezer féle különböző forma kéne, kb 3 hét tiszta gépidő. Marni is jó lenne elvileg, de nyomtatva sokkal több a lehetőség, sokkal olcsóbb is, és nem kell a sok előkészület meg programozás. Nem kell nagyon nagy pontosság, se fém, stb, szal a nyomtatás jobban passzol most.

Igen, én is így látom, hogy mechanikailag nem egy nagy durranás a zortrax, de valamiért mégis jót csinál.  

Nem lehet valahogy visszakövetni a fonalat? Ha mondjuk vesz az ember egy tekercs z-abs-t, beállítja a nyomtatási sebességet, meg a fúvóka hőmérsékletét 260 fokra, mint ami a specifikációban van, akkor elvileg csak a szoftver marad mint különbség, azt is látni, hogy mindig nyomtat raftot, a szál adagolásának a sebességét is talán meg lehet tudni, és egy jobb szeletelő biztos tudja mindazt, amit ez a z-suite. Rosszul látom? Nagyon sok fontos paraméter hibádzik?

Nyomtatás szempontból látom, hogy jó a PLA, én csak más alkalmazásokban találkoztam vele, és személy szerint nem kedvelem, persze lehet, hogy az elmúlt pár évben voltak előrelépések... Meg az is zavar kicsit, hogy nem oldható. de persze nincs teljesen kizárva, csak jobb lenne elkerülni :)

0bn8uxmw

Persze vissza lehet gombolyítani a fonalat, a Zortrax azért nyomtat raftot mindíg mert azt találták ki, hogy sok kis pici lyuk van a tálcán amibe belenyomja a raftot ezzel gátolva meg az ABS felhajlását az asztalról. Egy jó mechanika és Simplify 3D szeletelővel szerintem nincs akadálya a dolognak. Viszont anyagban vagy a Zortrax-ét kell venni vagy keresni hozzá nagyon hasonlót.

vjanos

Kiváncsi lennék én is a munkadarabod képeire.
Esetleg ha a modellt is berakod, kipróbálhatnánk, hogy az épített gépek mit hoznak ahhoz képest.
Márcsak azért is, mert nemsoká lesz egy eladó gépem, és kiderülne, hogy passzol az igényeidhez :)

"0,1 es rétegekkel csinálták, csak a váll körüli lankás részen látszott egy pici lépcsőzetesség, de az belefért"
Egy lankás lejtő mindenképp előhozza a lépcsőket, a technológiából adódik...  

Egyébként nekem ez az M200 kiköpött Ultimaker 2 mechanika, csak ez direkt extruderes, a másik meg bowdenes.

Létezik, hogy a zotrax csak a saját anyagával megy, és még hőfokot sem tudsz állítani?
http://www.z-temp.co/" TARGET=_fnew>Vagy ez mi a répa?

wkbgzy80t

Igen, nem lehet hőfokot állítani, és ha más anyagot raksz bele, akkor ugrik a garancia.

Igen ezért is van rendben a lépcső, mert techn. sajátosság. De más részeken valahogy nem annyira karakteres, talán ahol keskenyebbek a "teraszok" jobban összeolvadnak. passz.

Zozi

Sajnos tönkretettem a hűtőventimet, ezért most anélkül kell játszanom míg be nem fut az új. Viszont így is vagy épp emiatt jönnek fel az újabb miértek. Kis 20X20 mm es befoglaló méretű és 2mm vastag falat nyomtattam próbaképp vajon mekkora lesz a méret. A külső századra stimmel, a belső viszont mindig kicsit kissebb. Van rá mód hogy csak a belső részt maszírozzam kicsit? Vagy tudjam be annak, hogy elnyomja a rétegeket a hűtés hiányából fakadóan? Minden esetben a fal lesz vastagabb, 2mm helyett 2,2mm a külső méret pontos a belső csökken.

0bn8uxmw

Nyisd ki rá az ablakot az elég hűtés neki[#vigyor3].
Komolyabbra fordítva a szót sajna hűtés nélkül nem nagyon van esélyed kicsiben, nyomtass nagyot és azt nézd meg. 100x100-ban már nem sokat jelent a hűtés az első 10mm magasság után(asztal miatt visszamelegítési magasság)

0bn8uxmw

Pontosan, a hőfok sem állítható de az internet népe ezt is megkendácsolta, becsapják a thermisztort tulajdonképpen egy potival.
Ezek a gépek már nem otthonra készültek Pistikének, a minél nagyobb megbízhatóság érdekében minden kivettek júzer kezéből amit elbaltázhat. Nézd meg a honlapjukon az új gépüket kimosható támaszanyagot is tud meg a többi..

ezsolt74

Nyomtass ABS-t addig, annak nem kell a hűtés.
:-)

vjanos

"a minél nagyobb megbízhatóság érdekében minden kivettek júzer kezéből"

Aha, szóval megnyomod a gombot, azt majd kapsz valamit :)
Érteni sem kell hozzá, csak venni rendületlenül a saját márkás - gondolom nem olcsó - cuccot.

Nemteccik...

vjanos

Én az ABS-t is hűtöm olyan 15%-os ventivel. Szebb lesz a felülete.

vjanos

Rakj le két ilyen 20-as kockát az asztal két szembe sarkába.

Jobb szeletelőkben tudsz állítani "extrusion width"-et, azaz hogy az adott fúvóka méretttel milyen széles falat csináljon.

De valami akármilyen ventid csak van amit oda tudsz lógatni?