Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Ki nyomtattam ezt a csapágy utánzatot:
http://www.thingiverse.com/thing:1188211" TARGET=_fnew>16014 Csapágy
A szeletelő Cura.
A gond az hogy -bár jól van kalibrálva a nyomtató- teljesen összesültek az alkatrészek.
A rajzon látszódik hogy az alkatrészek között van rés, viszont a nyomtató náhány tized miliméterrel vastagabb tárgyakat nyomtat, pl nyomtattam teszt furatot és az átmérő kisebb lett 0,3mm-rel, pont mint a fúvóka sugár kétszerese. Fórumon (nem itt) olvastam más is találkozott hasonló jelenséggel.
Mit tudnék csalni a beállításon hogy tulajdonképpen kisebb tárgyakat nyomtasson?

000000000

ha nem gond hogy nagyobb lesz akkor ha nagyítasz gondolom nagyobb lesz a rés is, illetve a flow-t tudod lejebb venni, mást nem nagyon szerintem

000000000

Mivel csapágy adott tengelyre igy nem lehet nagyitani.

vjanos

Próbálj másik szeletelőt, illetve ahogy SVLaller is írta, a flow-t vedd vissza 5-10 százalékkal.
Játszhat még az erősebb nyomat hűtés is - gyorsabban megszilárduló anyag kevésbé tapad a mellette levőhöz.

s7manbs8

Ez engem is bosszantott, nálam pl. úgy lett jó a nyomat, hogy 200 fokon kellett nyomtatni 220 helyett, és a pontosság jó lett, 20 mm kocka 19.98 lett, meg belső gyűrű 16mm átmérőnél 15.99 lett vagy ilyesmi. A lényeg, hogy a hőfokot az adott anyagnál kell úgy belőni, hogy ha egyébként a gép pontossága montjuk nálam pl. 15

s7manbs8

150mm hosszon be van százados órával lőve, akkor a tárgyak is elég pontosak, ha ez az anyag hőfoka be van úgy állítva, hogy ne folyósodjon el ahogy kijön a fúvókán, nem terül szét. Ezt kell megnézned, a példa anyagom egy PLA kék-zöld színű volt, amit említek.

Miután ezt a dolgot megcsináltam illetve rájöttem, utána az ilyen egyben nyomható állatok robotok mindjárt elkezdtek működni, hajlik a lábuk stb.  Gondolom ezt a csapágyat is ki tudnám nyomni én is így, ha nagyon ráérne a gépem. :)

keri

Na meg nekem volt olyan fehér szálam ami jobban terült. A Herz szálak mindegyike viszont nagyon szépen viselkedik nekem ilyen jellegű nyomtatásoknál.
Legutóbb http://www.thingiverse.com/thing:82620" TARGET=_fnew>ezt a dobozkát nyomtattam, és frankón működik. Szintén 200-205 fokon.

Viszont a furatok nekem mindig kisebbek akármit csinálok, holott a külső méretek meg minden pontos.

Szerintem alapvetően a modellek tervezésénél is figyelembe kell venni ezt, mert ha nem teszik akkor össze gyógyul.

keri

http://www.thingiverse.com/thing:5971" TARGET=_fnew>Én ezt a kalibráló tárgyat használtam.

Elég egyszerre csak az egyiket nyomtatni, szépen be lehet lőni a hézagokat.

A furatoknál viszont az van, hogy befelé húzza a szálat, ezért lesz szűkebb a rajzoltnál, és ez minél szűkebb az ív annál inkább jelentkezik. Ehhez jön még a kidomborodás, és egyéb hibák.

Slic3r-en van ilyen lyuk kompenzáció, de nekem elcseszte a többi méretet is mire a lyuk mérete jó lett..vagy én használtam rosszul.

http://manual.slic3r.org/troubleshooting/dimension-errors" TARGET=_fnew>Ja amúgy itt van egy jó leírás erről a témáról.

ezsolt74

Én mikor tervezek akkor pl a 3-as furatot 3,5mm-re tervezem ,és még így is van hogy fel kell fúrnom.
Nem jó túl pontosra tervezni mert akkor sok lehet vele az utómunka.
Bosszantó amikor 1 tizeden múlik hogy a tárgy nem megy be a helyére, és lehet reszelni, csiszolni.

keri

Ja. Én is a fúvóka mérettel nagyobbra szoktam a lukakat méretezni.

skrd92i0u

Szisztok köszi a segítséget, igen az asztal 70c fok körüli hőmérséklete teljesen megoldotta a felpöndörödést Pla-nál.Több dolgot is nyomtattam azóta és mind jó lett pedig van közte x-120mm y-80mm nagyságu is.

wkbgzy80t

Sziasztok!

Érdekelne, hogy lenne-e itt olyan úriember, aki hajlandó lenne nekem építeni egy 3d nyomtatót? Nem akarok sokféle szálat használni, egy fajta (minőségibb) szállal (lehetőleg ne PLA) magabiztosan tudjon egy bizonyos előre definiált minőséget amiről tudjuk, hogy teljesíthető, viszont jó lenne minőségi garancia, mármint hogy reprodukálni tud egy alkatrészt, ami minőségben megfelel egy másik szálolvasztós FDM gépből származó azonos modell alapján készült referencia darabbal (ez kézben van, lentebb részletezem).

Egy (számomra) nagyobb munkát lenne esélyem megkapni, és azok a technikák, amiket eddig általában igénybe vettem (objet, poliamid poros szinter), ebben az esetben túl drágák lennének. A közelmúltban kipróbáltam a szálolvasztós/extrúziós technikát is, és le voltam döbbenve, hogy milyen minőséget lehet így produkálni. Egy Zortrax m200 gépen csináltak (ismeri valaki?) nekem 5 alkatrészt. Élesek voltak az élek, a pár fokos kúpos felületek is szép simák voltak tapintásra is (!), a méretpontosság is fenomenális volt: a tizeden belül stimmelő befoglaló méreteken túl pl. egy 4,0-ra modellezett furatba a kicsit mínuszosra esztergált acél csap passzosan belement, már-már illesztésnek tűnt. A képen látható kis 1mm vállacska is tökéletesen megjelent. 0,1 es rétegekkel csinálták, csak a váll körüli lankás részen látszott egy pici lépcsőzetesség, de az belefért. Továbbá egy kicsit vetemedett egy másik, hosszabb darab, gondolom az ABS miatt (annak ellenére, hogy a munkatere ennek a gépnek zárttá volt téve). Kb. ilyesmi követelményeim lennének az építendő géppel szemben is.

Persze venni is jó lenne egy ilyen Zortraxot, de azon túl, hogy nagyon szépen nyomtat érkezése után, nekem nem éri meg az árát (majd 650e). Ki tudja meddig marad ilyen mivel finoman szólva sem gépipari minőségűek az alkatrészek, de a struktúra sem... Elég egyszerű szerkezet, inkább ki kéne találni, hogy mik a paraméterei, és reprodukálni profi alkatrészekből. Szerintetek mi lehet a "titka"? Az összes többihez képest (makerbotok, ultimaker, witbox, taz, stbstbstb. elég alaposan utánanéztem) kimagasló minőséget produkál, pedig ugyanazok az alkatrészei. Saját szoftver saját szál (Z-ABS, nem is forgalmaznak hozzá PLA-t) "ennyit" számítana?

Érdekel valakit ez a bér-gépépítős történet? Még semmi sincs kőbe vésve, csupán felmérném a lehetőségeket.

Üdv,
NG

https://goo.gl/photos/JDYgzFfZg3cCkmc88" border=0>

wkbgzy80t

s7manbs8

Ezt az alkatrészt el tudod küldeni, kinyomtatni, megnézni mit tud a gépem ?

0bn8uxmw

A Zortax minőségét nehéz hozni, nagyon nem véletlen, hogy saját szoftver és szála van, ez kell ahhoz, hogy állandó és stabil minőséget tudjon. Lemásolni le lehet a mechanikát vagy akár jobbat is lehet építeni 3-ad áron de ami sok idő lesz a gépet tökéletesre hangolni, amit valakinek meg kell csinálni.
Van egy ipari mechanikám ami vas öntvényes X200 y400-at tudna T5-ös szíjak stb. az lehet jó lenne neked hozzá. Hegesztett 40es zárszelvény vázat csináltattam hozzá, csak a Z vár befejezésére.