Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

rf63unrk7

Kösz az infót, átgondolom.
Jelenleg a rajzon még alulra van tervezve, és NEMA 17-es.
A tápot eredetileg külön gondoltam a földön jó helye van.
De a napokban találtam jó áron olyan tápot, ami befért volna alulra, csak 4 cm magas és akkor ment volna felülre a három motor a vezérlővel, ezért is kerestem kisebb léptetőmotort.
Sőt ha fent a vezérlő a kijelző is mehetett volna felülre. Most alulra egyenlőre nem tervezek semmit, helyszűke miatt.

ezsolt74

Rakj 230V-os szilikon asztal fűtést és akkor nem kell nagy tápegység.

rf63unrk7

Ez a következő egy pici delta lesz, asztal sarkába való, csak PLA-ra tervezem, főleg gyerekeknek (a lányaimnak), semmiképp nem raknák a fűtéshez 230V-ot. A nagy darabok nyomtatására ott a másik készen.  
Ott más okok miatt vetettem el a szilikon fűtést, de arról csak akkor regélek, ha már kész lesz amit terveztem (oda kell majd jó pár amper).
Mondjuk alapból fosok a 23

rf63unrk7

000000000

s7manbs8

Ez azért elég jelentős hiba, szinte milliméter nagyságú legalább, valami jól el tud hajlani vagy mozdulni. Ha egész lassan nyomtatnád is ilyen nagy a hiba ?

rf63unrk7

Az extruder fej lötyög. Én arra tippelek.

ezsolt74

A tápegységben is azért ott van a 230V.

ezsolt74

Nincs valakinek egy felesleges rendesen működő Arduinó-ja, mert az enyém valószínűleg hibás lehet.
Megvenném...

rf63unrk7

De nem mindegy, hogy egy távoli, különálló, zárt dobozban van, vagy be van vele fonva a szerkezet, mint a pókhálóval.

Vagy ne adj Isten, így :)

http://imgserv.com/images/2015/11/22/xaDi.jpg" border=0>

Nem jósolok hosszú életet, ha ez így marad...

ezsolt74

Van egy rossz hírem a számodra...a tápegységet szinte minden nyomtatóba bele építik, mert a 12V és 30A miatt nagyon vastag vezetékkel lehetne csak megoldani a külső tápegység használatát.
Én is próbálkoztam külső tápegységgel, de a dupla 2,5mm-es vezetékek melegedtek.
Ennél a nyomtatómnál az asztal fűtés 12V-al már elég durva lenne a 300W-os teljesítménye miatt(az átlagos nyomtatókvan 130-150W-os az asztal fűtés).
Szinte minden nyomtatóban benne van a 230V, kivételt képezhetnek ez alól az asztal fűtés nélküliek.
A képen még nincsenek a vezetékek elrendezve,ráadásul azokban csak max 12 V van. A nyomtatóban a tápegységen kívül sehol nincs 230V, így nem kell félni tőle, amúgy azért van a földelés hogy ne lehessen nagyobb gond.
A szilikon fűtőlapok vízállóak, így annál se kell az áramütéstől tartani.
Sőt A 12V-os asztal fűtés majdnem hogy veszélyesebb, gyulladt már ki miatta 3D nyomtató, a rossz érintkezés miatt.
A nagy áramerősség csodákra képes.

ezsolt74

Raktam fel az Adok/Veszek-be 1db 12mm-es lineáris sínt, 400mm hosszú 2db kocsival, 8000Ft-ért.

keri

Szerintem arra gondolt inkább hogy az érintésvédelemre figyelj oda. Hogy hova teszed a tápegységet szerintem mindegy, ha az érintésvédelmet betartod.

Nekem nincsenek fenntartásaim a 230V-al, de azért odafigyelek ezekre.

3eres kettős szigetelésű kültéri kábelen vezetem a hálózati feszültséget, csatlakozási pontok szabvány szigetelt csúszósaruval, csokival, wago-val megvalósítva.
Földelések rendesen bekötve, földelt konnektorban használva, vagy a berendezésen kettős szigetelést megvalósítva. Kapcsoló esetén mindkét vezetéken megszakítani. Legalább a 230-as oldalra megfelelően méretezett olvadó biztosítékot berakni.

Az általunk használt tápegység csokijai nem szabványosak, érdemes nyomtatni rá egy fedelet, hogy megvédje a fázisra kötött csavarokat, és akkor már jó is így ahogy el van rendezve neked.

Na meg a vezetéket is cseréld ki normálisra, és a fém részeket kösd rá a földelő vezetékre, a tápegység megfelelő pontjával együtt.

KBalázs

Kaptam kínából most egy all-metal hotendet. Kicsit benéztem a rendelést, bowdenes lett, de ahogyan nézem nem sok eltérés van a sim és ez között. Mindennel fel van szerelve, de nem volt a hirdetônél feltüntetve hogy E3D meg V-hány, stb csak amit elsô mondatban írtam. Szétszedtem, valóban nincs benne sehol teflon bélés, ami jó, mivel meg akarom próbálni a PA nyomtatást. A kérdésem hogy hogyan tudom megállapítani hogy ez minek felel meg (ránézésre olyan mint az E3D V-akárhány)?

ezsolt74

A tápegység fém burkolata vajon földelt?
Mert az hozzá van csavarozva a nyomtató vázához.
A földelést bekötöttem, 3 eres dupla szigetelésű hálózati kábelt használok hozzá.
A tápegység hálózati csavarjaira tervezek rakni valami burkolatot, hogy fizikailag se lehessen,még véletlenül sem hozzá érni.