Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Kelepeisz Lajos

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

svejk

Úgy van, ráadásul valószínű a leggyengébb szupresszor fog csak fűteni. ilyen elemeket nem szoktunk paralal kötni.

SCR-es áramkör való ilyen helyre, nem drágább mint az a sok dióda.

svejk

Én egyébként nem is értem ezeket a szupresszor őrületeket, amikor egy AC szervohoz csináltam fékáramkört a szkópon egyértelműen látszott, hogy a mezei zener sokkal gyorsabb és határozottan határolja az impulzusokat.
A szúpresszornál jól láthatóak voltak a keskeny túlvesz tüskék mire észhez tért.

Kelepeisz Lajos

Igen, 5A-es biztosítékot is könnyedén kiüti rengetegszer kipróbáltam, amíg ezt így ide betett.

ANTAL GÁBOR

Volt neked Cb rádiód ? Annak a  hálózati tápjába építettük a javasolt tirisztoros védelmet  ( minthogy a CB több volt annó mint a fizetésem . ...)

PSoft

Szalai György

Ha a lézerdiódád maximális üzemi feszültsége 5,5V akkor mit véd rajta a táphibakor rászabaduló 16V esetén a 10V nyitófeszültségű szupresszor?
Mit csinál a lézerdióda, a tápfesz 10-11V-ra emelkedése és az olvadóbiztosító kioldása közötti időben.
Túlél, vagy elhaláloz?
(Egyáltalán milyen gyorsan old ki ebben az esetben a biztosító?)

mex

Bár nem tőlem kérdezed, de nekem is szöget ütött a fejembe a szupresszorok alkalmazásának indoklása. Mindenesetre ha jó az áramgenerátor, akkor simán kivédheti azt a pár volt feszültségemelkedést addig az ideig, míg a szupresszor be nem avatkozik. Persze, ahogy már előbbre is írták, teljesen felesleges az öt darab, úgyis csak a leggyorsabb fog működni, a többi felesleges. Mindenesetre valóban célravezetőbb egy gyors SCR használata, durva, de biztos az eredmény.

Kelepeisz Lajos

Uraim, mivel ez egy áramgenerátor így az áram mindig fix még a feszültség növekedésével is, tök mindegy hogy ezt az egységet most 6V-rol vagy 16V rol hajtom, a beállított áramom fix, csak ugye ha a be táp fesz felugrik 16V-ra akkor azt el kell fűteni, na ennyi hőt már a ház nem tudna elvezetni, szóval ha megfut a betáp akkor elkezd melegedni a ház, és a szupresszoroknak millió idejük van kiütni a biztit, így megvédve a lézer modulomat a megfőlésöl, ez ilyen egyszerű.[#nyes]

Szalai György

Vagyis, ha jól értem, a szupresszorral és az olvadóbiztosítóval véded a lézerdiódát a maximálisan megengedett (vagy kerülendő) 50C fok túlmelegedéstől.
Nem pedig túlfeszültség, vagy túláramtól.

Kelepeisz Lajos

Nem jól érted, attól védem hogy ha véletlen a feszültség stabilizátor kifeküdne és átengedné azt a 14-16V-ot akkor az ne terhelje a lézert huzamosabb ideig, mert akkor az ugyan úgy szépen menne tovább csak attól menne tönkre hogy megsül, de ez is attól függ hogy éppen vágok vagy gravírozok, lehet hogy egy órán át is elmenne erről a kb 16V-rol, de én következetes voltam és azt mondtam hogy biztos ami biztos semennyi ideig ne terhelje egy meghibásodás esetén 6V-nál több feszültség, így biztos nem melegszik fel, ráadásul a dióda gyári adatai alapján 40C" alatt kel tartani a diódát, és én ezt a 6V feszültséggel és ezzel a ventilátorral tartani is tudom.

Kelepeisz Lajos

Lényegében az a cél hogy a hőtől védjem, de ez a védelem nem nevezhető hővédelmi eszköznek, hanem egy a folyamat végén a melegedés alacsony tartását tudja eredményezni, de ez lényegében túlfeszültség védelmet végez, egy meghibásodás esetén, üzemszerűen a szupresszorok nem csinálnak semmit.[#eljen]

Kelepeisz Lajos

Kedves PSoft!
Nézd csak a fúvóka amit még a másik lézeremhez készítettél, milyen jól illik ide az újra, kapott egy szép kis talpat, és hihetetlen masszívan áll a helyén nagyon jó. Most már csak arra kellene rájönnöm miért olyan maszatos a kép amit készít, a DOS gépröl gravírozva nagyon jó képeket kapok, szóval gyanítom hogy nem a lézer környékén lehet a gond, ma feladtam az UC100-at Pablo kollégánknak hogy ő is tesztelje le, most várom hogy mit mond, a hővezető pasztás egy fél siker amire sikeresen rájöttem, de nem befolyásolt semmit, hacsak nem annyit hogy most már határozatlan potenciájú lett a dióda háza, ahogy annak lennie is kell.
[#wave]

s7manbs8

Azt néztem tegnap, hogy a diódánál a 40 foktól még lehet érdemes lenne tartani sokkal alacsonyabban, mert akkor a teljesítménye is nagyobb, lehet 5 fokra kéne hűteni pl.

Kelepeisz Lajos

Természetesen ha egy mód van rá nem szabad hagyni addig melegedni, ez egy olyan érték amin még nem károsodik a dióda, de a teljesítmény valószínűleg veszít, ahogy írod.
De nem gondolnám hogy ennyire extrém alacsony hőmérsékletre kellene hűteni (5'C), ez az egység amit az előbb lefényképeztem több óra használat után sem melegszik még kézzel érezhetően sem. De ha valaki érez magában annyi affinitást amennyi bennem volt, akkor vannak vörösréz víz hűtő blokkjaim ezekhez a diódákhoz.

PSoft

Látom...látom!:)

Nem is sokat kellett alakítanod rajta.
Úgy látom, a talpat ragasztottad a testhez?[#nemtudom]
Milyen ragasztót használtál hozzá?
Én, sf. csavarral szereltem volna a talpat, meg a "bilincset".
Nekem, valahogy nem tetszenek a "kilógó" csavarfejek...

Lentebb írtad...
"A házat faragtam reszeltem eloxáltam, szóval volt vele meló."

Megint csak az én véleményem, de én feketére eloxáltam volna a ház cuccait, meg...a fúvókát is megmártottam volna a fekete eloxban.

Én is kíváncsi vagyok, mire jut Pablo az UC100-al.
Elküldjem tesztelésre az enyémet?(még,"dobozában" van)

Mutasd már meg azt a macsekot, amit a lézeres-ben mutattál, a DOS-os  géppel milyen lett.