Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Kelepeisz Lajos

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

PSoft

Ok!
Csináljunk.:)
De azt akkor, ITT kellene folytatni, Nem Lajos topikjában.

PSoft

Bocs Lajos, tényleg elsiklottam a kérdés felett.

Igen, használhatod energialáncban is a kábelt, bírni fogja a "hajtogatást".

Kelepeisz Lajos

Jó estét![#integet2]

Szinte teljesen elkészült az új 2W-os kékség, most már átgondoltabban készítettem el az alapján amiket az évek alatt tapasztaltam, legfőbb dolgok amikre odafigyeltem: a dióda egy masszi réztömböt kapott ami szétcsavarozható és a diódát körbeöleli minden irányból, alulról felülről oldalról itt már messze jobb a dióda hűtése mint az eddig ismert más megoldásoknál, ebben biztos vagyok. Az áramgenerátor közvetlen 10cm vezetékkel let bekötve a diódára, ez is egy jó kis meló volt, csináltam egy teljesen új áramgenerátort ami 6V-ot kap így a hőtermelődés nagyon csekély lett, az áramkör a már említett 6V mellé még egy 12V is társul, ez a ventilátornak kellet, feltétlen kerülni akartam az 5V ventilátort mert azoknak nagyon kevés volt a szállított légtömegük. Már csak egy dab 45C'os klixont várok ami fel van csavarozva az alu házra és az esetleges hőmegfutástól védi, úgy hogy megszakítja a be táp körét.
A házat faragtam reszeltem eloxáltam, szóval volt vele meló.

PSoft

Mennyi lett a "fejegység" súlya, tokkal/vonóval?

Kelepeisz Lajos

Még egy érdekesség, a külső vezérlő dobozba összeállítottam egy frankó stabil tápegységet + védelmet, a tápegység stabilan állít elő 16V-ból 6V-ot, akár 8A-ig 0,2V feszültség eséssel, mellette látható egy kisebb panel  ami teli van diódákkal, azok 10V-os szupresszorok 5db,ez azért kellet ha véletlen a lézer tápforrása kinyúlna és átengedne minden feszt akkor átmennek a diódák zárlatba és ellövik a biztit.

Kelepeisz Lajos

Pedig le is mértem, csak elfelejtettem ideírni, meglepően könnyű a cumó,(szerintem) 367g

s7manbs8

Te aztán jól bebiztosítottad a dolgot, ennyi redundanciával mMarsjárót is lehetne építeni, egy varisztos elég lett volna oda vagy akármi, meg egy kis nF szűrés a diódára közvetlen, az a fesz tüskéket leszűri.

Kelepeisz Lajos

Én nem a fesz tüskéket akartam leszűrni, én azt akartam hogy totálisan menjen át zárlatba  hogy a biztit ki tudja verni, erre a célra meg kellet az 5db dióda.

PSoft

Az a pár centis kis zöld/sárga darabka vezeték, minek a védővezetője?
A szupresszoroké, vagy, az omroné?[#nemtudom]

Kelepeisz Lajos

Naa, az a negatív vezeték, csak nem volt más színben a kezem ügyében.

pbalazs

A 10V-os szupresszor letörési feszültsége valahol 12-13V körül lesz, amikor dolgozik. Kibírja ezt a diódád addig, amíg a bizti kiolvad?

PSoft

[#ejnye1]
Légy mindig következetes, szabvány elfogadó/tisztelő!
Otthon, a sufniban is!

Kelepeisz Lajos

PSoft

Majd...kicserélem!

Ugye, ezt akartad írni.:)
[#wave]

Kelepeisz Lajos

Jogos amit mondasz, javítva, kapott egy kis zsugorcsövet.[#eljen]