UCxxx, mozgásvezérlők MACH3-hoz

Indította gaben, 2025 február 03, 18:41

Előző téma - Következő téma

3ztiz2p39

Természetesen ez csak egy kérés/kérdés, ha nem megoldható akkor passzold a témát és én belenyugszom.

kr97pwss2

A főorsónak a Step/Dir vezérlésekor, ha Stop-ot nyomsz, akkor a beállított gyorsítással állítja meg a főorsót. Estop-kor azonnal, ennek szerintem a biztonság miatt így is kell lennie. A szabályozott lassítás Stop-kor problémát megvizsgálom, és megpróbálok rá kitalálni valami. A Szoftlimit pedig már készül, pár napon belül el fog készülni.

3ztiz2p39

Melyik verzió óta? Én úgy tudom mindkét esetben "satu" van...

3ztiz2p39

Ha ez így van ahogy írod, akkor semmi dolgod :))

3ztiz2p39

No még ezt gyorsan kipróbáltam.
R3.043.022 verziónál minkét gombra satu megállással reagál, pedig direkt visszavettem a gyorsulást a motor tuningban 100mm/s2-re hogy jól érzékelhető legyen.

3ztiz2p39

Hoppá, most látom csak, hogy Te főorsót írsz. no az lehet mert én azt sosem próbáltam csak a fórumtársak panaszait olvastam.
Az előbbi kísérletem természetesen csak az X, Y, Z tengelyeken tudtam elvégezni.

000000000

Sziasztok!
Van egy házi építésű CNC-m, egy házi vezérlővel. Amikor hozzám került az X tengely folyton tévesztett. Időközben rájöttem, hogy a DC megmunkálómotor visszazavar a léptetőmotor vezérlésébe. Áthúztam a megmunkálómotor kábelét árnyékoltra és lekötöttem a fémvázzal együtt földre. Szinte egycsapásra megszűnt ez a hiba. Azonban egyszer előfordult, hogy ugyanazt a szoftvert futtatva a Mach3-on egyszer hibátlan volt minden, egyszer csúnyán beleszaladt a Z tengely a (szerencsére) fa feltétbe, amit az asztalra rögzítettem - de a munkadarabot tönkretette. Továbbra is zavarra gondolok. Nincs valakinek ötlete hogyan lehetne teljesen kiküszöbölni az ilyesmit? Lehet, hogy tényleg csak a szénkefe mentes motor lesz jó megoldás?

3ztiz2p39

Azon tűnődöm, hogy az éledező marógépem két tengelye segítségével kipróbálnám ennek az USB-LPT átalakítónak az eszterga funkcióit is.

0-2500 ford/min fordulatszámok közt bármit be tudok állítani, egyenlőre nyílthurkú, azaz fordulatszám visszacsatolás nélküli frekiváltó és 10 fokozatú mechanikus hajtómű segítségével.

Most akkor pontosan milyen jeladót is készítsek a főorsóra?

3ztiz2p39

Egy két egyszerű kipróbált menetvágó G-kódot is szívesen fogadok a tesztekhez.
Miki2-től már kaptam egy nagyszerű, paraméterezhetőt, amit ezúton is köszönök!

7snm9r7t

Marógépre, forgatóra , vagy esztergára? de gondolom marógépre!

3ztiz2p39

Marógépre, de teljes értékű esztergaként fog üzemelni, bár lehet a próba idejére csúcstámasztás nem lesz.
Egy 32-es Weldonos befogóhoz csinálok egy átalakítót, és rárakok egy 125-ös tokmányt.

A főorsót be tudom forgatni a marógép Y és a Z síkjába is.  
Láttad a gépemet...

kr97pwss2

A főorsóra 1 réses jeladót rakjál, és kapcsold be a Port & Pins / Spindle Setup ablaknál a Use Spindle Feedback in Sync Modes lehetőséget. Ilyenkor a valós fordulatszám alapján számolja ki az előtolást nem pedig a megmunkálóprogramban megadott Sxxx-el.

3ztiz2p39

De lehet szerzek valami seprűnyélszerűséget és akkor a kísérletekhez elég az ER befogó önmagában. :)
Mert azt azért az előzetes írásaitokból sejtem hogy fogom termelni a hulladékot a MACH3-mal :)

3ztiz2p39

Aha, suttyomban figyelsz! :)  
Ez dicséretes! :)) [#worship]

Mekkora legyen a jeladó kitöltési tényezője?

ui:
Egyébként ma is nyüstöltem a maró részét, nem találtam még más hibát a cucc-ban.

kr97pwss2

Néha azért idepillantok, így estefelé több időm van.
Az index bemeneten a minimális jelszélesség 20us.
Azaz a Printer porttal ellentétben itt nem kell túl széles rést csinálni. A lényeg, hogy az optocsatoló kimenetén határozott impulzus legyen
.