UCxxx, mozgásvezérlők MACH3-hoz

Indította gaben, 2025 február 03, 18:41

Előző téma - Következő téma

kr97pwss2

Huhh, nem is tudom hol kezdjem.
Megpróbálom sorban.

Az Estop és a többi bemenet ugyanúgy van kezelve, és meg kell egyeznie a printer porton lévő jelekkel. Szerintem valami jelszint probléma lehet, mert nálam jól működik. Még azt megjegyezném, hogy a vezérlőnek minden bemenete Schmitt Triggeres, és egy 4,7k felhúzó ellenállás utána egy RC szűrővel van megszűrve. A szűrő az esetlegesen jelentkező nagyfrekvenciás zajokat, tüskéket levágja. A megengedett bemeneti jelszintek 0-5V.
De ha leírod a bemenet számát, és a pontos portbeállításokat, akkor megvizsgálom.  

A Szoftveres limit valóban nem működik, nem tudom, hogyan kerülte el a figyelmem, de hamarosan kijavítom.

A Feed Hold működése valóban késleltetett. Mert a Mach3 az adatokat egy pufferen keresztül küldi ki az UC100-nak. Ez a puffer nélkül nem lenne lehetséges egyenletes kimenő Step jeleket produkálni. Gondoljatok csak bele, hiába tudja a hardver egyenletesen előállítani a jeleket, ha nem kapja meg hozzá időben a megfelelő adatokat. Az USB kommunikáció időzítése pedig sajnos nagyban függ az oprendszer éppen végrehajtott feladataitól.
Esetleg, ha nagyon zavaró a dolog, akkor a következő verzióba berakhatok egy állíthatósági lehetőséget. Ezzel beállítható lenne a puffer mérete (most fixen valamivel több, mint 1 másodperc). A kisebb pufferméretnél könnyebben előfordulhat, hogy nem bírja tölteni a Mach3 adatokkal (lassúbb gépeknél fordulhat elő).
Amúgy normál printer portnál is saját magának puffereli a Mach3 az adatokat kb.: 0,3-0,5 másodpercnyit, csak azt még nem veszed annyira észre.

A NET keretrendszerhez viszont nem kell internet! Azért is linkeltem az offline installját. Ezt egyszer letöltve egy adathordozóra, internet nélkül is lehet installálni.

3ztiz2p39

Köszönöm a gyors a reagálást!

Én a végéról kezdem. :)

- A netframeworkbe beletörődtem természetesen offline telepítettem.

- FeedHold. írtam is, hogy LPT módban "szinte" azonnal reagál.  
Ezt a késleltetést volt aki azzal magyarázta, hogy a mach az éppen futó mondatot még befejezi, ez nem igaz erre rájöttem már.
A hosszú késleltetés azért baj, mert sokan ezt használják az E-stop helyett, különben a szervo vezérlőjük hibatárolója megtelik, ugyanis az Estop azonnal megszakítja a step jelet lassulás nélkül.
Lehet akkor Te erre is tudnál orvosságot, az Estop vagy a FeedHold megnyomásakor előre beállított lassulással szűnne meg a Step jel.

- Szoft limit, nem baj, az a lényeg hogy meg tudd csinálni, de ez tényleg nagyon hasznos és fontos funkció.

- Az E-stop bemenet nálam a 15-ös láb, az LPT portos beállításnál actív low pipa bepipálva.
Ha az USB módban indítom akkor úgy működik helyesen ha kiveszem a pipát az activ Low mezőből.
Vagy 5-szor kipróbáltam oda-vissza.

kr97pwss2

Az Estop-ot megvizsgáltam és ugyanúgy működik, mint az LPT portnál. Kipróbáltam több Mach3-as verzióval is. A Te beállításoddal alap helyzetben a 15-ös láb magas állapotban van. Ezt jelzi is az UC100 In/Out monitor ablakban a 15-ös bemenetnél sárga kockával. Ha megnyomod az Estop-ot akkor lekerül földre, a sárga visszajelző átvált szürkére. Leellenőriztem még a Diagnostics ablakban is, ha alacsony a 15-ös bemenet akkor villog az Emergency lámpa.
Nagyon kíváncsi vagyok, hogy nálad mi okozza a problémát. Próbáltad mérni a jelszinteket benyomott ill. kikapcsolt Estop esetén?

3ztiz2p39

Az E-stop hibát ne keresd, meg van a hiba!!!

Idegesített a dolog, lejöttem a műhelybe.
Bedugtam egy LPT hosszabbítót, hogy tudjak mérni könnyen.
Kipróbáltam LPT-vel szabadon meg volt a 4,7 V a 15-ös lában, működött is az E-stop ha L szintre húztam.

Bedugtam újra az USB-LPT átalakítót, hopsz, nincs üresben feszültség a 15-ös lábon!
Írtad hogy vannak felhúzók, a 10-13. láb rendben volt.

A mostani képeket csak erős idegzetűek nézzék, és TILOS a példámat követni, mert azonnali garanciavesztéssel jár!!
Igazából lehet nem is szép dolog ezt felrakni de megígértem az elején hogy objektív leszek.
Persze ettől függetlenül nem kötelező hinni nekem, de az én lelkiismeretem így lesz nyugodt.

Mivel napjaimat elég hosszú ideje szervizeléssel töltöm minden zokszó nélkül szétkaptam az átalakítót, az alábbi kép tárult elém.
Nem volt nehéz kiszúrni, hogy a 15. lábnál hiányzik egy alkatrész, az is látszik hogy nem nem volt beforrasztva, hanem a forrasztás után valamilyen erőbehatás hatására leesett.  
(a dobozból nem láttam kipottyanni, hogy mi történt vele, az valószínű örök rejtély marad)

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/USB_LPT%20001.jpg" border=0>

0603-as ellenállásokat nem tartok raktáron, így 2 db 10 kOhmos lett egymásra forrasztva a 0805-ös sorozatból.  
Nem szép, de most a cél szentesítette az eszközt! :)

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/USB_LPT%20004.jpg" border=0>

Próba, és a készülék tökéletesen működik!!!

Mondjuk az tény, hogy én fizikailag nem próbáltam kívülről vészstop jelet generálni, csupán az lebegett előttem, hogy az alapállapotban álló bemenet nem engedélyezte a képernyőn a vészstop gomb kikapcsolását.

3ztiz2p39

3ztiz2p39

Ott rontottam el, amikor ez elején a hiba láttán rutinból negáltam a bemeneti jelet és a látszólagos működés megnyugtatott. :(

kr97pwss2

??? Hát az az ellenállás meg hova tűnhetett ???
Biztos nem szedted szét előtte, és akkor lepattant véletlen?

w987wzmm

Svekj! A PIC-et ne törd le... [#ejnye1]

3ztiz2p39

Ezt mint írtam örök rejtély fog maradni.
Én csak a törésgátlót vágtam le szikével szétszedés nélkül, mint ahogy bemutattam.  
Ha ettől leesett, akkor igen gyatrán lehetett megforrasztva.  
Futár is dobálhatta, de a dobozban nem uralkodhatott akkora gyorsulás. :)

3ztiz2p39

No az ilyen beszólások miatt is kár volt leírnom az esetet. :(
Gyorsan küldjéll három smileyt, mert megsértődök! :)

kr97pwss2

Tényleg rejtély, mert csomagolás előtt minden darab ellenőrizve van. Sőt a most készülő nagyobb széria már 4 rétegű panelra lett áttervezve és gépi beültetéssel készül. A speciális, tűágyas programozó és funkcióteszter készüléken most  dolgozom éppen.

w987wzmm

[#vigyor2][#vigyor2][#vigyor2][#vigyor3]

000000000

Nem túl rég, hozzám kiderült egy gép, átalakításra. Amikor elkészült, kiderült, össze, vissza, működik az egyik tengely. Pedig, előtte, használták sok hónapig.  
Vezérlőbe bekukkantva, láthatóan, beforrasztatlan az a végfok. De, még egy másik is.  
Mégis átment a teszten, sőt használható volt hónapokig.  
A lábak, közre fogták a nyákot, oly szorosan, hogy nem bukott ki a hiba csak most.  
Roppant elcsodálkoztam. De a gyártó, és a tulajdonos is.  
Szerencsére, lefotóztam, mert mindkettő, kamuzásnak vélte amit mondtam.  

Tudom, ez nem olyan, csak hasonló hiba. Lehet, teszteléskor még ott volt és érintkezett.  

3ztiz2p39

Nézd, én ezen túltettem magam, de véleményem szerint a téma objektivitásához tartozott.

Most egy cél lebegjen a szemed előtt, a SoftLimtre a megoldás! :))

3ztiz2p39

No meg majd gondolkozz el ezen a Pause dolgon is.

Megpróbálom érthetően leírni többünk problémáját.

Nézzük először azokat az esztergákat amelyek step/dir-e főorsóhajtással készültek.
Most azt tegyük félre hogy műszakilag jó, vagy rossz megoldás, ettől tudtommal sok van használatban.
Ha a Vészstoppal vagy a Stop gombbal állítják le, akkor az azonnali step jel elvétele és a főorsó nagy tehetetlensége miatt egyes szervok letiltanak. Persze tudom ez a dolguk.  
Ezért sokan a Pause gombot használják megállásra.

Nekem van egy régi ipari marógépem, elég nagy tömegű szánokkal rendelkezik, eredetileg 1kW-os motorok mozgatták. Ennél a szervo lekezeli ezt a dolgot, de mechanika nem nagyon tolerálja a menet közbeni leállításkor azt hogy gyakorlatilag mintha falnak menne leállításkor.
Itt is szóba jöhetne a pause, de ugye a 2 s késleltetéssel már régen nem ott járunk mint ahol megállítani akartuk.  
Az LPT portos verziónál is a pár tizedes késleltetés miatt nem tetszett ez a megoldás.

Az igazi az lenne, hogy ha a vészstop megmaradna eredeti állapotában ,-step jel azonnali elvétel- de a Stop gomb kezelésekor egy bizonyos lassulással állna le a gép. Ha nem is lenn ez állítható egy 1000mm/s2-el kiegyeznék.  
Ezek után a pause nálam valószínűleg már nem játszana.