UCxxx, mozgásvezérlők MACH3-hoz

Indította gaben, 2025 február 03, 18:41

Előző téma - Következő téma

3ztiz2p39

Nekem ezzel a netframewok-el nem jó tapasztalataim vannak, valószínű a PICkit2 égetőm is azóta nem megy a nagy gépemen, amióta felraktam ezt a segédprogit.

kr97pwss2

Elméletileg a NET2.0-val is mennie kell, az jóval kisebb méretű. De a sokféle számítógép miatt a 3,5-öt javasoltam, mert azt felinstallálva mindig működött. A Win7 alapból tartalmazza, így ott nem kell installálni semmit.

3ztiz2p39

No, beüzemeltem a készüléket.
Lehet sokat fogok most írni, és sok feleslegeset, de megpróbálok pontos tényszerű adatokat közölni elfogultság nélkül.
Elöljáróban annyit, hogy egy gyenge PC estén pár héttel ezelőtt ez a kis szerkezet kihúzott minket a bajból, de nem én telepítettem.

Egy szűz XP-s D620-as Dell gépre raktam egy MACH3 R3.043.022 verziót.
Először az alaplapi LPT porton keresztül a saját kis Storebro gépemhez setupoltam a MACH3-at.

Kimenetek:
4 db tengely: 2-9. láb
ChargePump: 1. lábon
M7: 14. láb
M8: 16. láb
PWM-es főorsóvezérlés: 17. láb

Bemenetek:
Minden tengelyhez egy Home kapcsoló: 10-13. lábon
E.Stop: 15. lábon

Motortuning, Softlimit, beállítva, több soron tesztelve minden rendben működött.

Ezután az egész winyó egy másik winyóra Ghost-tolva, mondván az ördög nem alszik. :)

Gép újraindít, USB-LPT átalakító bedug, bal kézben a kapott 12 oldalas használati utasítás.
Driver telepítése zökkenő mentes, (ugyan két "hardvervarázsló" kép és teendő hiányzik a leírásból).
telepítettem az UC100v2xxx plugint is.
Mac3/plugin könyvtárban 1 db UC100..dll van tehát minden rendben, a kézikönyv is írja hogy használatra kész.
Mach3 indítása...hibaüzenet: "plugin DLL defektíve"
Még háromszor megpróbál majd lapoz kettőt a könyvben ott vannak a hibajelzések.
No ekkor van az hogy telepíteni kell a NETframework 3.5-öt. :(
Internetről letölt (270Mb) offline telepít, kb. 8 perc.
Mach3 indít, rendben minden, ki lehet választani az USB-lpt átalakítót.

Hopsz, de az E.Stop gombra nem reagál!!!
Pedig az LPT-vel jó volt minden.
Gyakorlatiasan az E-stop bemenet szintjét gyorsan negáltam a mach3 setupjában és megjavult.

Tengelyek szépen mozognak (ezen a gépen egyébként jó volt az LPT porttal is de most nem is a léptetés minőségének az ellenőrzése a feladat)

Nagy kíváncsisággal nyomom a RefAllHome gombot, -ez a funkció a múltkor hibásan működött- most rendben minden szépen felveszi a ref. pontokat, a gépi koordinátákat beírja a DRO-ba.

Most már tengelyeket bátran mozgat, de hopsz, nem állnak meg a tengelyek és a DRO számlálása sem a SoftLimit elérésekor!!!
(szerencsére van hardveres végállás a szervoban)
Újabb akadály...
Mach3-at újra indít LPT módban, próbál, softlimit tökéletes, tudja a dolgát.
Újra indítás USB-vel, soft limit továbbra sem jó :((( no ez így maradt.

Az alábbi kis tesztprogramot elindítva szépen megy a gép, de ha nyomok egy Pause-t akkor csak kb. 2 másodperc múlva állnak le a tengelyek :(
Megint elindít LPT módban, ott szinte azonnal reagál.  
Újra USB mód, itt továbbra is van 2 s késedelem a Pause-nél.

n01 G90 G61
n02 F3000
n03 S1000  
n04 M3
n05 M98 P1234 L900
n06 M5 M30
O1234
n08 G1 X50 Y50 Z-50  
n09 G1 Y0
n10 G1 X0
n11 G1 Z0
n12 M99

Ezek után most este lett, holnap folytatom. :)
Addig adjatok ötleteket miket próbáljak ki!

Összefoglalva az eddigieket, és ha nem haragszotok akkor csak a talált vagy vélt hibákat írom, mert ami jó ez evidens.

- Az LPT módhoz képest az E.stop bemenet negálva van.
- A szoft limit üzemmód nem működik (Pedig ez nagyon fontos funkció)  
- A Pause gomb megnyomásakor csak kb. 2 másodperc után áll le a gép.

Ha a fenti három észrevételre valaki tud megoldást ne tartsa magában!

wcsxp0uxa

Megoldást ugyan nem mondok majd , de lehet tudom mi a baj az e-stoppal. (számomra ez nem is lenne gond) A pic bemeneteit 2 módon lehet használni aktív alacsonyan vagy aktív magasan . Általában az első verziót használják ,tehát 5V-ról húzzák földre. A lényeg ,ha jelen esetben 5V-al próbálnád meg felhúzni a lábat nem történne állapotváltozás .(ugye itt a lenyomott e - stopnál nyitódik az kör ,tehát akkor kerül 5V a lábra) Ez a legbiztosabb bemenet kezelés különben . (Nem ismerem a terméket tehát csak tapogatózok , de más talán nem is lehet)

3ztiz2p39

A portok kezelésébe ne menjünk bele, ez világos nekem is.
Itt csupán arról van szó, hogy a Mach3 setupjában kiválasztható az aktív L és aktív H szint.
Esetemben az USB-s kütyü fordítva értelmezi mint az eredeti LPT port.  
Lehet hogy nem is az E.stop funkcióval hanem maga a 15-ös lábnál van a bibi.
(nekem a hardver már adott nem tudok lábat cserélni)
Ettől még használható a szerkezet, csak ha visszavált az ember LPT üzemre akkor vissza kell a bemenet szintjét is állítani.

3ztiz2p39

De majd  Polgárdi Balázs megírja a tutit, most hétvége van.

wcsxp0uxa

Abba nem akartam belemenni ,hogy melyik jelölő pipa mit jelent . Feltételeztem ,hogy a hardver tökéletes .Maga a szint értelmezése már a programozó szíve joga. A többi a 48-ban le van írva.  Kérlek ne írjál olyan mondatokat nekem ,ami válasz egy nem létező állításomra.(ettől még használható a .......)
Mert nem állítottam ,hogy rossz lenne.(sokan felületesen olvasnak )
A másik terméknél is inkább az "embert" húztam le mintsem a terméket.

3ztiz2p39

9npx2xk89

Nem akarok okos lenni, de nem lehet, hogy ez a vezérlő, az usb-ről jövő adatokat pufferolja, és azért 2mp a leállás, mert üríteni kell puffert?

3ztiz2p39

A képernyőn levő Pause gombnak nincs fizikai kapcsolata az USB átalakítóval, itt csupán szoftveres probléma lehet.

De várjuk meg Polgárdi Balázst, ne ziláljuk szét a topicot feltevésekkel.

9npx2xk89

Ez nem teljesen igaz, ha pufferel az átalakító. Te lehet megnyomod a pause-t, de az átalakítóban még vannak sorok, amiket nem küldött még ki. A pause igazából csak nem küld több adatot a gép felé. Ha közte ott egy puffer, akkor nem küld a pufferbe több adatot.

3ztiz2p39

Aha, értem, tehát a step jelek pufferelésére gondolsz.
Igaz nem írtam de a Toolpath képernyő is tovább megy illetve a DRO is csak 2 másodperc után áll le az USB-LPT  alkalmazásakor, tehát már maga a MACH3 működése megváltozik, épp úgy mint a softlimit esetében.
Írta is Polgárdi Balázs, hogy a készülék sokkal több, mint egy jelillesztő.

xfg6v697j

És a képernyőn lávő stop gombra hogyan reagál?

3ztiz2p39

xfg6v697j

Az a net framework-ös frissítés nem tudom mennyire jó ötlet.
Az PC amelyik a CNC-t vezérli soha sincs netre kötve.