UCxxx, mozgásvezérlők MACH3-hoz

Indította gaben, 2025 február 03, 18:41

Előző téma - Következő téma

kr97pwss2

Helyileg én Svájcban élek :), de kollégáim Gödöllőn vagy Kerepesen vannak. A héten nyári szabadságukat töltik, úgyhogy jövő héten tudod felkeresni őket. A többit magánban beszéljük meg.

6x0ud2xg

A következő levelet kaptam ( másokat is érdekelhet) Az indexkezelés az érdekes  

Szia Gábor!

Elkészült az UC100-hoz egy új Plugin (V2.105). Az új plugin több hibajavítást, és optimalizált funkciókat tartalmaz. És ami azt hiszen neked a legfontosabb, képes az Index jellel szinkronban indítani a menetvágást.
A Plugin letölthető a következő helyről:
http://www.polgardidesign.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=3&Itemid=5

Ha időd engedi kérlek próbáld ki, és érdeklődve várom az eredményekről a visszajelzésedet.

Üdvözlettel:
Polgárdi Balázs

3ztiz2p39

Eddig is használta a Mach3 az index jelet nem?
Mitől lesz ez most jobb, stabilabb?

kr97pwss2

Eddig az Index jelet csak a főorsó fordulatának mérésére használta, és menetvágást nem tudott, de az újabb Plugin verzióban már képes az Index jellel szinkronban indított menetvágásra is.
A különbség még az, hogy felismeri, hogy maró vagy esztergáló üzemmódban idítottuk a Mach3-at. Maró üzemmódnál lehetséges az Index jel előosztása, ha több réses tárcsát alkalmazunk. Esztergánál ez nem lehetséges ott 1 réses tárcsát kell használni az Index jelhez.

3ztiz2p39

Azt nem értem, hogy eddig is volt aki több-kevesebb sikerrel használta a Mach3-at menetvágásra, egy réses tárcsával és annak a jelét beadva az LPT port megfelelően konfigurált lábára.
Most mi változott?  
Vagy eddig az USB-s átalakító nem tudta kezelni ezt az index jelet?

6x0ud2xg

Úgy van ahogy írod : eddig az USB -s átalakító nem tudta kezelni a jelet vagyis az esztergályosok eddig mostohagyerekek voltak. És vegyesen pedig végképp nem lehetett tehát az esztergályosok ( ha menetet is akartak vágni) akkor a nem használhatták a Balázs eszközét. Pont nektek volt életmentő Székelyföldön az átalakító ezért forszíroztam a dolgot ( már a debreceni talin is fölvetettem ) . Most a hír szerint megoldódott  az indexkezelés is

3ztiz2p39

Ühüm. Szóval akkor az eddigi nyűgök a Mach menetvágásával megmaradtak, csak a jel illesztése lett megoldva az USB-n keresztül.

kr97pwss2

Csak most tudok válaszolni, hétvégén nem voltam internet közelében.
Mint már többeknél tapasztaltam, és látom neked se teljesen világos az UC100 működése, ezért leírom:
A látszat ellenére (hogy az UC100 csak egy csatlakozó, ami az USB-t alakítja Printer porttá) ez nem csak egy "csatlakozó". A dobozában egy DSP (matematikai műveletekre optimalizált processzor) helyezkedik el benne. Ez a DSP tartalmaz egy szoftvert, amiben minden egyes Mach3-as funkciót le kellett programoznom. Azaz a Home, THC kezelés, Spindle PWM-je,E-stop kezelés, Charge Pump stb. A Mach3 csak jelzi, hogy mit kellene csinálni, a többit mind az UC100 számolja ki. Persze közben bonyolult kommunikációval a szinkront kell tartani a Mach3 és az UC100 között, hogy mindig tudja a Mach3, hogy most éppen mi történik. Az Index jellel való szinkron indított menetvágás most a legújabb Plugin verziónál került bele. Eredeti tervem szerint (a debreceni találkozón beszéltem is erről Antal Gáborral) szerettem volna az automatikus fordulatszám kompenzációt is beletenni, de egyenlőre a Mach3 működése és az USB kommunikáció miatt még nem megoldott. A megvalósításán gondolkodom tovább, és ha sikerül kitalálnom a megoldást, akkor bele fog kerülni az is egy újabb verzióba.
Ha a Mach3 egyenetlen kimenő jeleket produkál (amit nem mindig lehet észrevenni, csak oszcilloszkópos méréssel), akkor a bemeneteket is egyenetlenül olvassa be. Ez menetvágáskor hibás fordulatszám mérést eredményezhet, aminek következménye a rossz menetemelkedésű menetvágás. Az UC100-ban a bemeneteket kvarc pontossággal egyenletes ütemmel olvassa be, és dolgozza fel. Fontos még megemlítnem, hogy érdemes az "Use Spindle Feedback in Sync Modes" használata, mert ilyenkor a Mach3 mielőtt elkezdi a menetvágást, akkor leméri pontosan a főorsó fordulatszámát, és annak megfelelően indítja el. Ha ez nincs bepipálva a Port & Pins/Spindle Setup menüben, akkor a megmunkálóprogramban S-el meghatározott fordulatszám alapján számolja ki az előtolást.

3ztiz2p39

Világosodik.. :)
Majd még minden bizonnyal kell egy pár ilyen részletesebb magyarázatot adnod a kérdéseimre.
De az azért vigasztaljon, ha én megértem akkor a többiek főleg megfogják :)

6x0ud2xg

Svejk! te a közösség érdekében trükközöl ( adod az értetlent hogy Balázs  mindent részletesen elmagyarázzon: ( NEKÜNK)

7snm9r7t

A Mach3 tapasztalataim szerint csak az az index jelet veszi figyelembe egyszer! amikor indul a menetvágás, ha elvétettem a főorsó fordulatszám beállítást mechanikusan , pl programozott S350 helyett a valós 500rpm volt akkor is jól vágta a menetet ha stabil volt a főorsó fordulatom !

3ztiz2p39

Ma délután megkaptam az USB-LPT átalakítómat.
Sajnos most nincs vele időm foglalkozni mélyebben, csak annyit tettem meg hogy Kicsomagoltam összedugtam a mellékelt USB A-USB mini kábellel.

Tanulság másoknak:
Sajnos a Dsub ház törésgátlója miatt nem kattant be helyére az USB mini dugó rendesen, felfeküdt a házra.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/usb%20001.jpg" border=0>

Egy laza mozdulattal levágtam a ház ezen részét.
Az alábbi képen látható, hogy inkább ne tettem volna, elég lett volna kb 0,5 mm-t lereszelni. [#falbav]  
No mindegy, de most már legalább bepattan a helyére a mini dugó...

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/usb%20002.jpg" border=0>

kr97pwss2

Szép mondhatom, az első dolgod, hogy tönkreteszed.
A garancia ugrott [#buck]
De félretéve a viccet, az USB csatlakozóból hol ilyet, hol olyat lehet kapni ezért már a most készülő szériában módosítottam a nyákon, hogy mindegyik kábellal bepattanjon. Ha gondolod küldök egy másik burkolatot.

3ztiz2p39

Én már csak ilyen rontom-bontom vagyok. :)
Az USB-B aljzatot nem tudjátok valahogy belepaszírozni?
Az sokkal nagyobb mechanikai szilárdságú.
A mini és a micro csatikkal igen kesztyűs kézzel kell bánni. :(

3ztiz2p39

Ezt komolyan gondoltad, hogy a működéshez telepíteni kell a NetFramework 3.5-öt ami 270 Mb ???
(emlékszem annak idején Magi Profi1-es beállításához is kellet a teljes office csomag, vagy valami hasonló, egyébként semmire sem kellő progi)

Nem lehet kiszedni belőle a kellő dolgokat?