Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

RJancsi

Ennél egyszerűbb áramgenerátort  még nemigen láttam. De mivel nem értek hozzá, érdekelne a hozzáértők véleménye, mennyire működőképes a dolog, és mekkora áramot lehet kihozni belőle. Gyanítom, hogy csak pár mW-os pointer lézerekhez jó.

PSoft

"Akkor is "halál biztos" az ellenállásos megoldás?"

Szerintem, igen!:)
Dióda"halál biztos", csak...idő kérdése.

De, mindegy is.
Mindenki úgy "nyírja ki" a kacatjait, ahogy kedve tartja.
Nem igen lehet/szabad ebbe kívülállóként beleszólni.

kaqkk007

A BD139 es tranyó egyenfeszültségen tud 1,5 impulzus üzemben 3 A-t

Sz.József

Nem is beleszólni akartam...
Csak azt hittem kapok valami "halálbiztos" diagnózist... [#wink]

RJancsi

Az már elég "combos". És vajon mennyire stabil? Rá lehet bízni egy komolyabb 1-2 W-os kék lézert? Mert az olcsó kínai lézer meghajtók is egy halom alkatrészt tartalmaznak ehhez képest, gondolom nem véletlenül.

0i8bkxjf4

Ellenállás ide resistor oda én ilyet vettem a második lézergépemhez ami még tervbe van de EZT meg tápolod 12V al és a lézer kimeneti részét lehet szabályozni TTL vagy PWM jellel 0-5V ig

kaqkk007

Nem ismerem a kínai lézermeghajtókat , de valószínűleg azért van bennük a sok alkatrész mert az áramot és a feszültséget is stabil értéken tartják no meg ttl jellel vezérelhetők .

mex

Nem igazán stabil egyik rajzon lévő kapcsolás sem, mert nagy a hőfokfüggése, bár ez csökkenő áramban nyilvánul meg a hőmérséklet emelkedésével..
Úgy 1.5A-ig jobb egy LM317-en alapuló áramgenerátort alkalmazni, ez egyszerű,és ha a bemenő feszültséget még előtte stabilizálják pár volttal magasabb szinten mint a dióda üzemi feszültsége, akkor a disszipációval se4m lesz gond. Ezzel együtt jó szolgálatot tehet a kimenetén egy gyors záróirányú dióda, meg egy varisztor is, (de nem öt).[#nevetes1]

s7manbs8

s7manbs8

A sok alkatrész nem azért van, mert azok majd megvédik a diódát.

Azok az IC működéséhez kellenek nagyrészt, meg a kapcsolástechnikához.

Ha az IC behal és rövidzárba megy, meg is halt a dióda, de egy ellenállás nem fog meghalni, max ha belecsap a villám.

A dióda lábaira meg közvetlen közelről kell odaforrasztani az ellenirányú gyors diódát, meg egy kondit, meg egy zenert, elé egy valamennyi mikrohenris induktivitást, meg ha leárnyékolod kivülről jövő sugárzások ellen, akkor nagyjából megkapta, amit lehetséges.

kaqkk007

"A sok alkatrész nem azért van, mert azok majd megvédik a diódát." Akkor csak azért tették a nyákra azt a sok rosszt hogy jó drágán el tudják adni ! Mostmár tényleg meggyőztél hogy nem kell meghajtó áramkör a lézernek . Veszek egy 5W os diódát és rákötök egy 2,7 ohmos 50W os ellenállást , jó lesz az !

kaqkk007

Ja !  I=U/R

hduf42fua

A kedves Elektron elfelejtette mondani, hogy az ellenállás
cekaszból van és közben fűti a műhelyt vele.[#wow3]

000000000

mi a lézer dioda tipusa?
2w 5,6mm lehet M140 vagy 9mm NDB7775 ugy általába ezek el terjetek...
amugy 5,5V a max!

000000000

ESD jelegü csak a védelme semi más...