Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

0i8bkxjf4

teljesen mobil az enyém is
volt hogy anyosoméknál daraboltam előr efel lehet menteni a g  kódokat telóval wifi AP rácsatizik a PI és teló böngészőből ugyan ugy műxik

PSoft

"volt hogy anyosoméknál daraboltam..."

Nyugtass meg!
De ugye, nem a kedves anyósod volt a darabolás tárgya?[#ijedt]
[#vigyor2]

Kicsa

Sziasztok lézeresek!

Két témában szeretnék egy kis segítséget kérni tőletek.Elkészült az új masinám,felkerült rá a jól ismert 2W-os lézer.

1. A G-Ray progival megállapodást kötöttem : ha a megfelelő értékeket írom be,akkor egész szép képet készít nekem,ha a kép is megfelelő módon van előkészíteve. Eddig "tesztképekkel" elég jó eredményt értem el,a fotók most következnek majd.[#vigyor4]
A kivágással viszont már vannak gondjaim...
Amit készítettem : Levegőfújatás a vágási résbe,fókuszbeállítás,teljesítmény maxon,de mégsem ok.
LV3 rétegelt lemezt tegnap 11 menetből vágta át, 100mm/perc előtolással.Akkor sem esett ki,csak nem kellett sokat feszegetni. Nektek milyen sebességgel megy a vágás? Tudom,hogy függ sok-sok dolgotól,köztük az alapanyagtól is.

2. Van-e valami kész,elérhető leírás arról,hogy vektoros képet,hogyan-mivel a legegyszerűbb gravírozni? Jelenleg a G-Ray-t használom erre is,de sok a felesleges mozgás.
Keresgettem doksikat,de nincs 'egyszerű' megoldás?
Jelenleg a cam szoftverbe húzom be a dxf-ből szilárdtestté alakított alkatrészt,és a testmodellen zsebmarás művelettel próbálkozok,a Z tengellyel való ki-be kapcsolgatásra.
A siker elmaradt,olyan mintha elcsúszna valami. Ennek a gondnak felderítése folyamatban van,de ha valakinek van jobb ötlete,szívesen kipróbálnám.
Este teszek fel képet,hogy milyen vektoros gravírozást szeretnék,és hogy mi lett az eredmény.

Ja igen, jelenleg Mach3-mal dolgozom.

Köszönöm szépen!

etc77f5nr

A vágásra: Igen sok függ az alapanyagtól. Én pl 210mm/pel vágok 6x, de 10 ből csak 8 esik ki, mert rossz az anyag.

Vektorok lézerezésére pedig ott az Aspire.Quick engraving toolpath 0.1mm lépésköz 0.1mm-re beállított "maró" ami a lézer lesz. A Z-t pedig 0.1 és - 0.1 között mozgatom ki/be kapcsolásra.

etc77f5nr

Az elcsúszás pedig valszeg lépésvesztés vedd vissza a gyorsulást. Én 800mm/pel gravírozok 60-65% laser powerrel.

Kicsa

Köszönöm szépen!

A lézer power nem 100 %-on való járatása lézerkímélés vagy a gép adottságai miatt van? Vagy így kísérletezted ki a legjobb eredményt?

A lépésvesztésre gyanakodtam én is,de elvetettem bizonyos körülmények miatt. Ennek ellenére egy egyszerű teszttel ellenőrzöm,ami nem jutott eszembe a múltkor.

Az Aspire szoftvert nem ismerem,eddig csak a Cut2D szoftvert használtam. No meg a CmBam-ot,de sajnos annak elveszett a telepítője,így az már nem játszik...

Mechanikus55

Sziasztok
Elkezdtem beleasni magam a lezervagas világába de kicsit osszezavarodtam. 10mm plexi vagasa milyen laserrel megvalósítható? Kekkkel vagy csak co2 el? Egy 2w os lehettek mit lehet csinálni, mire elég?

Kicsa

Sziasztok!

Ahogy ígértem,jelentkezem az eredményekkel,nem sok jót sikerült összehozni.
A "lépésvesztés" fennáll,de nem is tudom,tényleg az van-e a háttérben.
Megcsináltam a Robsy csillagtesztet is,2500 mm/perc értékkel. Minimális differencia van a többször ráengedett pályáknál,de az lehet az alapanyag mozdulásából is a tető nyitásnál.
Amit készíteni szeretnék :

És az érdekesség : a világos alapon lévő gravírozás (nyír rétegelt lemezre) Aspire progival készült,a Quick engrave pályával. A kód ugyan az volt újragenerálás nélkül,a gyorsítást levettem de pont ugyan úgy tévesztett. Kb 5 mm az elcsúszás,az évszámnál is látszik az elmélethez képest. A sötét színű farostlemezre pedig EdgeCammel készítettem kódot dxf alapján,ami szintén el van csúszva,de furábban. A sebesség itt is mindössze 200mm/perc volt. Kezdek tanácstalan lenni...
Ha lépésvesztés,akkor gondolom,a különböző tévesztések a megmunkálás eltérő sorrendjéből adódnak...

9a8r3iviv

Csinálj egy négyzetet minimális gyorsítással , mondjuk 100-al, és ha ott nem jó , akkor nem jól számoltad ki a lépésszámot.

Messer

Szerintem nem a G1, hanem a G0 sok neki.
Akkor téveszt, amikor új részlethez "ugrik" , nem a gravírozás közben. (ha jól látom)

Kicsa

A lépésszám beállítása rendben van. Körnél is a megfelelő átmérőt készíti el.
Most futtattam egy olyan kódot,ahol a G0-t kicseréltem G1 F200 -ra,így nincs benne 'gyorsjárat'. Ugyan olyan lett a eredmény. Ha esetleg valaki kedvet érez,átküldöm szívesen a kódot,nem tudom már tényleg,hol lehet a hiba.
Csinálok valami kézi,fix pontra való mozgássort,utána pedig megézem,visszatalál-e nullába.

RJancsi

Szia! Ha gondolod nekem átküldheted, megnézem mit szól hozzá az én masinám. A mail-em publikus.

RJancsi

Megkaptam, kipróbáltam, mail ment. [#wave]

Kicsa

Köszönöm szépen a tesztet.
Úgy néz ki,valahol valóban Y tengely lépésvesztés következik be,a kód rendben van.
Keresgélek tovább...

RJancsi

Ami égetés közben feltűnt, hogy időnként "megakadt" a fej, azaz az addigi folyamatos mozgás közben egy-egy pillanatra teljesen megállt. Mivel a monitor pár sor késéssel mutatja az aktuális mozgást és a megakadások nagyon rövidek voltak, ezért nem tudtam megállapítani hogy min gondolkodik a gép. Egy-egy ilyen megtorpanás pár tized másodpercig tartott csak. Az én gépemnél ezek nem okoztak lépésvesztést, de lehet, hogy a Tiéd ilyenkor hibázik.