Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

Ez valóban jó ötlet rá is vettetem magam de nem találok németeknél ilyet... majd keresgélek még hátha.

nv5firipz

Amit linkeltem a németeknél van. Oda is van írva.  
Item location:
Bremen, Germany

000000000

uhhh majd kiszúrta a szemem...

NickE

A K40-re ne úgy tekints, mint egy kész gépre. Arra még költeni kell. Nagy valószínűséggel vacak lencse lesz benne. A lézertáp és a vezérlője is szerencsejáték. Talán az újabbakban már jobb vezérlő van, de a legtöbben lecserélik. Az asztal is vacak. A fejet is cserélni kell, levegő befújás nélkül nagyon kevés dolgot fogsz tudni vágni és a füst is ráég a lencsére. Az elszívása is vacak. Én is egy ilyen gép tulaja vagyok már néhány éve, de sokat olvastam a vásárlás előtt, előre eldöntöttem, hogy átépítem. Több K40 tulajdonost ismerek, senki sem eredeti formájában használja. A doboz, cső és mechanika maradt, minden mást cseréltem.

Ha várhatóan sok munkád lesz és/vagy nagyobb méretű munkák is lesznek, jobb gépet vegyél.
Ha elég a kb. 30x20 cm és heti néhány órát fogod használni és hajlandó vagy rákölteni még és utánaolvasni, hogy kell ezt csinálni, akkor megfelel(het) a kis kínai.
Ha nincs rá munka, csak nagyon ritkán, néha jó volna, szerintem ne vegyél CO2 lézergépet. Azért ez nem egy csavarhúzó vagy kombinált fogó, hogy jó ha van otthon... Sok pénzed el fog menni, ha nem termelsz vele legalább heti ~5 órát, szerintem nem éri meg ebbe fektetni.

nv5firipz

Én is kérdeznék. Ezeknél a kínai gépeknél, működik az  a megoldás, hogy megtervezem pc-n a fájlt mondjuk Aspire-al és az beadom a gépnek?
Vagy csak saját magának tud pályát tervezni egy?

0i8bkxjf4

Nem néztem meg csak kutyafuttába de ebből ki lehet indulni aspire is eszi  

https://www.youtube.com/watch?v=oKdjooqGxAo" TARGET=_fnew>Vectric Laser pp

nv5firipz

Mach3-al ezt használom én is. Csak az érdekelne, hogy egy gépen megtervezett programot simán megeszik egy ilyen gép?  
Az, hogy a vezérlője nem jó egy kínainak miben nyilvánul meg? Kizárólag a saját formátumával dolgozik? A hozzáadott szoftverrel pedig kínlódás tervezni?

RJancsi

Sziasztok! Alig egy pár napja van egy 1 W-os kék lézerem, most ismerkedem vele. Mivel nem ismerem a lézerdiódák "lelkivilágát", remélem valaki fel tud homályosítani. Az egy dolog, hogy a picolaser vezérlő készenléti árama kb. 200 mA és ezzel csak halvány kék fényt produkál. A munkaáram valahol 1 A felett van. De mi van közte? Azaz 0,2-1 A között végig lézerfény jön ki belőle és kedvem szerint állíthatom a teljesítményt, vagy van valahol egy "küszöb", ami alatt nem gerjed be kellően és nem lézerként csak sima LED-ként működik? Elnézést, ha sokaknak egyértelmű a válasz, nekem minden infó új.

nv5firipz

A készenléti áram alatt van valahol. 200mA-en is van már valamekkora teljesítmény. Azért kell a készenléti áram, hogy ne teljesen nulláról indítson a dióda, mert az rövidíti az élettartamot.

PSoft

"... 0,2-1 A között végig lézerfény jön ki belőle és kedvem szerint állíthatom a teljesítményt..."

Így igaz!

A küszöb a dióda nyitófeszültsége(amikor már kezd "világítani")ez felett, már dolgozik a lézer.
Tulajdonképpen, az "ajánlott" 150-200mA "pihentető" áram is már munkaáramnak számít, még ha nem hagy nyomot a deszkán/papírlapon, akkor is.

RJancsi

Köszi a válaszokat! Most már csak azt kell kitalálnom, hogy a trimmer melyik lába elé/után kössem be a teljesítmény csökkentő potit. Próbáltam a picolaser kötésrajzát megkeresni a neten, de nem találtam. Marad a fénykép + rajzolgatás.

RJancsi

Első ránézésre a munkaáram trimmere nem sima változtatható ellenállásként hanem feszültség (áram?) osztóként van bekötve. Ez kicsit bonyolítja a dolgot. [#fejvakaras]

PSoft

Hagyd békén az áramgenerátor panelt, ne módosíts rajta.:)
http://sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=hobbycnc&id=1305738522#1000" TARGET=_fnew>Itt írtam az előbb.
Az opto elé, a bemenetre kösd azt a pár tíz KOhmos potit, soros ellenállásként, vagy osztóként.

RJancsi

Köszi, olvastam, de nem lettem okosabb tőle. Szó nincs benne teljesítményszabályzásról, csak arról, hogy optikai kapun keresztül lehet a lézert be/kikapcsolni.