Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

PSoft

Aztán...

Vigyázni arra a "kis kék"-re!
Épp, ma délután kaptam hírt, egyik fórumtársunk 4W-os "kis kékjének" az elhalálozásáról.:(((
 [#rinya]

u6p5jr23k

Kösz a biztatást :)
Megpróbálok rá vigyázni. Nem célom az elektromos paraméterek határainal a feszegetése, sem a hötechnikai. Ezért is csináltam hozzá egy nagy alu hűtésblokkot. Persze az meg a sebesség rovására megy...

4W-ról egyelőre még álmodni sem merek. Próbálok fokozatosan fejlődni tudásilag és közben gyüjtögetek némi rávalót. Ehh, miért van az embernek több hobbija?  
Egyelőre még egy bútorlapos "gép"-el nyomom, most agyalok egy egyszerű alu profilos kis gépen a lézerhez. Remélem, hogy ehhez a diódához már nagyon lassú lesz a 8 mm-es menetes szár.

djfgekywd

Nyugodjék békében.

u3xrz0cut

Fogok arra járni!!![#nevetes1][#eljen]

sasi

Csupán érdekességként mutatom meg az alábbi fotót, melyen egy 40 mm széles vaslemez látható. A csíkok rajta 400 W-os yag lézerrel beolvasztott fémpor alkotja (Fe ötvözet).

http://sasovits.hu/cnc/vegyes/IMG_20151211_101858-lezer-p.jpg" border=0>

svejk

Nocsak!
Egy márkás cucc, rendes adatlappal.
Vajon a többiek által használt kínai, vagy a szintén kedvelt Hebo féle cuccban milyen dióda lapul?
Azokról is van valami adatlap?

Kelepeisz Lajos

http://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=172513" TARGET=_fnew>Ilyen 2W-os és http://www.o-like.com/index.php?main_page=product_info&cPath=9&products_id=342" TARGET=_fnew>ilyen 4W-os lapul, ez onnanal tudom hogy már én is rendeltem Kínából ilyen diódákat.

svejk

Köszönöm!

svejk

Köszi neked is!

A párhuzamossági divergenciát még csak értem de hogy kell értelmezni a merőlegesség jelölésűt?

u6p5jr23k

Azért elég fura számomra az, hogy egy alkatrészt az adatlapon javasolt maximum értékek alapján neveznek el. Gondolok itt az 1.6W/2W és 3.5W/4W elnevezésekre.

Más:  
Néztem a Kláviós linken az áramgenerátort. Azon csak egy trimmerpotit látok, ami, gondolom a max áramot állítja. Sok panelen (az 1W-osomé is ilyen) kettő van. Az egyik a "pihentető" áramot állítja.  
A kérdés, hogy a Kláviós-féle panel mennyivel jobban veszi igénybe a diódát. Gondolom ott minden kapcsolás nulláról indul.

Kelepeisz Lajos

Relatíve értékek ezek az 1.6W/2W és 3.5W/4W, a tapasztalat azt mutatja hogy még túlhajtva is károsodás nélkül bírja, én anno kaptam egy kollégától egy 1,6w-os diódát amit ő évekig  2,2A-al hajtott, és érdekes módon a mai napig működik és még a 3mm-es rétegeltet is átviszi 3 vágásból. Az hogy a Klaviós mit tud azt nem tudom, de ami biztos a diódának kell biztosítani egy alap áramot, amin éppen begyújt ez a 1,6-os diódánál kb 400mA, és csak ebből az állapotból szabad teljesen kivezérelni.

svejk

Pedig az adatlap azt írja, hogy a nagyon rövid idejű túláram is rövidíti az élettartamot.

Viszont nem ejt szót a minimális áramról.
Erre milyen magyarázat van?

Gyanítom inkább az áramgenerátor szempontjából érdekes ez a minimális áram, hogy ne kelljen a bekapcsolási tranzienssel foglalkozni.

svejk

jav: nem ejt szót a minimális áram szükségességéről

Kelepeisz Lajos

Vannak ilyen anomáliák, nem szabad de az évek mégsem ezt mutatják.[#nemtudom]