Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

zozo

Ne máááá... -hogy még olyanod is van :)
Akkor teszteld!

zozo

-bocs, a  "lécci" lemaradt

VViktor

Mennyire verődött vissza a lézer? Ha tettél volna alá egy fekete kartonlapot nem lett volna jobb a minőség?

000000000

Vékony 1-3mm fa lemezt csak gáz lézerrel lehet vágni? Dióda lézerrel miért nem? A teljesítmény a gond vagy az hogy annak rövidebb a fókusz pontja?

zozo

Miből gondolod, hogy diódával nem lehet vágni?
Én a 3mm-es orosz rétegelt lemezt 2-szerre vágom át 120mm/min előtolással. A 4mm-es gyümölcsös láda anyagát 2x100mm/min.

PSoft

Csak egy a sok vágott közül...

3mm-es rétegelt lemez, 2W-os kék dióda lézer.

A fókuszpont olyan "rövid" lesz, amilyen fókuszlencsét választasz hozzá.

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Munk%C3%A1k/2W-os%20l%C3%A9zer/Jeep_410/IMG_2806.JPG" border=0>

000000000

Nekem van egy 1W os kék lézerem de még balzába sem tudtam vágni csak fába gravírozni és nem tudom mi lehet az oka, lehet majd valahogy megmérem a tényleges fényteljesítményét.

PSoft

Én még balsát nem vágtam az enyémmel.

De, azt mondják, a balsa az egyik legkönnyebben lézerrel vágható fafajta.

Hogy akarsz fényteljesítményt mérni?

000000000

Megvilágítok egy fémházas eloxált ellenállást a fénnyel és megmérem hány fokra melegedett fel, azután labor tápegységgel akkora feszültséget adok rá hogy akkora hőmérsékletre melegedjen fel mint amikor a lézer világította meg.

000000000

Sziasztok,

Sikerult egy 2W-os lezerrel szerelt gepet beszereznem ezutun is koszonom a segitsegeket es tanacsokat amit kaptam.  

Most viszont valami reszletes leirast keresek arrol hogy hogyan kell belyegzot kesziteni.

A grafikat azt el tudom kesziteni foleg Corelt es Inkscapet hasznalok de utanna valahogy mindig elakadok. Nem tudom megoldani hogy ne a szoveget egesse a lezer hanem a korulotte levo teruletett vagyis hogy a vegeredmenyben ne a minta legyen melyebben hanem pont forditva azaz ki legyen emelkedve ugy ahogyan ugye a belyegzonel lennie kell.  

000000000

Két lehetőséged is van. Vagy negatívba fordítod a bélyegző mintát.  
Vagy a lézer vezérlését, bekapcsoltatását állítod át pozitívról negatívra.

Szalai György

Ebből jó esetben megtudod, hogy a lézer által kisugárzott energiából menyit képes elnyelni az ellenállás eloxált felülete.  
De az abszorpció nem lesz teljes, hanem csak a fényteljesítménynek a visszaverődéssel csökkentett maradéka.
(Lehet, hogy egy aranysárgára eloxált felületű teljesítmény ellenállás elnyelési tényezője 400nm hullámhosszon csak 0,1-0,2 körüli, de ha lecsiszolom és vastagon bekormozom, lehet 0,9 körüli is?)
Akkor pedig ahhoz, hogy a valós fényteljesítmény megméréséhez közelebb kerülhess, ismerned kell a reflexió és abszorpció arányát, és törekedni kell a lehető legnagyobb elnyelődésre.

Talán nem fogod a sugarat lineárisan polarizálni és megkeresni a Brewster beesési szögbeni abszorpciós maximumát, de azt elérheted, hogy a felület érdesség nagyságrendje a hullámhosszad tartományába essen, vagy attól nagyobb legyen. Így többszörös visszaverődéssel fokozva az elnyelődést.

Szalai György

Csak egy ötlet.
A piroelektromos (passzív infra) mozgásérzékelőkben található piroelem detektor lapkájának szélessávú sugárzás elnyelésére optimalizált fekete bevonata, a hobby megoldásokhoz képest nagyon hatékony lehet a 400nm-es tartományban is.
Kis tömeg = rövid reakcióidő.

PSoft

Egy, másik ötlet.

Igaz,hogy a fényteljesítmény méréséhez, semmi köze...
Inkább, a fókuszpont beállításában lehet jó segítség.
Gondolom, sokunk kedvenc kéziműszere az http://www.kovacselektronika.hu/sites/default/files/imagecache/product_full/products/kep_8458.jpg" TARGET=_fnew>MY-64 es digital multiméter.
A hozzá tartozó K-típusú hőelemmel -20 - 1000°C-ig lehet mérni, 1,0 %-os pontossággal.
Az 1,0 %-os pontosságnak, talán itt most, nincs is jelentősége.

A lézert, a gombostűfejnyi hőelemre fókuszálva, közben a mért hőmérséklet értéket figyelve, igen jól be lehet állítani a valóságos fókuszpontot.
Állandónak elfogadott, -xx- lézer power mellett, 05-1mm-es fókusztávolság változtatás is jól kimutatható a kijelzőn, hőmérséklet változás formájában.

A mérések során, a hardver, egy kék(DOW) habból rögtönzött picike, kb. 10x10mm-es "dobozka" volt a gép asztalán, amibe oldalról "beszúrtam" a hőelemet.
A dobozka fedele, vékony, pár tized mm vastag üveglap.
(az üveglap,döglött dióda ablaka volt)
Így, a méréseket nem befolyásolták külső hatások.(légáramlás/huzat, fejventilátor, stb.)

000000000

A vágáshoz elég csak a lézer vagy levegővel fúvatni is kell a fát?