Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

ebalint

Hát ami itt van, az "nem semmi" !

bwswynibb

Érdekes, pár napja tudtam meg, hogy barátom 4w-os elhalálozott kékje és amit PSoft ide beírt az ugyanaz :)

Azt viszont máig nem értem, hogy hogyan tudott elszállni. Mach3, cnc vezérlőn lévő relé volt használva a led bekapcsolására. A relé a led áramgenerátor panel által adott srab. 5v-ot kapcsolta a vezérlő bemenetre. Az áramgenerátor elvileg stabil 12v-ot kapott. A jelenség az volt, hogy a PC hülyesége miatt a vezérlésnek valami hülyeséget adott, relé kattogott párat aztán kampec... Viszont ha jól tudom a LED áramgenerátora azon a vezérlő bemeneten akár PWM jelet is kaphat, tehát még ha a relé össze-vissza kapcsolgatott is, attól nem kellett volna gallyra mennie. Ha esetleg van valakinek ötlete ne tartsa magában, utálom amikor valaminek nem jövök rá az okára :) Előre is köszi!

PSoft

Nem tudom, nem voltam ott, nem ismerem az ottani/akkori körülményeket.

De, tény és való, Gábor 4W-os kékjéről kaptam a szomorú hírt, akkor délután.:(

xfg6v697j

A lézerledek egy bizonyos kapcsolófreki felett tönkremennek,ez pedig létrejöhetett a relé prell-jéből.
Annó az infra lézerledem egy gerjedés miatt ment tönkre.

000000000

komolyabb lézer dioda meghajtások mind neativ irányuak vagyis gnd van mindig a dioda valamelyik része mindik üzemen kivül meg minden lábaat gndre huznak le..
igen ahogy irod lézer dioda tud önrezgést produkálni is ahol tönkre megy...

000000000

javaslatként de nem kötelezö kb 50ft kerül csak! lézer dioda üzem árama értékének fele értékü polyfuse érdemes sorba kötni a betápal az egész meghajtás elé pl 2w dioda 1,7 A hez egy 1A polyfuse ami kb 2A reagal majd ha az áram generátóral történik is valami még ott a polyfuse nagy esény hogy a dioda még életbe marad majd....

8kakgh7c

Bocs hogy beleszólok !

Relé helyett miért nem alkalmaztok OPTÓcsatolót és egy tranzisztort .
Csewe nagyon jól leírta, egy relénél a kontaktoknál ,ha nem érintkezik normálisan olyan tűimpulzusok alakulnak ki ami nem biztos hogy jól jön a lézerdiódának.
Így inkább valami elektronikus kapcsolgatást csinálnák. Opto, szilárdtestrelé, tranzisztor...

Annyit leírnál milyen relé használatánál volt ez, típusa , feszültség, és az is érdekelne mennyi feszültségről járatod ezt a relét !
Volt-e a relé érintkezőjével pérhuzamosan kondenzátor 47-100nF rákötve.

bwswynibb

Nem voltam ott amikor beüzemelték de gondolom egyszerűbb volt a cnc vezérlőn lévő relére kötni. Hogy van-e ott kondi azt passzolom, de tippem szerint nem.

Gabi is tanult az esetből és már beszerzett/kapott extra biztosítékot + elege lett a párhuzamos portra kötött, mindenféle zavarra érzékeny motor vezérlésekből :)

8kakgh7c

Szia !

Ezeket a kérdéseket azért tettem fel , hogy más is okuljon belőle a kész tényekből !

Ugyanis amiket felsoroltam azokból egyből kitűnik a hiba oka. Mint írtad is !

Itt a fórumon ez lenne a lényeg hogy ilyeneket vitassunk meg és vesézzünk ki , mások okulásából sry.....

nyiszi

Sziasztok!
Használ valaki Co lézert UCCNC progival rajtam kívül?

000000000

Te azzal használod?
Tud szürkeárnyalatost is?
Milyen CO –d van?

nyiszi

Szia!
Most próbálgatom.
De a lézer pluginnal azt is tud.
40W-os.

000000000

Azt tudom, hogy a program tudja a szürkeárnyalatost.  
A kérdésem arra akart vonatkozni, hogy a lézered, a lézertápod alkalmas e PVM vezérlésre?

Vagy, alakítottál rajta?

robokacsa

En csak szeretnek.

8m5k920a

Én most kezdtem el ismerkedni vele, tegnap töltöttem le a demot, kezdtem olvasni a topicot...