Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

Szia, ha ferdén fújod, ferdén ráég a füst/vaami genyó csapadék a felületbe amit csak kicsiszolni lehet...
De lehet ez művészi hatás... pl egy autó, egy kecske veszettül suhan ... :)

Bozso777

Szia.  Nem ég rá a füst...leginkább a lencsét védem az elfújással.Amúgy X irányba megy a raszter a venti meg Y felé fúj..ahonnan éget majd....persze ha ráégne a füst akkor ott a fehér már nem lenne fehér...deee az marad :)
ddigi képeim ezt igazolják.

zozo

Ha még nem unjátok, folytatom :)
Mai teszt eredmények az 5.5W-ossal. PSoft által tesztelt 20x20mm négyzet, közepén átm.15 kör.
Zárójelbe teszem Béla vágási eredményét is, összehasonlításul.  
Kerítettem 3mm-es rétegelt lemez hulladékot, a vágási tesztek így alakultak:

50mm/min   1x vágás éget    (2W-os 1x vág)
100mm/min  1x vágás kiesik  (2W-os 2x vág)
120mm/min  1x vágás ki kell pattintani
150mm/min  2x vágás kiesik  (2W-os 3x vág)
200mm/min  3x vágás kiesik
250mm/min  3x vágás kiesik
300mm/min  3x vágás ki kell pattintani

Jön még a további jobbítási  kísérlet. Jelzem majd, ha sikerül ezt is überelni.  

http://www.kephost.com/image/Slzm" TARGET=_fnew>http://www.kephost.com/images/2015/10/15/IMG_1137.th.jpg" border=0>

ium8w94xp

Nagyon kafa....Nem unom...jöhet még. Mi a jobbítási kísérlet?

ium8w94xp

zozo

Ma csináltam egy plexi lencsét a fúvókába, azon célból, hogy a LED-et (lencsét) mentesítsem a levegő nyomása alól, így kicsit emelhessem a nyomást. Sajna nem jött össze, mert hiába políroztam szépre a lencsét, megszórta a fényt, csökkent a LED teljesítménye.  
Gondolkodom egy felület követő dugattyún is, ami csak vágásra lenne használva. A levegő nyomása tartaná folyamatosan a felületen.
Csináltam egy skiccet a dologról. Még agyalok róla.  
https://www.dropbox.com/s/a33d5hbs8nhqen7/f%C3%BAv%C3%B3ka.png?dl=0" TARGET=_fnew>fúvóka

zozo

A felület követősnek már kell egy nagy peremes fúvóka házat is csinálni, ami stabilan áll a hűtőbordára csavarozva. Dugattyú teflonból lenne.

ium8w94xp

Én arra gondoltam, h levegő helyett kipróbálom nitrogénnel fújni. Az legalább nem táplálja az égést. Persze majd, ha megjön a lézerem :)

000000000

Szia, szólj, ha bejön, addig nem vennék palackot

zozo

Akkor lehetne CO2 is, de nem jobb táplálni az égést? Érdekes felvetés... Egy próbát megér mindenképp.

ium8w94xp

Nitrogén van itthon, csak azért gondoltam erre. Megpróbálok majd beszámolni tesztről, de még fúvókát is kell csináltatnom majd rá, ha megjött.

2dbfy8y

Vagy oxigén?
Vagy az veszélyes lehet?
Lángvágásnál us az a lényeg.

ium8w94xp

Szerintem pont égést nem tápláló gázzal kéne, de majd kiderül. A lángvágott anyag folyik a vágás mentén és nem szép az éleinél. A védőgázok nem táplálják az égést. De izgalomra semmi pánik eldönti majd a teszt, de oxigént biztos nem tolook oda. A végén a golyósorsók zsírjaitól elszállok :)

000000000

Az oxigén jó ötlet, a lézerrel beindítod a vágást, utána bekapcsolod az oxigént, és a lézert kikapcsolhatod.

Szalai György

Biztos érdekes elfoglaltság a plexi lencse készítése.
Kidobott CD és DVD maghajtókból is kitermelhető kicsi, jó minőségű lencse.
f=kb.2cm d=5-6mm