Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

u6p5jr23k

Szia Csaba!

Nekem 1W infra lézerem van. Most kezdtem vele bohóckodni. A műbőrt simán átvágja, ha nem figyelek.  

https://www.youtube.com/watch?v=QL7OpihaAuU" TARGET=_fnew>műbőr
https://www.youtube.com/watch?v=Jf8hh3aDF4s" TARGET=_fnew>ceruza

hyuekyh7a

Köszönöm a válaszokat!
Milyen sebességel vágja át?

3z4pi4rei

Sziasztok!

Olyan lézerrel rendelkező kedves Fórumtársat keresek, akinek a 400x620 mm-es táblából történő kivágás nem haladja meg a hasznos területét (a 620 akár előre-hátra eltolva) és a segítségemre lenne. Általam vitt három db, 3 rétegű rétegelt, fenti méretű táblából (2db 3 mm-es, 1 db 1 mmm-es) kéne kivágni 32 db alkatrészt, melyek tábla méretbe be vannak pakolva dxf formátumban. Én budapesti vagyok, egy szombat délelőtt rabolnám az illető 2-3 órányi idejét. Természetesen nem ingyen…  
A tábla feldarabolása sem oldaná meg a gondomat, mert némely alkatrészek befoglaló mérete nálam épphogy, de kilóg.

Aki ilyesmire kapható lenne az elkövetkező hetek valamelyikében (okt. 17., 23-24., 31.) kérem jelezze felém.

Köszönettel Fishi

000000000

000000000

Sanyi lézer tesztje Robsy CNC-vel gravírozva. Bővebb infók, bemutató a szombati CNC találkozón.

http://www.robsy.hu/demo/S-Laser-test.jpg" border=0>

PSoft

Jó lett!

Majdnem, mint az enyém.:))
(én is megcsináltam, kartonra)
Kíváncsian várom a szombati "bemutatót"...
Most, semmi "kacatot" nem viszek, csak...nézelődős napot tartok.:))

Antal Sándor

Sziasztok!
3-4mm vastag víztiszta vagy opál plexi vágásához mekkora lézer teljesítmény kellhet?  
Illetve milyen hullámhosszú lézer alkalmas a feladatra?

PSoft

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Vegyes/Tali_l%C3%A9zerverseny_felaj%C3%A1nl%C3%A1s/IMG_5231.JPG" border=0>

NickE

CO2 lézer (10600nm) kell hozzá. Teljesítmény attól függ, milyen gyorsan akarod vágni. Az enyém 40W (valójában állítólag inkább 30-35W) cső, 3mm-es plexit 5.5mm/s sebességgel szoktam vágni.

Antal Sándor

Értem!
Köszönöm.

fu86j8pwf

Sziasztok. Most kacsintgatok a lézeres területre, úgy hogy építenem is kellene. Egyenlőre műanyag lapokat akarok vágni.(esetleg gravírozni) Lenne néhány gyakorlati kérdésem, egy részét nyilván már összeszedtem innét onnét. Vágásnál milyen paraméterek kellenek a különböző műanyagokhoz. Elsősorban ABS, kemény PVC,polikarbonát és plexi ...ezekkel akarok próbálkozni. Vastagság 1-4 mm. Milyen alátétlapot kell használnom és meddig bírja? Tudok-e olyan anyagot vágni, amelyik vákuumformázott felületet is tartalmaz?  (A formázás mellett kell elmennem) Mekkora teljesítmény kell 3mm lemez biztonságos vágásához? Mennyire fontos a lemez és a lézer közti távolság? És hány mm? Milyen teljesítményű lézerforrást célszerű  használni és mit? Mekkora lesz a normál haladási sebességem? Megfelel-e  feszített szíjas mozgatás. Kb. 0,2-0,3 mm pontosság elégséges.

c2nsu773m

[#zavart2][#fejvakaras][#szomoru1]
Sok kérdésed csak akkor fog kiderülni amikor lesz egy mechanikád meg egy lézered.....
Nézzük előről: Müanyagok vágásához minimum 60W-os CO2 lézert javasolnék , de ha iparszerűen akarod csinálni 130W-os V4 vagy V6 lézercsövet vegyél. PVC nem vágunk mert rohadt mérgező és a gépet is tönkreteszi!!!
Plexi büdös ezért nagy teljesítményű elszívó szükséges!
Az asztal ne fém legyen mert a műanyagokból vágás során robbanó gázok szabadulnak fel! ( csinálj plexiből rácsot, hogy meddig bírja [#confused])
Tudsz vágni dombornyomot felületek mellett is , de célszerű nagy távolságú fókuszlencsét használnod. Az anyag és a lencse közti távolság nagyon fontos!
A sebességed akkora lesz amilyen a mechanikád bír + a lézer teljesítmény nagysága!
Bár némely műanyag egyáltalán nem bírja a nagy teljesítményt inkább kis teljesítménnyel többszöri körbevágást igényel.
A távolság a lencse fókusztávolságától függ.
A szíj megfelelő ha csak nem méter feletti gépben gondolkodol!

fu86j8pwf

Köszi a válaszokat. A PVC valóban elgondolkodtató, pedig pont ebből lett volna a több. De a plexi is amelett, hogy büdös szintén hasonló gázok savgőzök szabadulnk föl, vagy nem?
Ha ez így van, akkor inkább célszerű körbemarni. A darabszám nem olyan nagy, nem is mondható iparszerűnek. Azért lett volna célszerű a lézer, mert itt nem kell rögzíteni az anyagot olyan erősen mint a maráshoz. Továbbá, még lézeres gépet nem csináltam. Ja és a mechanikának sem kell olyan ronusztus a lézerhez.

PSoft

A PVC-t én se javaslom lézeres megmunkálásra.
Csak, teljes,és hatékony elszívással.
A vágásakor felszabaduló sósavgáz,és egyéb más egészségre káros gázok miatt.
A plexi más, ott a vágáskor felszabaduló oldószergőzök a problémásak, egészségkárosító hatásuk miatt.
 http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Munk%C3%A1k/2W-os%20l%C3%A9zer/Habos%C3%ADtott_PVC_grav%C3%ADr/K%C3%B6vetkezm%C3%A9ny/" TARGET=_fnew>Itt láthatsz pár képet.
Ezek a képek PVC vágás után pár nappal készültek a gép szerkezeti részeiről.
Jól látható az agresszív sósavgáz hatása.

ywathzay

Te a 2W-os rendszereddel inox felületre tudsz jelölni? Tudod úgy mint az ALU-ra.