Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

Nem véletlen a benzinkutak kialakítása.
Másrészt biztos nem tennék hypót a vízbe, előbb megnézném mivel érintkezik, van-e valahol fémmel kontakt. De erről is kell lennie gyártói előírásnak. Egyébként az üzemórát én is említeni akartam, csak nem akartam elvenni a kedvét.

Kelepeisz Lajos

Miért vennéd el a kedvem, ezért vagyok itt hogy fényt derítsek a dolgokra, szóval mi a gond az üzemórával?

000000000

Én, 4-5 éve ioncserélt vizet használok fagyállóval.  
Semmi kövesedést nem látok.  

Ha, rám hallgatsz, azt raksz bele amit akarsz :))

Kelepeisz Lajos

És algásodás sincs?

000000000

Semmi gond nincs vele, de közel sem fog annyi üzemórát menni mint egy autóhűtő, vagy bármiylen más hűtőrendszer, amit ioncserélt vízzel töltöttek fel.
Tehát nem lesz ideje és utánpótlása egy zárt rendszerből kiválni a vízből semminek.

Kelepeisz Lajos

Igen lehet lehetséges.

000000000

Nem láttam sehol. Kb 3 hónapja néztem a csövet.  

De, medence tulajdonosoktól kérsz egy kis algaölőt, és rakj bele ha nagyon aggódsz.  
Vagy, veszel uszodatechnikás boltba. A legkisebb kiszerelést.  

zozo

Vagy:
-Van olyan hal, ami lezabálja az algát...
[#vigyor5]

Kelepeisz Lajos

Jól van, köszönöm az infókat, ez legalább érdekelt is nem úgy mint a civakodás.[#violent][#wink]

000000000

Mekkora lesz a tervezett csúcsebessége a hajtástechnikádnak ehhez az új Co2 lézeredhez?

Remélem, ha összeáll a rendszered, a Robsy lézervezérlővel is kipróbálod, de tudod akkor 1-2 m/s-ra is készítsed fel a hajtásodat, ebben is tudok majd segíteni neked.

Kelepeisz Lajos

Nem tudom mekkora lesz a sebessége, egyenlőre ott tartok hogy eladtam a gép hídját és építek egy sokkal komolyabbat , és az Y tengelyt is lineáris sínekre cserélem.
Ha összeáll a rendszer akkor természetesen kipróbálhatod rajta a szoftveredet, de úgy döntöttem veszek egy DSP vezérlőt, árban nem sokkal több mint a tied, de viszont számomra sokkal átláthatóbb.

2f428kduf

A mostani(értesülésem min 12 éves, azóta vagyok"nyugger")vízlágyítók két lépésben végzik: az első: a kalcium-magnézium ionokat cseréli nátriumra, a második lépésben azt cseréli hidrogénre, Az pedig, ugye vizet ad a maradékkal. Az ioncserélt víz jobb mint a desztillált. A csapvíz klór tartalma ugyanis átmegy. Legalábbis a vezetőképesség mérő erről biztosított.

ANTAL GÁBOR

Minthogy a vízkő volt Lajos fő problémája akkor ebben ( gondolom velem egyetértésben )  te is hasonlóan gondolkodsz .  Mi is a vízkő?   Kalcium és magnézium karbonát  ( esetleg együttesen egy komplex só )  Fő jellemzője hogy nem oldódik a vízben . Ha kicseréljük a Ca és Mg ionokat Na ra akkor a nátriumnak a sói maradnak .  A karbonát, a szulfát ,a foszfát ,a nitrát , a klorid stb mind vízoldható , Tehát ha ki is válik az üvegen akkor az áramló víz újra  visszaoldja . A klórról írtak érdekesek és számomra hihetőek ....

Kelepeisz Lajos

Köszönöm a hogy megbeszéltük a dolgokat.