Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

Kelepeisz Lajos

Igen, csak az a gond hogy állitolag az ioncserélt víz is vízkövet hagy, kellene valami adalékanyag hozzá.[#fejvakaras]

hostya

Esővíz..?  
Holnapra jelentős csapadékot jósolnak. :)

vjanos

Rakjál hozzá fagyállót.

Kelepeisz Lajos

Igen az esővíz sem hülyeség, csak abban sok az egyéb szennyeződés, de egy próbát megér.
vjanos
A fagyállóra semmi szükség, mert a gépem mindig szobahőmérsékleten van így nincs fagyveszély, talán azért fogok egy keveset a vízbe tenni hogy megszínezzem.

b4nm7gjvr

A francokat kövesedik...vasalóban is deszt. vizet tesz az asszony és nem kövesedik...pedig van olyan vasalónk amit már 20 éve nyúzunk (Roventa)

Kelepeisz Lajos

Nem is mondtam hogy a desz víz vízkövesedik, én azt mondtam hogy az ioncserélt víz vízkövesedik.

Kelepeisz Lajos

Esetleg ivóvíz + vízlágyító???

000000000

A fogászati turbó fúró hűtéséhez ioncserélt vizet használnak, pörög 380-420 ezret percenként.
Gondolom a finom kis csővezetéknek és a mikroméretű fúvókáknak sem mindegy.
https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSsu5X2Mbcrv7AzYvjrw_J3bBRnYUOlna0HJ75OA8c5Yz2f8O1a" border=0>

000000000

Én semmit nem tennék bele, simán ioncserélt vizet vennék.
De ha biztos akarsz lenni, írj a gyártónak.
Sok lézergyártó hűtővíznek sima nyílt rendszerű vezetékes csapvizet emleget.
Milyen alkatrész vízkövesedésétől tartasz?

Kelepeisz Lajos

Egy idézet hogy mi a különbség a deszt víz és az ioncserélt víz között, szerintem nem szerencsés az ioncserélt víz magasfeszültségű környezetbe:
"desztillált víz az szinte vagy teljesen csak víz molekulákat tartalmaz. míg az incserélt vízben nátrium ionak vannak, oldott kálcium és magnézium helyett"

Kelepeisz Lajos

Cső belseje tud vízkövesedni, ami nem szerencsés. Az ioncserélt víztől meg ahogy írtam azért tartok mert nátrium ionokat tartalmaz.
Szóval szerintem marad a pálinkafőző.

b4nm7gjvr

ioncserélt vizet akartam írni, hisz mi is 5l-es teszkósat veszünk mindig...

b4nm7gjvr

Az ioncserélt víz esetén egy műgyantán eresztik át a vizet, amely megköti a benne oldott ionokat, és a helyükre olyanokat juttat, amelyek elpárolognak, így nem rakódnak le vízkőként.