Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

A hegesztőszemüveg az nem jó infra lézer ellen ?

Rabb Ferenc

Lásd:  #5302

vjanos

Pontosan milyen tipusu szemuveged van?

Eddig 4 ilyen boltban érdeklödtel, és további kb 10- nek irtam mailt. Épkézláb ajánlat sehonnan se jött, de általában válasz sem. Talán nem is vették az eröfeszitést, hogy utánanézzenek. Ez a magyar kereskedelem.

Egy konkrét ajánlat a trotec- töl jött: 55000+ áfa...

sunraw

Infra lézerhez (808nm) sir-nyeteg árul rendes szemüveget. Nekem is tőle van. A kamera is járható út, pláne, hogy a mach3-ban van kamera plugin. Azt is próbáltam egy mezei web kamerával.

ven

Publikus, hogy hol és mennyiért vetted a szemüveget?

z4ejygu7v

Tisztelt fórumosok!
Galvo fejes lézer ügyében szeretnén tapasztalattal rendelkezőt megkérdezni.
A galvonál a objektiv után a fény uthossz változik, a szélein hosszab majd a közepe felé rövidül. Kérdésem? Az ugynevezet mélység élességet lehet-e oly módon kezelni, mint a látható fény esetében. Itt ugyan is szükitet blende megoldja ezt a problémát.

t4fs3a8s

Igen, dinamikus "beam expander" a neve.

w987wzmm

Sziasztok!

A lézerek teljesítménye hogyan változik a hullámhossz függvényében?
Ha van két lézer, az egyik mondjuk 800nm a másik 400nm, akkor nagyságrendileg mekkora a Wattszámbeli különbségük?
Kétszeres lenne a különbség, mert az időegység alatt kibocsátott fény a duplája?

ANTAL GÁBOR

Kicsit elnagyolod a dolgot . De valami hasonló :    Energia = h*c/lamda
ahol h = Planck állandó , a lambda pedig a fény hullámhossza ,  a c pedig a fény terjedési sebessége )  Ha a nevezőbe 800 nm helyett 400 nm t helyettesítünk akkor a foton energiája 2 szeres lesz.  Lézernél még figyelni kell a megmunkálandó anyag abszorpcióképességére is . Lehet hogy a keményebb 400nm es sugár 4 szer jobban abszorbeálódik egy anyagban ezért nem kétszer hanem 4 szer nagyobb roncsolást okoz .
 Egy Yag fiber lézer sokkal jobban vágja a vasat mint egy CO2 infra , mert a vas jobban "nyeli el" a  Yag  lézer sugarát

c2nsu773m

w987wzmm

Köszönöm a választ! [#worship]

PSoft

Az "ezt készítettem..." topic-ból áthozva,talán itt jobb helye van ezeknek a 2-4W-os kék lézer/optika infóknak!

ˆ Pabló   tegnap 22:57 | Válasz | #12746  

Ez jó!  
Enyémben is ilyen menetes izében a lencse...  
Nehéz megmondani,de fura számomra, hogy az enyém kicsivel erősebb dióda, és nem úgy viselkedik mégse.  
Lehet a lencse a trükkje, talán ez azért volt olcsóbb. Kéken, amcsik is a G2-re esküsznek, hogy az jobb és erősebb.

ˆ PSoft   tegnap 23:08 | Válasz | #12747  

Talán,Zolit kéne megkérdezni,hogy milyen lencsével/optikával szereli(k) ezeket az 1,6-2 meg 4W-os kék lézereket,amik a kínálatában szerepelnek.  

Mostmár,engem is izgat ez a lencse/optika téma...  
Hogy tudnám beazonosítani az enyémben lévőt?  

ˆ hebo87   tegnap 23:40 | Válasz | #12748  

Sziasztok!  
Először is Boldog Karácsonyt!  
Látom a lencse a téma, akkor felvilágosítok.:)  
Alapból a 2W-os lézerhez mindig a 3elemes lencsét adom, ez hosszú fókusz távolságú lencse. Persze ha valaki kér tudok más lencséket is.  
A 4W-oshoz 2db lencsét adok, a sima 3 elemes lencsét és a G2 -től is jobb gyári lencsét.  
Azonban a G2 és ezek az egy elemes lencsék rövid fókusz távolságúak, emiatt nagyon közel kell rakni a munkadarabot a lencséhez 10-20mm-re, és a rövid fókusz miatt vastagabb anyagok vágásánál is problémásabb lehet hiába a kicsit nagyobb teljesítmény.

ˆ PSoft   tegnap 23:55 | Válasz | #12749  

Köszi a hasznos infókat!  

Tehát,ezek szerint az enyémben sem a "G2-es" optika van.  
Inkább a "3 elemes" hosszú fókuszú.  
(olyan 52-54mm körül van valahol a fókuszom)  

zozo

"(olyan 52-54mm körül van valahol a fókuszom) "

Hogyan lehet megmérni?  
-Ezen a távolságon tudod a legkisebbre összehúzni a fókuszpontot? -Vagy valami más trükkel?

ANTAL GÁBOR

küldtem egy levelet lézer ügyben a leveleződre

PSoft

Meg is jött,köszönöm!
Válaszolni fogok a kérdéseidre.
[#wave]