Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

3857d67m

Tisztelt fórumozók véleményeteket kérném az alábbi 2w-os kék lézerről.
http://www.aliexpress.com/item/Real-2W-450-nm-blue-Laser-Module-wood-carving-with-TTL-fousable-burning-as-CNC/1950478668.html
Ami árdekelne, az hogy ér érték arányban
érdemes e vele foglalkozni ?
Előre is köszi a választ.

nv5firipz

Az adok veszek topicban pont tegnap rakott fel Hebo87 egy szintén 2W-os kéket 45-ért. Igaz hogy nem ilyen szépen dobozolt de sokaknál már bevált itt.  
Én nem venném meg ennyiért, mert ha nem csúszik át a vámon akkor sokkal többe kerül.

Kelepeisz Lajos

Szia Béla!
Sajnos az ígéretemet meg kell szegnem, nem fogok 808 diódával foglalkozni, rengetegen lebeszéltek róla a pár üzenet váltás után, de öröm az ürömben, ha jóisteni is úgy akarja hamarosan én is beléphetek a kékek fan klubba, sikerült pár dologhoz hozzájutni a 2W kékség ügyében.
Sikerült eladnom a lineáris síneket, és a vasakat, így most már lesz pénzen lineáris tengelyekre, hamarosan megint lenézek a szomszédodhoz, hogy meglessem egyik CO szerkezetét hogy legyen valami  támpontom, én is szeretném tisztán szíjhajtást használni.

etc77f5nr

http://index.hu/tech/2014/12/11/celoz_lo_es_talal_az_amerikaiak_lezeragyuja/" TARGET=_fnew>Hm érdekes. Vajon lehet vele 5mm-es rétegelt lemezt vágni? Egyébként nekem elég kamunak tűnik. Nem nehéz egy ilyet fókuszálni?

t5kzsyyvh

Rabb Ferenc

Ez a legnagyobb problémád vele? Engem sokkal jobban zavar, hogy nem Florida partjainál a Mexikói öbölben lövöldöznek vele. És természetesen az USA irányába...  

etc77f5nr

Nyilván lehetne mondani 1000+1 célpontot :) Kicsit azért rémisztő is...

Szalai György

„Be kellene tudnod állítani az optikát úgy,hogy optimális fókusznál,kb. 0,1-0,2mm átmérőjű,egyenletes kőr alakú legyen a vetített sugár.”

De ezt hogyan tudod megvizuálni a szemeddel? Valami napfogyatkozás szűrőn keresztül?
Mert a felületre vetített pici fókuszpontban és körüle óriási a fénysűrűség, a diffrakció és a szóródás.
Ha küszöbáram alá csökkented a dióda teljesítményét, (nem indukált, hanem spontán emisszió) akkor változik a fókuszpont formája?

ebalint

Szerintem is otthon kéne vele szórakozniuk.

Csinálhatnák még akár óvódásoknak is, aztán hajrá...tűz a nagypapira, ahogy már elő-elő fordult néha.

PSoft

"Valami napfogyatkozás szűrőn keresztül?"  

Hát....nekem olyanom nincsen!:):(
Viszont van egy faxa,"valamiből kitermelt" optikám,jó nagy átmérőjű lencsékkel,amit alkalmasint nagyítónak használok.
(egész jól meg lehet vele nézni dolgokat közelről,pld.a vetített fókuszpont milyenségét is):)

Természetesen,nem a max.diódaáramon állítom be a fókuszt,arra bőven elég a pihentető(kb.150-200mA)áram is.
Felületként se tükörlapot használok,de még fehér másolópapírt se.:))
Viszont,egy darab sötét felület,mondjuk egy darab mélypiros plexilemez jól nyeli a dióda fényét,így nagyszerűen alkalmas lehet a beállításra.

Persze,nem az én módszerem a követendő példa!!!
(Kérdeztél...válaszoltam.:)

Mindenki maga döntse el,hogy hogyan,és milyen védőeszközöket/felszereléseket használ ehhez a kis 2W-os kék lézerhez.

Szalai György

Ma voltam a Budapesti Távcső Centrum-ban diffrakciós rácsot venni. Ha már ott voltam, vettem egy darab Baader Astro Solar fóliát is.
Hazaérve előkaptam a 200mW-os piros lézeremet, a 1,5 dioptriás szemüvegemmel szépen fókuszáltam és megobszerváltam a fókuszpontot.
Az benne a meglepi, hogy négy nagyon pici, azonos fényességű pont látható, egy szabályosnak látszó négyszög sarokpontjain.
Mint ha a kristályban négy gerinc volna.[#nemtudom]

keri

Index, nagyon el Blikkesedett :D

Az eredetiben leírták hány száz kilowatt lézer teljesítményről van szó, valamint azt hogy vagy 2 másodpercig melegítették mire felrobbant.

Ja és ugye arról van szó hogy egy támadó fegyvert addig melegítenek míg vagy felrobban a benne lévő robbanó anyag, vagy tönkremegy az elektronikája, tehát szó sincs itt arról hogy Han Solo előkapja  lézerpisztolyát és keresztül lövi a gonosz terroristák hajóját/drónját/birodalmi rohamosztagosait

ANTAL GÁBOR

Semmiképpen nem akarlak félrevezetni de úgy emlékszem hogy a dióda lézer nem úgy készül mint egy kommersz  led (aminél egy felület sugároz ) A lézernél másképp lép ki a fény: Nézz utána a neten !  

keri

Miért változna? Csak az emisszió intenzitása változik.

Itt nem tudom hogy csinálják, de Discovery-n mutatták az ipari lézerek kalibrációját. átlátszó akril kockákkal csináltak égetési próbát és szépen kirajzolódott a térben a sugár formája és intenzitása, így ez alapján tudták hogy kell korrigálni az optikát.

keri

A P-N határréteg síkjában lép ki, éppen ezért nem pontszerű lesz hanem vonal.

A négy pontot így hirtelen nem tudom értelmezni, de biztos a fentiekre vezethető vissza valami optikai vagy strukturális okokkal bonyolítva.