Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

Amit a ferdeszeműeknél lehet kapni 2W-os kék lézert, ami egy 12mm-es házban van, annak honnan lehet tudni, hogy milyen a fókusz távja?
Sehol nem találok rá utaló adatot.

sasi

A lézer (kék, 2 W) fókusz beállítással én is jól elszórakoztam.

Úgy gondoltam, a korrekt megoldás a következő: mattüvegre világítva, alatta prizma (vagy fémtükör), hegesztő szemüveg üvege és 5x nagyítón keresztül kukucskálás. Maximális teljesítmény mellett is jól meg lehetett állapítani az optimálisnak tűnő folt méretét.

A gyakorlatban viszont úgy tűnt, nem az így bemért az optimális távolság fa és hullámpapír vágása közben, ezért papírral, különböző magasságból történő próbavágás sorozatot készítettem.

A vágási nyomoknak a szélességéből meg lehet állapítani az optimális fókusztávolságot.

A múltkorában fekete matt akrillal lefestett üveglappal kísérleteztem, ami abból állt, hogy különböző sebességgel, azonos teljesítmény mellett világítottam a lapot.

http://sasovits.hu/cnc/vegyes/laser/PC132084--.jpg" border=0>
Kicsit közelebbről:
http://sasovits.hu/cnc/vegyes/laser/DSC_0445-M3.jpg" border=0>
A leégetett festékcsíkok szélessége 0,08-0,15 mm közötti érték, míg az üvegbe hagyott nyom 0,06-0,10 mm között van.  
http://sasovits.hu/cnc/vegyes/laser/DSC_0403-M2.jpg" border=0>
Ezen a képen az üvegbe égett vonal szélessége 0,05 mm.
http://sasovits.hu/cnc/vegyes/laser/DSC_0408-M1.jpg" border=0>

Kelepeisz Lajos

Multkor nézegettem a kínai lézert, egész pontosan ezt: NDB7875, erről egész komoly adatlap van a neten.

ANTAL GÁBOR

Lajos ! pár napja írtam lézer ügyben levelet : Lehet hogy a Yahoo s levél  spamra futott?

hegedűs györgy

Szevasztok, szĂŠp napot mindenkinek!
5 rétegű hullámpapírt. (kb.5-6mm vastag) szeretnék vágni. Milyen (mekkora) lézert kéne használni a feladathoz, 3m/min sebességgel és annak tudatában, hogy itt-ott nem fut az asztal síkjával. Akár 15-20mm-t is elállhat,feljebb lehet az asztaltól. Ez fókuszálási problémákat vet fel. Dobozok készülnének ily módon, bútor csomagoláshoz. Előre is köszönöm a segítséget.
Gyuri

PSoft

"A gyakorlatban viszont úgy tűnt, nem az így bemért az optimális távolság fa és hullámpapír vágása közben,..."

Igen,ezt én is tapasztaltam,pld.a rétegelt lemez vágása közben.
Úgy lenne logikus(legalábbis számomra),hogy vágáskor a felületre,vagy kissé alá fókuszálva...
De nem.
A felület fölé fókuszálva(kb.1-1,5mm-rel)sokkal jobb a vágási teljesítmény,és "szebb" a vágott felület is.

Az biztos,hogy nagyon érzékeny a "jó" fókuszálásra.
Ebből kifolyólag,már a mechanika építésénél törekedni kell pld. az asztal 'tökéletes' egysíkúságára(is).
Csak így lehet biztosítani,hogy ne változzon,ne másszon a fókuszpont a munkatérben.

hegedűs györgy

:-D Basszus!
A telĂłm megbolondult. Viszont egy kis fifikaval lefordithato. :-)
Gyuri

mex

Lassan az én kék lézerem is "elkészül".
Az igazsághoz tartozik, hogy én használtan vettem az előző gazdája szerint ~ 30 üzemórával a háta mögött... http://www.listingfactoryhost.com/users/kerimkale/eBayAuctions/gergerger/images/mavi2_130781769_large.jpg" TARGET=_fnew>Egy ilyen, de 1700mW teljesítményű Jó ideig pihentettem, egyrészt mechanikát kellett hozzá építenem, másrészt nem sokat tudtam a benne levő lézerdiódáról sem. A helyzet azóta sem változott sokat, de valószínűleg az M140 típusú dióda van a modulban. Természetesen szétszedtem, az álítólagos áramgenerátort feltérképezve kiderült, hogy korántsem korrekt a dolog. Egyszerű LM317-en alapuló áramkör van benne, és tulajdonképp a diódával soros ellenállás biztosít némi korlátozást, nameg az ic belső 1.5A-os áramkorlátja ami tulajdonképp megvédi a diódát a szétpukkanástól. Pihentető áramot sem lehet állítani, a TTL bemenet csak engedélyezi, vagy teljes egészében tiltja az ic(LM317) működését. Lemérve a diódán átfolyó áramot, egyrészt az adott teljesítményhez túlzó,1450-1500mA közötti,- a hőmérséklet hatására növekvő érték hosszabb távon biztosan nem egészséges a félvezetőre nézve, ezért gyártottam egy másik, valóban áramgenerátor jellegű vezérlést a régi helyett. A kapcsolás egyszerű, a Sir-féle infradiódához is forgalmazott elektronika némileg módosított változata, kiegészítve egy analóg ventilátorvezérléssel is. Pihentető áramnak jelenleg 150mA, teljes kivezérléshez pedig1300mA van beállítva.
Az eredeti doboz lett felhasználva,nagyobb, és kívülre szerelt ventilátorral, (a belső teret teljesen kitöltötte az új elektronika), és én is dreháltam hozzá egy csövet a levegő hozzávezetés optimalizálása miatt, a'la Psoft[#worship]
Sajna a lencse gagyi műanyag, állapotán alkoholos tisztogatással sikerült még egy kicsit rontanom körkörös karcok formájában, ezenkívül található egy kis hozott vakfolt is rajta... Ezzel együtt éget, vág a tölgy ecsetnyelet nagyon "szereti",és kézből simán vágja azt a bizonyos dekorgumit is.
Képeket majd taszek fel a picasa webalmumba, ha igény lesz rá linkelem.

PSoft

"A kapcsolás egyszerű, a Sir-féle infradiódához is forgalmazott elektronika némileg módosított változata,..."

Erről,kicsit részletesebben is írhatnál.
Mit alakítottál/változtattál rajta...

Szerintem,van már pár "kuncsaft",aki megunta az 1W-os infrát.:)
Továbblépve a 2W-os kék irányába,másoknak is jó "donor" lehetne az 1W-os infrás áramgenerátora.
[#wave]

mex

A változtatás a kapcsolóüzemű táp miatt volt szükséges. Az eredeti az fix 5V kivitel, nekem csak beállítható kimenő feszültségű volt a fiókban, így további kettő ellenállás kellett a működéshez, ezenkívül az energiatároló induktivitást is sk gyártottam, ami 110uH-re sikeredett, a Sir-féle az 220uH, a gyári ajánlás pedig 100uH...
Az égető áram beállítása 4.7k potival történik, az eredeti 10k értékű.
A ventilátor fordulaszabályzása a hobbielektronián megjelent cikk alapján történik, de ez is módosított, főleg az ellenállásértékek, mivel nálam 10°C hőmérsékletváltozásra állítottam be a teljes fordulatszámtartományt.

ANTAL GÁBOR

engem is érdekel ... Én egy a neten talált áramgenerátorral kacérkodom . Egy kereskedelmi Dc DC ( fesz csökkentő )  kapcsolóüzemű  ( kommersz ) Ic aminek a visszacsatoló lábára a lézerrel sorba kötött shunt ről vett és erősített jel megy . Az erősítés szabályozható és azzal történik az áram állítása. Az IC gyárilag rendelkezik egy on/off   lábbal ami további modulálhatóságot jelent . Természetesen kell hozzá induktivitás  gyors dióda és szűrés , valamint az említett műveletei erősítő ....

Csinálhatnál egy kapcs rajzot

mex

http://data.hu/get/8300027/rajz.pdf" TARGET=_fnew>Ezt a rajzot ugyan magamnak készítettem, de azért a lényeg látszik.

mex

Maradnék az áteresztő elemes áramgenerálás mellett. A kapcsiüzem jellegénél fogva kell hogy tartalmazzon némi hullámosságot, ez viszont akaratlan, nemkívánatos modulációt jelent. Bár lehet, csak túllihegem..
De az előszabályzás, feszültségcsökkentés szerepét egyértelműen előnyös kapcsolóüzemű szabályzásra bízni.