Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

KBalázs

Szia! Mit szeretnél csinálni/megmunkálni 100mW UV lézerdiódával?

ANTAL GÁBOR

Egy dolgot tudok elképzelni : A lézer  meghajtó áramának áramának függvényében a szenzoron nyert  teljesítmény és a (kapott) feszültség  ( paraméter a lencse )

nv5firipz

Ahogy én értelmezem a grafikont a jobb oldalon csak a feszültség van skálázva zölden és ahhoz van egy zöld vonal. Szerintem annak nincs köze a lencséhez.  
Az inkább azt mutatja, hogy az áram mellett mekkora feszültség mérhető a diódán. Tehát szerintem 2 diagram van egymásra sűrítve.  
A Power-Current illetve a Current-Voltage.

ANTAL GÁBOR

Megittam egy kávát és rájöttem. A zöld görbe a dióda U= f(I ) karakterisztikája . A színes pöttyös görbék pedig a szenzorral nyert  ( optikai ) teljesítmény . Így már értelmezhető a különböző lencse hatása . Sajnálom, hogy feltettem a kérdést de lehet másnak még  jól jön. Annyit még: hogy Hebó írt a ( a rajz szerint gyengébbnek titulált 3 elemes lencse  előnyeiről )

PSoft

Szia Szabolcs!

Ha még nincs jelentkező a lézeres névtáblákra,akkor...
Keresd itt a Fórumon © destroyer-t biztos,hogy megcsinálja.
Ha küldesz egy tel.számot,összehozlak vele.
[#wave]

2vkx6unz

A görbesereg kapcsán felmerült bennem hogy hova lesz az a ~1W teljesítmény a második ábrán. Annak a lencsén kell(ene) hővé alakulnia vagy visszaverődnie a diódába esetleg a házba.
Még egy tippem van, ugyanis a 3 lencsés kollimátorokban van egy szűkítés és nem engedni be a teljes fénymennyiséget a lencsére, lehet, hogy ez a keresztmetszet csökkenés okozza a teljesítmény különbséget.

nv5firipz

Szerintem erre gondoltak a teszt közben is. Inkább a különböző fényáteresztő és tükrőző bevonatok gőzölése miatt jobb a teljesítmény.

t5kzsyyvh

NYAK-ok rajzolni.

KBalázs

Van nekem egy 120mW UV diódám, tök új, meg UP optika hozzá, de esztergálni kell hozzá házat, és áramgenerátort is kell hozzá csinálin. (csináltam hozzá házat, de csak tesztelésre, nem lett a legjobb. Dióda ikertesóját kivégeztem, de csak figyelmetlenségbôl) nincs tervem vele, átadhatom, biztosan meg tudunk egyezni. Bp.

Kelepeisz Lajos

PSoft, megkérdeztem a méh sejt rácsot, egy 600x900-as darabot 60000ft+áfáért adnak, szóvak nem hobbibarát ár.

PSoft

Hát,bakker!!!
[#wow1][#fejvakaras]

Van egy elképzelésem,saját "gyártásra",ennyiért majd tőlem is vehettek...bruttóért!
[#nevetes1]

t5kzsyyvh

ha nekem szol az ajanlatod..akkor koszonom, de meg egyatalan nem biztos hogy ennel a technologianal kotok ki. de ha igen, megkereslek. koszi!

ANTAL GÁBOR

Akár hiszed akár nem azóta is ezen rágódok . ( hová lesz az az 1 Watt ? )Kinyomtattam vagy 20 oldalt ebben a témában a netről   és sok kérdésre választ is kaptam  ( egy kettő ill 3 elemes lencse, az egy elemes lencsék konkrét kialakításai ( plánkonvex , meniszkusz ) .  Lehet hogy valójában az üvegben vész el a teljesítmény  de sokallom.  Ismerni kellene a mérés metodikáját .  Ha a felületegységre vetített teljesítmény van burkoltan megadva akkor sokkal nagyobb eltérésnek kellene lenni mert a nagyobb gyújtótávolságú 3 elemes lencse " rosszabbul fókuszál " ( dupla gyújtótávolsághoz dupla pontátmérő tartozik ami 4 szeres területet eredményez ) Viszont ennek eredményeképp megnő az aktív vágási úthossz   Hogy hányszorosára az definíció kérdése (ha a sugár intenzitása az eredeti 86%) a akkor 4 szeresére    Ez  előnyös is lehet egy vastagabb anyag vágásánál  ( Psoft 3 mm es rétegelt lemezei  )  
Írod ezt a kolimálást a 3 elemesnél . Nem tudok rá jönni hogy miért csinálják . Nem tudod a  
 G 2  ( G9 ) es lencse el van látva valami spéci tükröződésgátlóval ?   ( más is válaszolhat ! )  

2vkx6unz

Nekem van egy hasonló (40x40x70mm). Egy bajom van vele: Kínai. Sajnos nem erősségük a pontosság. A belső henger 0,1mm-es hézaggal van az enyámben illesztve magarul lötyög. Ilyen illesztéssel milyen hatásfokkal adná át a hőt... :(  
Egyébként a dióda és a lencse foglalat vizsonylag jól van kivitelezve. Ha szoros illesztése lenne akkor semmi panaszom nem lenne. Ha egy kicsit eszesebbek lennének akkor menetesre csinálták volna - a hűtőborda belsejében van menet kb 20mm hosszan, de a henger fala sima. Ha az menetes lenne akkor becsavarva egész jó hőátadást lehetne csinálni.
Mondjuk ennek a bordának a furata sem jobb... már ami a felületét illeti, de legalább nem festett mint az enyám, bár az felületileg rendben van.