Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

2vkx6unz

Nekem nincs G2 lencsém még csak az alkatrészeket szedem össze több kevesebb sikerrel. Nekem 3 tagú üveglencsés optikám van 450nm-re optimalizált antireflexiós bevonattal. Ilyen: http://www.roithner-laser.com/datasheets/ld_optic/gs-8020b.pdf " TARGET=_fnew>Kollimátor
Ennek a kivitele rendben van. Persze az ára is más... 10EUR+posta. bár az is lehet, hogy ez is kínai...

ANTAL GÁBOR

Közben gondolkodtam még egy kicsit .  ( " 3 lencsés kollimátorokban van egy szűkítés és nem engedni be a teljes fénymennyiséget a lencsére," ) Valószínűleg megfejetettem de rögtön generált egy új kérdést is. A fény a dióda PN átmenetéből lép ki és a sugárzó felület valójában egy  téglalap . Gondolom  ezt igyekeznek a szűkítéssel "négyzetesíteni" . Ugyanakkor a G2 nél valószínűleg nincs szűkítés ( én még nem láttam G2 es lencsét ). Viszont  egy lencsét lehet úgy ( asszimetrikusan ) köszörülni hogy másképp képezzen le X ill Y irányban  ( a szemüvegesek tudják mert akinek asztigmatizmusa van annak " cilinderes" szemüveget írnak . De az orvos előírja hogy hány fokos legyen a cilinder . A lencse -lézer szöge nem kötött . Vagy amikor a felhasználó leképzi a sugarat akkor egyszerűen optimalizálja a képződött fényfoltot ? (csavarja a lencsét és amikor a téglalap négyzetté válik akkor OK ? ) . Azt hiszem ez lehet .  Így hasznosítják a teljes belépő sugármennyiséget . Remélem Psoft is olvassa. Kapott egy G9 es lencsét. Remélem elvégzi azt a beforgatásos kísérletet  

nv5firipz

A kék lézernél nem aszimmetrikus lencsét alkalmaznak a sugárkorrekcióra. Hanem egy prizmapárt. Amivel lehet javítani a téglalap alakon de tökéletes négyzet nem lesz akkor sem.

nv5firipz

Ilyet:
http://laserpointerforums.com/attachments/f41/32923d1306709078-surplusshed-prisms-p1080897.jpg" border=0>

Ez egy lézershow-nál jól jön mert ott fontos a megfelelő sugárkép. Viszont a mi esetünkben sok a veszteség, mivel újabb 2db üvegen törik meg  és verődik vissza a fény.

2vkx6unz

A szűkítés kör keresztmetszetű. Nem is érdemes mást csinálni - legalábbis ezeknél a menetes foglalatú lencséknél - mert a fókuszálás miatt forog a lencse a dióda előtt. A lézernyomtatókban is sugárkorrekciós lencsékkel van négyzetesítve a nyaláb.
Egyszerűen kicsit kisebb átmérőjű a furata a foglaltnak és máris kevesbb fény jut be. A roithner féle foglaltnál a lencse előtt a furat 5mm, a lencse a foglalat szélétől 2,5mm-el beljebb van. A G2-nél ahogy én láttam 0,5 mm ez a távolság. Vagyis az én lencsémnél egy 5x2,5mm méretű "csövön" jut el a fény a lencséig.

4ybj8h3c8

Lényegtelen a sugárkép. A nagy többség által használt fürdőszobatükör úgyis hazavágja. Jól megépített pultban eleve alig van tükör.

ANTAL GÁBOR

. Én is furatot képzeletem el kollimáló résnek . Csak szerintem más a szisztéma a 3 elemesnél ill a G2 nél . A 3 elemesnél egyszerűen "levágják" az optimális fölötti sugárnyalábot Ez nem hasznosul (egy jól kihajtott diódánál ez akár  1 watt is lehet  )  Viszont ha a G2 es asszimetrikusra ( ??? )  van köszörülve akkor ezt  a levágott részt is munkára lehet fogni .

nv5firipz

Nem mondanám, hogy lényegtelen mert bután néz ki mikor nem fedik egymást a pirossal és a zölddel. Aki gagyi tükröt használ az magára is vessen hogy hazavágja. De a sugáregyesítéshez amúgy is dichro kell ami felületgőzölt, ahogy a galvón lévő tükrök is. Aztán ennyi tükröző felület elég is bele.

4ybj8h3c8

A nem fedés független a sugárképtől, mechanikai beállítás kérdése. Eleve vannak eltérések a színek geometriái között, ha párhuzamosra állítod őket, akkor a füstben a fene sem foglalkozik vele, ha a terem másik végén fél centivel arrébb van az egyik.

nv5firipz

Olyan helyen felesleges költeni a drága prizmára ahol nem is figyelnek rá mert nem érdekli őket. De az akkor sem szép, mikor a széles kék lelóg a vékony zöldről.  

De mindegy is nekünk ez mert itt az számít hogy minél jobban égessen. Azt pedig a lehető legkevesebb alkatrész beépítésével fogja.
Egy három elemes lencsénél háromszor annyi veszteség van mint egy egytagú lencsénél. Ahol változik az anyagsűrűség, ott tükröződni fog.

Rabb Ferenc

Ezek vajon mit csinálnak a téglalap alakú sugárral?

http://www.kepfeltoltes.hu/150109/445nm_CYLINDRICAL_LENS_PAIR_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

Rabb Ferenc

Ha optikai ismereten nem túl hiányosak, akkor a plán-konvex a téglalap alakú sugarat a rövidebb oldal méretére csökkenti, a plán-konkáv pedig a hosszabb oldal méretére növeli

Persze csak a megfelelő irányba fordításkor.

000000000

Szerintem 0,1mm illesztési pontosság (pontatlanság)ilyen estben egyáltalán nem probléma. Vannak spéci hővezető paszták, amelyek használata esetén kiváló termikus kapcsolat érhető el. Ilyen használata egyébként is ajánlott. Ha valóban nagy a hézag, megoldás lehet a mindkét oldalt pasztázott, és a hengerre tekert alufólia is.

s7manbs8

Írtam egy nyúlfarknyi programot lézervágáshoz lehet hasznos. G0 kód esetén beszúr a sor elé egy plusz sort, ami kikapcsolja a lézert G1 sornál pedig bekapcsolja.  

Ez konkrétan a PyCAM program által generált kódra jó pl. de egyéb esetekre azt a plusz sort vagy a sor felismerést lehet bővíteni. Turbo Pascal nyelven van írva DOS alattira, TP6.0-ra pl. jó.

A kiadott kapcsoló parancsok itt az ARDUINO Marlin  szoftverére van beírva, az M106 S255 bekapcsolás és a M106 S0 kikapcsolás.

program laser_cut_file_converter;

uses Crt;

var
        fi        : text;
        fo        : text;
        s         : string[255];
begin

ClrScr; GotoXY(5, 5);

Assign(fi,'input.gc');
    Reset(fi);

Assign(fo,'output.gc');
    ReWrite(fo);

while Not(EOF(fi)) do begin

ReadLn(fi, s);  

if Not(s[0]=#0) then begin
        if (s[1]='G') and (s[2]=Ɔ') then begin
           WriteLn(fo,'M106 S0');
        end
          else
        if (s[1]='G') and (s[2]=Ƈ') then begin
           WriteLn(fo,'M106 S255');
        end;
      end;

WriteLn(fo,s);

end;

Close(fi);
    Close(fo);

end.      

zozo

Felmerül, ha pl. 2db 4W-os lézer fénye tükörrel egy fókuszba lenne gyűjtve, akkor az 8W teljesítményt jelentene? Persze csak elvi síkon dobom fel a kérdés. Összeadódik, vagy valami más történik? Pl. Az eltérő fázisú hullámhosszok találkozáskor kiolthatják vagy akár erősíthetik egymást?