Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

w987wzmm

w987wzmm

Érdekes. Tehát ha rávilágítok valamire a 3B osztályba sorolt lézerrel, akkor azt szabad szemmel nem is nézhetném? Elég érdekes.

w987wzmm

Gondolom azért függ a pont nagyságától.

Béni

Ha már felmerült ...

http://faesztergalas.info/fapor.html" TARGET=_fnew>A fűrészpor káros hatásai

000000000

A direkt lézernyaláb koherens, tehát csak akkor jelent igazi veszélyt ha szemből éri a szemet.
Amikor egy kellően magas reflexiós tényezővel rendelkező felülete - pl: fehér falra - vetődik ugyanez a sugár, onnét szétszóródva verődik vissza, amit a szem (mint egy fókuszlencse) szépen össze gyűjt.  
     http://www.pfa.org.hu/pfauserfiles/File/Lezer_es_plazma_I.pdf" TARGET=_fnew>EZ is egy érdekel olvasmány.

4ybj8h3c8

A mostani discolézerekből általában kispórolják az infra szűrőt, ergo sajnos veszélyesebbek mint a régi Argonok. (Széna térnél 6-8 éve egy teljes tévéstábnyi kamera bánta az ügyet, a komát nem is vették fel soha többé). Normális helyeken soha nem ment szembe az Argonok fénye, mondjuk ilyen kevés volt, én kettőről tudok, a többi ész nélkül villogott mindenfelé. Pont mint manapság, most sem foglalkoznak a takarással, megy szembe ész nélkül.

4ybj8h3c8

Jaj. Ez az "olvasmány" fájt.
"Koherens", "összetartó" sugarak. No comment.

w987wzmm

https://www.youtube.com/watch?v=ovCCI2thFAE" TARGET=_fnew>Kerti lézerek videó.
A mókusok biztos örülnek neki.

w987wzmm

Esti mese.
Még egy kis fénnyel kapcsolatos dolog.
A téma Xenon világítás. Most ne mennyünk bele, hogy átalakítható-e az autó fényszórója vagy sem. Ami vakít az rossz!
Én is így jártam. A buhera autószerelők. Berakják a rosszt, majd azt veszem észre, hogy rám villognak. Majd amikor a kezem ügyébe veszem a dolgokat, majd derülnek ki a különbségek.
Orvosi xenon. Mi a szösz? Talán szőrtelenít?
Gondoltam, milyen érdekes dolog lehet az. Kipróbálom.
Mi bajom lehetne? Legfeljebb, nem kell többet borotválkoznom.
Megnéztem két videót, hogyan is lehet kicserélni, mert előtte elrémisztettek.
A lökhárítót leszedni a fél autót szétbontani stb...
Anyád!
Két módszert találtam! Az egyik, tényleg szétbontja az autót. Már kezdtem rosszul lenni. No de!
A másik videón nem szedték szét az autót, csak kicserélték! JÉÉÉ!  
Láss csodát kicseréltem, saját kezűleg.
Azóta senki nem villog!
Na, nem azért mert nem világít. Hanem azért, mert a xenon megfelel az előírásoknak. Bizonyára van rajta valami védőbevonat, mert én is látom a különbséget. Nem szedi ki az ember szemét.

000000000

Gyári xenont nem tudod rosszul betenni.
A nem gyári pedig nem engedélyezett.

robroy007

és legyen lámpa mosód meg borda mentes lámpa búra, hogy a rendőr és a kpm se vigye a forgalmit

amúgy normál körülmények között mintha csak izzót cserélnél, mert azok is H... akármi foglalatosak

illetve nem egyből az izzóra teszed az eredeti kábelt, hanem a xenon előtétjére

robroy007

mindegyik gyári, de nem biztos, hogy összességében megfelel az autó és az egyébb dolgok a feltételeknek

de nem feltétlen lehetetlen csak sokba kerül  

http://autovezetes.network.hu/blog/kozlekedes_klub_hirei/xenon-legalisan" TARGET=_fnew>elég jól elmagyarázzák mit hogyan...

000000000

Engem nem érint, mert az enyém gyári xenonos.

w987wzmm

Mégis csak téma lett, hogy lehet-e vagy sem. Nem minden autó fényszórója alkalmas az átalakításra. Moshatónak kell lenni stb. Amúgy sokkal hosszabb az élettartama, mint a hagyományos izzóé. Másrészt szintén van olyan hagyományos izzó, ami úgy világít, mint a xenon. Az 6900 kelvin a xenon 7000kelvin. Ami rossz xenon az ezek feletti kelvinszámú.

gp9au4hbg

szia,
lehet alacsonyabb fényhőmérsékletű xenont is venni. pl a régi kocsimban 35W-os 4300K-es volt. annak nagyon közel van a színe a "rendes" halogénhez.

persze tele van a világ mindenféle furcsa néppel, akik (elvileg) 8-10-12K xenonokkal szaladgálnak. ezek már szinte lilák és szerintem nem is megengedett ilyennel felszerelni az autót. de  kína mindent legyárt ami eladható :-)