Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

A lézer dióda biztonságos beforrasztásáról van valakinek infója?
Mondjuk attól kérdezem, aki sk csinálta.
Az elméletét én is tudom.
A gyakorlati része érdekelne.

csakyt

Egy buta kérdést teszek fel és kérlek, ne röhögjetek ki. Egy 2W.-os lézer milyen hőt tud képezni? Értem ez alatt, hogy egy cint meg tud olvasztani? (alkatrész kiforrasztásnál)

Kelepeisz Lajos

Szerintem igen, ha jól ráfókuszálsz, de szerintem csak nagy kínlódások árán, de viszont a 4W-os kék az szépen olvassza arról láttam is egy videót. De ha a fát átégeti gondolhatod hogy nem 100C-os.

mex

A 2W, az kettő watt, akárhogyis csűröd csavarod.
Kettő vattos pákát nemigen forgalmaznak.
Természetesen van az a kis "cin" pontocska, aminek a felhevítésére alkalmas lehet, ha a környezeti hőelvonás nem haladja meg a bevitt hővé alakuló fénysugárzást,-> célszerűen légüres térben lehetne jobban hasznát venni.

csakyt

Nem forrasztó pákára gondoltam, hanem egy lézerre úgy, hogy mondjuk egy 64 lábú smd ic.-ét így forrasztanak ki. Megvalósítható-e?

LittleSV

80W-os szpotlámpával láttam ilyen megoldást, lézerrel még nem.

mex

A kettő vattos lézerrel biztosan nem...
A forrasztópákával csak párhuzamot szerettem volna vonni a két eszköz között.
Azért nem gyártanak ilyen kis teljesítményű pákát sem, mert a 2W nem elég a gyakorlatban előforduló munkákra.

csakyt

azért nem lehet párhuzamot vonni a lézer és a páka között. két vattos pákával nem igazán lehetne megégetni egy fa felületét. A két szerkezetnek nem azonosak a teljesítménybeli különbségük. Szerintem. nem értek a lézerhez és csak azért kérdezem, mert ahogy nézegetem a youtubon a 2W.-os lézereket, azokkal azért néhány dolgot megégetnek. Azt meg nem tudom, hogy egy ilyen lézernek mekkora az a hőmérséklete, amivel képes egy fa anyagba beleégetni valamit.

000000000

Sziasztok. A párhuzam a felületegységre eső hőmennyiség és hogy ez hány százaléka a petáplált teljesítménynek...

000000000

Ha 0.1cm2-re fokuszálsz 2 w-ot vagy a forrasztópákával melegítesz egy... szobát...

Rabb Ferenc

A kék lézer nem igazán jól nyelődik el a fényes "ónpacán". Arra az infra sugárzó való inkább.  

Meg különben is mit csinálsz a másik 79 lábbal? Egyszerre kell megolvasztani az összeset, ha nem akarod össze-vissza gyilkolni a lábakat az egyenkénti megolvasztásnál és félrehajtogatásnál.

Egy szónak is száz a vége: használj hőlégfúvót! Gyorsan felmelegíti. Ahogy megmozdítható a soklábú, félrelököd és már kész is. Hidd el túléli, számtalan darabot forrasztottam ki, és egy sem sült meg. Ha kell, a szomszédos alkatrészeket pl egy darabka nyák-lappal "kimaszkolhatod a forró levegő elől.

csakyt

Köszönöm a hozzászólásaitokat. Csak mint naív, érdeklődtem. Marad a hőlégfúvó amivel eddig is csináltam.

t5kzsyyvh

en is lattam a videot par hete, nekem is elinditotta a fantaziamat. igazabol megkerhetnenk pl. PSoft-ot, hogy merje meg egy IC labara fokuszalt nyalabnak a homersekletet.

Varga Ferenc

Nem, már próbálkoztam a forrasztással.

t5kzsyyvh

https://www.youtube.com/watch?v=KnyB9btlhS8" TARGET=_fnew>Micro Laser Soldering System

egyebkent dolog akkor valik erdekesse, ha egy  pick & place gepre rakod fel a lezert es az a pasztazas es behelyezes utan meg a forrasztast is megcsinalna.

bar szerintem is egyszerubb foleg hobbiszinten egy reflow "kemencet" csinalni egy mini sutobol. (veletlenul eppen most kezdtem neki)