Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

Akkor csak hogy tudd:
A gyári beépítésű xenon az 4300K, az utángyártottak 4300-12000K-ig vannak.
A 6000K-nál már elég érdekesen lehet látni.

ANTAL GÁBOR

Egész jól alakul ez a lézeres oldal . Napok óta foglalkoztat egy kérdés. Vegyük a Nichia NDB7875 ös lézerét és működjön a normál munkapontban (T bekapcs = 1 sec  1.2A ,1.6 W optikai ) Vajon mekkora a sugár ( felületegységre  vonatkoztatott ) fajlagos energiasűrűsége Joule / mm2 ben . Tudom hogy optikával tág határok között szabályozható a sugárátmérő de gondolom a fajlagos érték állandó marad . Az adatlapon megadják a beam divergenciát ami 14 ill 44 deg  

gp9au4hbg

a gyári se fenékik tejfel. amikor megoldja az egyszeri szaki okosban: a D2C fényforrást berakják a D2R foglalatba "mer' belemegy". és akkor a gyári xenon is vakít, mint az állat, mert a reflektoros üzemhez tervezett D2R lámpán lévő árnyékolócsík a projektorosban is használható D2Cről hiányzik... a D2S és D2R legalább nem volt összecserélhető.
mondjuk láttam már olyan fényszórótestet, amiben megvolt a takarólemez, hogy a D2C csövek is használhatóak legyenek. de az igazán régiekből ez hiányzik.

Szalai György

Azt tudjuk, hogy 1s idő x 1.6W teljesítménnyel = 1,6Ws energia, ami 1,6Joule is.
Azt is tudjuk, hogy a pontszerű fényforrásból kilépve a sugár 14 fokot nyílik. Akkor a sugárforrástól számított 100mm távolságon kb. 600mm2 keresztmetszeten oszlik meg az 1,6Joule energia.
Az pedig 0,00267 Joule/mm2 fajlagos (átlagos) energiasűrűség. Ha jól számoltam.

De az energia eloszlás a sugár keresztmetszeten belül nem homogén. [#nemtudom]

w987wzmm

Sziasztok!
Egy ilyen megoldáshoz, mit szóltok?

https://www.youtube.com/watch?v=fi4P-Bwc6g8" TARGET=_fnew>Videó.

Nem olyan drága egy ilyen lézernyomtatóba való lézer egység. Egy kis átalakítással, másra is használható.  

Szalai György

Már ha egyszerűen ki lehetne cserélni a 680nm-es piros lézerdiódát egy 400nm körüli kékre?

ANTAL GÁBOR

Már a kérdés föltevésénél is hezitáltam . 14 fok lenne a  sugár széttartása?  deg = degree = fokban kifejezett szög ?  Szétszedtem egy régi ( piros ) pointert  Kivettem a lencsét . Tényleg   nagyon széttart ...( álmomban sem gondoltam )

Szalai György

Ez is csak egy becslés, mert a dióda aktív felülete nem pont, hanem kb. 1-5um mérettartományú négyszög.
A sugárzási kúp meg elliptikus keresztmetszetű és az intenzitás eloszlás valami Gaus görbe szerinti.

mex

000000000

Urak!

Ezt ismeri valaki?

Használható lenne valamire?
A teljesítménye elég jónak tűnik és az ára sem eget verő. Persze kisebb átalakítás után.

http://www.ebay.com/itm/5W-445nm-Blue-light-Laser-Pointer-Pen-Military-Power-Beam-Cigarette-Burn-match-/251733374423?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3a9c7a75d7#ht_3401wt_1139

hebo87

Írni bármit lehet, köze nincs a valósághoz.
Ennyi erővel az én valós 2W-osom meg lehetne 6W-os...

ANTAL GÁBOR

A írni bármit lehet ( Kínában ) egy példa.  Vettem egy Li ion akkut . Rá volt írva hogy túltöltés és túl-lemerítés elleni védelemmel rendelkezik és 3800mAó ás. No kb 600mAó- ás és nincs semmi védelem benne ( direkt szétszedtem egyet )  

000000000

30 napig korlátlanul használható csak regelni kell ami ingyenes...
http://www.lambdares.com/" TARGET=_fnew>Tracepro
sok sok optikai és led gyárto model és (opikai szimulácio réteg *.ray) támogat...

000000000

Ez kicsit emlékeztet a KGST piacokon árult bóvli két kazettás magnókon feltüntetett PMPO 3000 Watt-ra [#hehe]
Hangzásban se a leadott teljesítményben meg sem közelítette a 3 wattot, nem hogy a 3 kilowattot.  
Viszont a papír szépen elbír minden hülyeséget szó nélkül . [#wilting]