Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

gp9au4hbg

az is számít, hogy a lézer single vagy multimódusú.  
http://www.newport.com/Laser-Diode-Technology/852182/1033/content.aspx

a közepe táján jól leírja a "spectral characteristics of laser diodes" fejezetben.

adott esetben egy kisebb (wattban mért) teljesítményű egymódusú lézer több hasznos teljesítményt ad le, mint egy szélesebb spektrumban világító többmódusú. SM esetén egy szűk spektrum adja le a teljesítményt, míg mm esetén az energia meoszlik a több módus között.

az érzékelhető teljesítményt befolyásolja a hullámhossz is. ugyanis a fókuszpontban mért sugárátmérő elvben sem lehet kisebb, mint a lézer hullámhossza. innetől kezdve ua wattbeli teljesítménnyel rendelkező dióda közül a legkisebb hullámhosszú produkálja a legnagyobb energiasűrűséget.

http://laser530.blogspot.co.uk/2011/04/405nm-vs-445nm-comparison.html

w987wzmm

Köszi! Ez, már érdekes. [#worship]

4k0yxz3fu

Sziasztok! Tud valaki javasolni egy jó diódás lézeregységet, amit föl lehet szerelni CNC gépre? Láttam a neten 2-3 wattosat, de ennél azért több kéne. Ennél erősebbet nem nagyon találtam.

gp9au4hbg

az adokveszekben vki árul 2 és 4W-os kék lézereket kompletten (445nm). én ezt így natúran cncre szerelve kicsit veszélyesnek érzem.

az ebayen lehet találni 5-10w-os 808nm-es IR laser diódákat TO3 tokozásban meg C-mounttal is, de ehhez még sok minden kell, hogy felrakható legyen. meg hát a láthatatlan sugarak se kevésbé veszélyesek.
szóval én azt is becsomagolnám.

PSoft

"én ezt így natúran cncre szerelve kicsit veszélyesnek érzem."

Miért is?
Kicsit bővebben is kifejthetnéd,hogy mire gondolsz.

w987wzmm

Egy kis filozófia.
Mi a veszélyes? Bizonyára veszélyes (káros) lehet, ha a lézert közvetlenül a szembe irányítják.
Fotózáson a modellek is lebarnulnak a vaku fényétől. Ez, nem vicc!
Dizsiben is a szemedbe világít a lasershow.
Nem kell belenézni sokáig.
Amúgy inkább legyen gépre szerelve, mint az asztalon a bútort megégetve.

sanyi84

Lehet én vagyok van de diódám adatlapjáról idézet a maximum sorból (1.6 W vagy több-tipikusan 1.2 A el kell hajtani) 1.6 A max 6 V max , szóval az nagyon nem 1.6 W nyi elektromos teljesítmény felvétel. Ha igaz lenne a 100% hatásfok nem kellene olyan veszettül hűteni. Megfordíthatjuk a dolgot és eladhatjuk az 1 W ot fogyasztó lézert 1 W lézernek, de attól még nem fog 100% on üzemelni. Adatlap szerint ez optikai teljesítmény. Gondolom én elnyeletik a fényt és mérik például egy szenzor hőfokát, vagy bármilyen más egyszerűbb elven megmérik az optikai teljesítményét.  

bat - Én leburkoltam a gépet, nem csak veszély miatt hanem mert idegesített a villódzása. Kellemetlen nézni- nem kell nézni, burkolva legalább bent marad a füst és szépen ki lehet vezetni a szabadba. Max olajszag van nálam, nem olyan füstifecske szag mint ahogy a nyír füstöl.

sanyi84

Van==== Vak.  

gp9au4hbg

Szia,
két dolog miatt gondolom veszélyesnek.
a keletkező égéstermékek, aminek a jelentős része nem egészségbarát.
A másik a tükröződő felületekről véletlenül visszaverődő fény.

fókuszált vagy sem, eléggé összetartó a lézer. nem mondom én, hogy domború/egyenetlen felületről nem szórt módon jön vissza, de vannak balesetek, és 1W-nyi besugárzást nem lehet visszacsinálni. nem beszélve pl az infravörös lézerekről, amelyek nem is láthatóak.

tehát azt mondanám, hogy inkább kizárnám a véletlen balesetek lehetőségét egy zárt dobozzal, ahol a fedél nyitása automatikus lézerlekapcsolást eredményez.

az elszívást meg úgysem lehet jól megoldani nyílt térből.

http://kategreene.net/blog/wp-content/uploads/2009/10/warning-laser-6402-300x200.png" border=0>

000000000

Ezeknek a több wattos lézereknek az osztályba sorolása Class 4! Nem szükséges közvetlen expozíció, ilyen teljesítménynél már a visszatükröződött, illetve szórt visszaverődések is károsak lehetnek a szemre. Szóval nagyon nem játék. Itt már kötelező (lenne) a védőszemüveg. A mai (CE minősített) látványlézerek - még ha több watt is az összteljesítményük - a gyors galvó által eltérített sugárnyalábjuk miatt biztonságosak tekinthetők. A kezdeti időkben alkalmazott nagy teljesítményű gázlézerek táplálta "tükörpad" szkennerekről eltévedt, és több másodpercig egy ponton álló direkt nyalábok okoztak a dizsikben komoly szemkárosodásokat.      

w987wzmm

Igazad van, de a nagy teljesítményű lézerek sincsenek teljesen leburkolva. Igazából van más, sokkal veszélyesebb, amit a hobbisták nem tudnak. A keményfa pora, rákkeltő hatású. Elszívás nélkül gravírozni, tuti beutaló!

w987wzmm

Ez a lézer Class II 2000mW

https://s2.bukalapak.com/system/images/1/1/8/3/9/2/2/large/greenlaser_sd303b.jpg" border=0>

000000000

http://www.gcc.hu/lezerbiztonsagi-osztalyok/" TARGET=_fnew>Lézerbiztonsági osztályok.......hát nem lennék én annyira biztos abban.

Szalai György

A messzi külföldről származó egzót fadarabok meg érdekes gombás fertőzések forrásai lehetnek.

w987wzmm

Köszi! Pont ezt akartam kérdezni!