Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

3wm3x3zz

Köszönöm   szépen  a  segítséget  .  A  szíjhajtás  az  biztos  mert  csak  azzal lehet    sebességet  elérni . Kérdés  hogy végtelenített  vagy  omega meghajtásos  legyen  .Lineáris sínem is  vam  1,5m    hozzá  asztal ( 1500x1000mm -es)  . Ez már adott .  van  3   db 3Nm  motorom is  vezérlővel . Amit nem tudok hogy milyen   sebesség  kell   egy  ilyen gépnek ?  Láttam ezeket  a  kék leddel  készült  munkákat  és kedvet  kaptam hozzá . Nem tagadom . Köszönöm  

Rabb Ferenc

http://sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=hobbycnc&id=1247506414#12109" TARGET=_fnew>© PSoft baglya 150x180mm és a 2W-os lézer 4,5 óráig virított felette. Biztosan jó párosítás ez egy 1500x1000mm -es asztallal?

PSoft

Megpirul az a bagoly,ott lent,a bal sarokban is!:)))

PSoft

Számolgattam kicsit!

Az én baglyom 0,027m2
© AWE koléga tervezett asztalmérete 1,5m2
Ötvenöt! bagoly férne el az Ő tervezett asztalán egyszerre.:)

Ha csinálni akar egy teljes asztalfelületű képet,(miért ne???)hasonló paraméterekkel,mint amilyenekkel a bagoly készült...
Röpke 247-250 óra alatt,el is készül a kép.:)
Alig tíz nap,és kész is a "remekmű".:)

De persze,ilyen nincs is!!!
Vagy...mégis???:)

sanyi84

Mennyi lehet a Co lezer vagasi sebessege. Egy hobbista baratom mondta hogy 40 w is vag 40 mm fokuszu lencsevel ami nem is vagolencse. Minimal erosseggel vagott. 1.6 vagy 2 w kek meg megfizetheto de felette mar co jon. Gravirra jo a kek de vagasnal lassu. Nekem mar masodikra atvagta itt ott de kb 2/3 tol kuzd, kell neki meg 2-3 menet. Miert kell nagy lezercso a vagashoz? Mi az oka a 80-120 w ajanlasanak?

Kelepeisz Lajos

Szia PSoft!
Szabad tudni mivel hajtod a 2W-os lézeredet, eszméletlen szépen dolgozik a géped.
Köszönöm

PSoft

Én is köszönöm!

Ha a lézer részére gondolsz,© hebo87(Pozbai Zoli)tól van a lézer szett.
Dióda,áramgenerátor...support,komplett szett.
Igazából,én se vártam ennyit ettől a 2W-os diódától,de a korlátain belül maradva,sok mindent meg lehet vele oldani.
Csak ajánlani tudom mindenkinek,aki hasonlóban gondolkodik.:)

Ha magára a gépre gondolsz...
Festo,pneumatikus lineárokból raktam össze a mechanikát.
Ezek,lineáris sínes,golyós kocsis felépítésű lineárok.
Az eredeti pneu hajtást kihagyva,Nema 17-es kis léptecsek hajtják a két tengelyt,fogasszíjakkal.

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Munk%e1k/L%e9zermechanika_200x200/" TARGET=_fnew>ITT láthatsz pár képet a mechanikáról.

Ha jól tudom,valahol itt vagy Te is a térképen a közelemben.
Ha egyeztetünk,szívesen látlak bármikor,és láthatod munka közben is ezt a kis 2W-os diódát.:)

PSoft

A tegnapi post-od az ezt késztettem-ben...

"© sanyi84   tegnap 21:47 | Válasz | #12164  
Igazad van, és a ragasztót se szereti. Sikerült nyírbe levegő nélkül 5-8 mm re lemenni. Sokszor ekkor még csak egy vennti fújt most meg állítható profi kis gégecsöves fúvóka akváriumpumpával."

Az a baj,a kis "gégecsöves fúvókával",hogy...
Pld.vágásnál,nem tudsz úgy fújni,hogy mindig jó legyen.
Mivel valamelyik oldalról fújod a levegőt,a fúvóka nem mindig a vágás irányába fúj,hisz nem önbeálló.
Az ideális,a függőleges,a lézer irányából jövő levegő lenne,mert az mindig a vágásba fújna,és nem mellé.

Meg kellene próbálnod a CO fejeknél bevált "fejlevegő" megoldást.
Ezzel a megoldással az is biztosítható,hogy a lencse körüli "kapszula" túlnyomás alatt legyen.
Így a füst,esetleges káros gázok,kívül maradnak,nem juthatnak a lencséhez.
Valahogy így:

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Munk%e1k/2W-os%20l%e9zer/2W-os%20l%e9zer_leveg%f5/Fejleveg%f5/Fejleveg%f5_1.jpg" border=0>

Kelepeisz Lajos

PSoft

Igen,olvastam,és válaszoltam is.

2dbfy8y

Én próbáltam a napokban ilyen megoldást.
Dióda elé próbáltam rakni egy 0.8-as lángvágó fuvókáját, de nem igazán tudtam  rajta kitalálni a laser fényével.
Lehet nagyon össze dobtam csak, ez próba jelleg volt csak. [#nevetes1]
Pedig akkor ezt kéne összehozni, ha jól látom.
Vagy Co2-nél mennyi a fúvóka furata?

sanyi84

Igen, azt hiszem épp pablóval beszéltük ezt a megoldást múltkor. Úgy gondolom a lézer nem vág, éget. Ha éget akkor ahhoz oxigén kell. Nem tisztán de elképzelhető hogy a dúsabb levegő nagyobb vágásteljesítményt is jelentene, viszont veszélyes is lehet. Ha a vágást 1 menetben 200 mm/perc köré tudnánk emelni... Még elmenne az a kisdobozos oxigén is ami kell. Ki kellene próbálni, csupán jó keverő kellene.  

Mivel úgy gondolom kettős szerepe a levegőnek, égetésből kihozza a kormot és táplálja az égés helyét.  

Tehát összefoglalva, ez a fúvóka, egy kis oxigén és még akár három légy is üthető egy csapásra. Ha fém a fúvóka lehet akár "bemérőfej" is egybe, a lencsét a túlnyomás- ha tiszta a levegő- kíméli, de jó lenne leszigetelni a diódát, oda ne menjen a levegő. És az oxigénnel növelhető a vágás talán. De tűzveszélyesebb is. Szóval valamit valamiért, őrült ötlet de jó lehet. Egyenlőre a sötétben tapogatunk.  

Egy biztos, ha közel van a széléhez a vágás szépen látni az "izzást" . Lehet oxigénnel dúsabb levegőtől lángra is kapna!

PSoft

Jó...jó!

De ezekből,én nem tudok választani:

"Méret (mm)   Kis : ( H ) 50 x ( L ) 73 , közepes : ( H ) 76 x ( L ) 83 , Nagy : ( H ) 127 x ( L ) 128"

A legkisebbnél is sokkal kisebb kéne.:(

Egyébként,jó lehet az általam vázolt(a CO-nál már bevált)megoldás is.
Annál is kialakul a fúvóka hatás,ami ide elég is lehet.

A napokban készül egy könnyű,alu "prototípus belőle,a 2W-os optikájához,méreteihez adoptálva.
Aztán,majd...meglátom.:)

PSoft

"...de nem igazán tudtam rajta kitalálni a laser fényével..."

Mert???
Mitől görbült el a lézer fénye?:))))
Azon a 0,8-as lyukon,már ki kellett volna férni neki.[#nevetes1]
A CO-fejnél,úgy 2-2,5mm körül van a furat a kúp végén,de ott is lehetne kisebb,ha a sugár átmérőt nézem.