Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

2dbfy8y

Pontosan a 445nm kék sokkal jobb, ugyanabban a teljesítményben szerintem dupláját tudja az IR lasernek.
De ha valaki nem hiszi el, úgyis meglátja. [#wink]
Nekem volt 3W piros is, és van kék is, kék sokkal jobb.
Na meg miért sokkal drágább egy kék, ha valaki az elektronikát maga megcsinálja, dióda házzal optikával nem vészes.
Ha jól emlékszek nekem ez van.
http://www.ebay.com/itm/Nichia-NDB7875-445nm-9mm-Laser-Diode-In-a-Copper-Module-With-Leads-Glass-Lens-/180948107479?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2a215900d7" TARGET=_fnew>445nm laser

97urdfkpc

Helló PSoft!

Ha már a végleges verziót készíted, akkor szerintem egy füsttel készítst belőle egy marékkal, mert úgy is elkel. Egyre én is vevő lennék. Szerintem nagy ötlet. A hatékony fűst elszívás is jó, de hogy nem kell mindig a fókusz távolságot méregetni az zseniális.

97urdfkpc

Még egy gondolat: A füstelszívást nem kéne lejebb   tenni, hogy minél kevesebb füstön kelljen átvilágítani?

robokacsa

az nem füstelszívás lesz, hanem "tiszta" levegő befúvatás.

97urdfkpc

Ja, tényleg írva vagyon. Fordítva ültem a lovon.

KBalázs

Vajon, elég pontos lehetne, valami műanyagból, vagy akár fából pl. modul 1 fogaslécet kivágni? És akár a hozzá való fogaskereket is?  
Tökéletesen merőleges a lap síkjára a vágott felület?

PSoft

Hogy mennyire merőleges a lap síkjára a vágott felület,az szerintem,csak gépbeállítás kérdése a lézernél is.
Persze,most nem több 10mm vastag anyagról beszélek.:)
Szerintem,nincs ezzel gond,legalábbis nálam.
De most,hogy szóba hoztad a merőlegesség kérdését...

Lényeges és fontos,főleg vágásnál,hogy a sugár a lehető legpontosabban merőlegesen érjen a felületre.
Szerintem,nagyban rontja/ronthatja a "vágási teljesítményt",főleg az ilyen kicsi(2w-os)lézernél,ha úgymond "keresztben" vág.
De,ez szemmel is látható,még egy 3mm vastag,kivágott darabon is.

Ha gondolod,küldj egy .dxf-et egy valamilyen összeillő léc/kerék párosról,aztán majd meglátjuk.:)

KBalázs

Én nem erre gondoltam, hanem pl. a sugár széttartása miatti nem-párhuzamosságra. Tehát nem szalámit vág a lézer (ennyire banális hiba bennem fel se merült). V hogy amikor kifújja az elfüstölt anyagot, lentebb már másként alakulnak a hôviszonyok, stb.

motion

Azt tudja valaki, hogy a CO lézer vágja e a polikarbonátot? Nekem most nincs itthon, nem tudok csinálni egy próbát.
6-os plexit próbáltam, azt szépen viszi a 40W-os cső. Meglepően szépen vágja....

KBalázs, nem merőleges a vágás. Legalábbis nekem CO-nál 50mm-es fókusszal nem. Egy kicsit trapézos lesz. 3mm-es rétegelt lemeznél 0.2-0.3mm van benne.
De pl a 6mm-es plexinél (legalábbis) szemmel nem láttam ezt a jelenséget.Ott olyan mintha merőleges lenne. Persze tutira van ott is csak kisebb mértékben...

000000000

Szia, NEM vágja. Elszenesíti, elégeti.

000000000

Plexi, 10mm vastag lemez, 25 w CO2 laser, kb 0,1 mm-en belül van a rés szélessége alul-felül... nem mérhető különbség. Nem tudom miért. Tőletek kérdeztem...  :)

motion

Igen olvastam, csak a későbbi fényképekből nem tudtam kivenni mi is akar lenni, ezért valamelyik nap csináltam egy próbát én is csak 6mm-es plexivel. Tényleg meglepően szép lett az eredmény...
Ezt a polikarbonátot hallottam mástól is csak nem hittem el.
Most már elhiszem :-)

000000000

na jó, adjunk engedményt neki: átvágódik, lángol, a felület égett, kormos, érdes lesz. Védőgázzal még nem próbáltam... :)

motion

Na jó, akkor én is engedek. Kipróbálom.... Szereztem egy kis darab 3mm-est.
Nekem van hűtő levegőm. Legfeljebb jobban fog lángolni. :-)

000000000

Levegovel probaltam... :) argon vagy valami kellene...