Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Nekem elgörbült. Ezért gondolom, hogy lényegesen nagyobb lyuk kéne. Az erősítés miatti plusz légtömeg a ráadás.
Anno egy 200mW-os pirossal próbáltam pontos méréseket végezni, gépbeállítási célból.
Az első bajom a nem kör, hanem téglalapszerű és túl vastag (kb. 2x3mm) sugárkeresztmetszet volt.
Szúrtam hát egy pici lyukat alufóliába és kimaszkoltam a sugár nem kellő széleit.
Átlőve a pici lyukon, az addig elég jó divergencia jelentősen megnőtt. Gondoltam ez valami szétverődés, többszörös reflexió lehet a lyukban. Mattfekete gyertyakorom a fóliára és majd megszűnik.
Nem szűnt meg.
Az ok a diffrakciónak nevezett hullámjelenség. A fényelhajlás.
Ez sok új ismerethez vezetett.

4ybj8h3c8

Diódalézerek problémája a kilépési pont, az átmenetek környéke. Ahol a fény keletkezik az egy adott geometriai felület, ennél vékonyabb sugarat optikával sem lehet előállítani. Nézd meg a doksiban mekkora a kilépő keresztmetszet, ehhez alakítsd a fúvóka nyílását, akkor nem lesz gond a diffrakcióval. Ez sajna behatárolja a vágás teljesítményét, de ez van.
Ovális keresztmetszet szintén megmarad, azt sem egyszerű megszüntetni.

PSoft

Igen,emlékszem erre a "kísérletedre",képekkel publikáltad is 'anno.

Kíváncsi lettem volna az akkori képeidre,ezért végigpörgettem a Hunbay-os könyvtáradat.

Nem találtam meg őket.:(

PSoft

"Lehet oxigénnel dúsabb levegőtől lángra is kapna!"

Ezzel kapcsolatban,egy érdekes megfigyelés.
Előfordult már mikor CO-val rétegelt lemezt vágtam,hogy nem kapcsoltam be a 'fejlevegőt'.

A vágás indulásakor,meggyulladt a rétegelt lemez.
Lánggal égett egészen addig,amíg be nem kapcsoltam a fejlevegőt.
A vágásra irányított levegő,elfújta a lángot,és megakadályozta,hogy újra lángra kapjon a rétegelt lemez.
Próbaként,ki-be kapcsolgattam a levegőt,a kikapcsolásakor,újra lángra kapott a fa.

PSoft

Most,ilyen a 2W-osnál a levegőfúvás kialakításom.
A "fúvóka" 'Y' irányban,valamekkora szögben,ferdén fúj a vágási pontra.

Megint csak tapasztalat...
'Y' irányban,sokkal hatékonyabb a vágás.
A levegő így belefúj a vágási vonalba/árokba.
Míg,más irányú mozgásnál,nagy részben elfúj a vágási vonal/árok fölött.
A legrosszabb 'X' iránynál,ott nagyon kevés levegő kerül a vágási árok "fenekére" .

Ezért látom sokkal jobb megoldásnak a #4831-ben vázolt,vágási pontra merőleges levegőfúvást.

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Munk%e1k/2W-os%20l%e9zer/2W-os%20l%e9zer_leveg%f5/Leveg%f5f%fav%e1s.JPG" border=0>

2dbfy8y

Ezt valahogy ki kell alkotni.
Meg ugye lehet jobb lenne a kúpos furat, ha jól emlékszek a lángvágó fúvókában nem az van.

sunraw

808nm-es hullám :)

1 w-on.

Nálam, szerintem pont a levegő hiánya segíti az égést. Annyi levegő van, hogy égni tudjon, de mivel ritkább, hamarabb melegszik a felület.

sanyi84

Nálam dobálja a szikrát egyszer egyszer levegővel. Csak ha nem csiszolom meg rendesen. 1.6 W os van. Bőven elég, azaz látom mikor "lángra kap" az anyag ha nagyon a szélén vágok. 2 W talán még kicsit dob a dolgon. De ahogy mondtad akkora sebességgel meg még 180 al is hasonló az eredmény, 180 hoz több kör kell, igazából több kör kell mert mint mondtad nem mindenhol viszi át.

frob

Sziasztok lézerbrigád :)
szeretnék venni egy kis masinát, kicsi kínai gyárt rengeteget, van valakinek tapasztalata milyet érdemes venni?
Előre is köszönöm!
R.

3z4pi4rei

Üdv!

Viszonyítási alaphoz érdeklődnék a levegő cső belső, a fúvóka hegyének átmérője és a pumpa szállítási mennyisége (l/H) iránt.

Üdv Fishi

PSoft

4mm-es a pneucső,a vége melegítve,saját anyagából fúvókának húzva.
Így,kb. 1,5mm-es a fúvóka(vég)furata.
A pumpa léghozamáról nincs adatom,mezei membrános akváriumpumpa.

cxmcdtrx

cxmcdtrx

Kiegészítés:
Ez ugyan tükrös fej CO2 laserhez, de szerintem nem okoz problémát ebbe beépíteni a dióda lézert. A ráfújás mindenesetre merőleges a megmunkált felületre,
így az elmozdulási iránytól függetlenül jó lehet.

PSoft

Igen,ez egy szokásos CO-hoz használatos fej.
Talán,csak a...vonalzó az extra rajta.:)

cxmcdtrx

Szerintem nem lehetetlen feladat ezt lemásolni, és akkor még a dióda befogó formájához is lehet illeszteni a dolgot, akár úgy is, hogy a ráfújó levegő pluszban hűti a diódát is...