Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

robroy007

ma egy kicsit sikerült "előrelépni" a gáz ügyében

a messerrel beszéltem cirka a rofin keverék 10L-es kiszerelésben is 200 eFt a Xenon miatt (nem tévedés)szóval kell valami alternatív megoldás  

az összetevőket nézve a regeneratív megoldás komponensei lehetnek benne  
jövő héten máshol is kérdezem a keveréket

valaki jó lenne ha tudná a PONTOS receptet... sokkal könnyebb lenne a dolog

dcsaba

Nu, nézegettem a gázösszetételeket. A Xenonra ennyiért semmi szükség...:-D
Azt gondolom, hogy elindulni a legegyszerűbb keverékkel is el lehet.

000000000

Neten amit láttam DIY lézereket, az mind CO2-He-N volt.
A CO2 filléres, nitrogén sem drága, hélium meg kis tételben is kapható, a lufikat is azzal fújják.

000000000

http://www.repairfaq.org/sam/lasercc2.htm#cc2icd" TARGET=_fnew>Részletes angol leírás
 4.5% CO2, 13.5% N2, és 82% He

2jx6cp7v3

Ebben igazad van :)
Amíg volt He itthon és patron  a szódagépben, addig nekem is üzemelt. Más nem is kellett hozzá :)
Csak termelés nem lett belőle ezzel a gázösszetétellel :(

c2nsu773m

A többivel kár foglalkozni időpocséklás....

Na ez itt a gond Xenon rohadt drága ahoz hogy kisérletezgessünk , de sajnos nem kihagyható!
Halálosan mérgező is...

2jx6cp7v3

Szia  
Vagy fogsz egy bazi nagy lufit, teszel bele jó sok xenon izzót, telenyomod He N keverékkel(megfelelő arányban), és amikor ez megvan összetöröd az izzókat, óvatosan.  
Ha szerencséd van épp elég Xenon atom lesz a keverékben :) :) :) :).
Én még anno ezen agyaltam :) :)

ebalint

..." Halálosan mérgező is..."

Erre nem vennék mérget.

c2nsu773m

A xenon nagyrészt a maghasadás során keletkező 135I béta-bomlásából jön létre. Elenyésző mennyiségben a maghasadás direkt termékeként is létrejöhet. Ez az izotóp maga is instabil (9,1 órás felezési idővel céziummá alakul), így a reaktor beindítása után hamar beáll az egyensúlyi helyzet. A reaktor leállítása után egy ideig még termelődik a xenon (a fennmaradt jódból), de egy bizonyos idő (pár nap) elteltével elbomlik, és a reaktort újra lehet indítani.

Amúgy tényleg azt írják hogy nem különösen veszélyes.... talán csak nagy koncentrátumban.

VighLajos

A víz is halálosan mérgező. Nem kap benne levegőt az ember.

VighLajos

Jé, egy reaktorfizikus!
[#worship]

xg2w6ib9x

Ha beollózod a Wikipédia ide vonatkozó részét, akkor Te is az lehetsz.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Reaktorm%C3%A9reg" TARGET=_fnew>Wiki Link
[#kacsint]

t4fs3a8s

Az érzéstelenítő szerek területén kezd elterjedni a xenon, amely oxigénnel vagy levegővel keverve gyógyszerészeti és kémiai tulajdonságainak köszönhetően ideális inhalációs analgezikum. A xenon adagolását lehetővé tévő munkaállomások kezdenek elterjedni a beadagolt xenon visszanyerését és újrahasznosítását lehetővé tévő technikák következtében"WIKI"    Ne hagyd magad Tamás!!! te már bizonyítottál a co2 lézer területén.

ebalint

Amit írsz az biztosan úgy is van.

Amit "mi" használunk, az tudtommal a levegőből cseppfolyósítás és egyéb huncutságok után kerül mondjuk a lézer csőbe, stb. Nem hinném, hogy rádióaktív szennyezőelemekkel hoznának forgalomba ilyen eszközöket. A xenonnál tudommal sokkal veszélyesebb a radon, pl. bányákban, vagy esetleg a harkányi gyógyvízben. Ez a gáz a mélyből kerül a környezetbe.

2f428kduf

Xenon az 54.elem, nemesgáz