Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

robroy007

ezzel csak az a baj, h átfolyós a rendszer amit találtál

a végén pedig ezt írja :

Gas Mix: 9.5 % CO2 - 13.5% Nitrogen - 77% Helium  
Gas Flow Rate: 2.5 LPM Minimum (Varies with vacuum pump used)  

http://www.messer.hu/Infotar/Prospektusok/Hegesztes_es_vagas/Lezergazok_2011.pdf" TARGET=_fnew>messer gázok

és itt az igazi probléma, hogy egy fix töltetű csőbe mit kéne rakni????

http://kepfeltoltes.hu/140617/laser_www.kepfeltoltes.hu_.png" border=0>

robroy007

Matricás az a baj, hogy előbb meg kéne tudni mit zártak bele és mekkora vákuum nyomáson van  
aztán már gyerekjáték az újra töltés mert lehet 5L-es keveréket is szerezni  
de amíg nincs meg mivel legyen töltve csak vakarózás meg kísérlet és lehet sosem találjuk el mi a jó bele...

sajnos toldani se lehet amíg vákuum van benne  
(kérdeztem tegnap a kollégát)

2jx6cp7v3

Sziasztok.
Olyat amiben Xenon van.

RogerCo

Sziasztok,
Létezik-e olyan matt fekete vékony műanyag lap amit az 1W-os infra lézerrel (még ha lassan is) ki lehetne vágni?
azt jutott eszembe ha tudnék, csinálnék magamnak SMD nyákokhoz forrasztó paszta kenő sablont (Soldering paste stencil)

Köszi előre is.

RogerCo

Valami hasonlót csak nem fóliára, mert olyan filcet sem láttam még itthon, ami nem csíkoz...
http://www.youtube.com/watch?v=3U_rUmlGIvw" TARGET=_fnew>Video

NickE

Én elég sokat foglalkoztam a témával. Az 1W lézer bőven elég lenne 0.1-0.15 fekete műanyag vágásához, de nekem nem sikerült szépen vágni, úgy hogy ne olvadjon meg, mellette is, márpedig a stencilnél IC esetén 1-2 tized mm is számít. Egyébként CO2 lézerrel is ez a baj, de ezzel jobb eredményt értem el, jelenleg ezzel készítem a stencileket. Nyomom neki maxon a levegőt, viszont a CO2 lézer hátránya a viszonylag nagy fókuszpont. Próbáltam egyébként gravírtűvel is, ellenállások, kondik padjeit mindegyik technikával ki lehet vágni szépen, a gond az IC-vel van. IC között a vékony fal elhajlik gravírozáskor.  

Lennének még ötleteim, nagy valószínűséggel működik is, de 7 jegyű összegbe fájna, ha napi 100 stencilt kellene csinálni, akkor talán megérné...

RogerCo

Köszi, igen attól, hogy mellette megolvadna én is tartok, de mint ötlet gondolat ébresztő.
És legalább valami hasznosra is használnám a kis 1W-ost... De nem adom fel.
Mint látszik a  videón is az írásvetítő fóliát "szépen" kipreparálta, már amennyi látszik belőle.

m8zmkic73

Sziasztok.
Nekem is van egy kicsi kínai co2 lézerem. No, meg egy SMD ültető gépem. Ha nagyon kis szériát szeretnék csinálni, 1-5 db, akkor én fényes névjegypapírra vágom ki a stencilt. Hosszútávra nem jó, mert a papír megszívja magát a pasztában lévő folyatószerrel. Ha egy kicsit nagyobb szériát kell csinálni, akkor én megcsináltatom a maszkot acélra. Ennek a költségét úgy tudom redukálni, hogy egy a4-es stencilre 4 féle panel maszkját teszem, és a 65-70 Eurós költég azonnal osztódik.

c2nsu773m

A ROFIN laser mix amit érdemes lenne kipróbálni mert van benne Xenon ugyan is ő felel a redukálódásért , talán ha minden igaz a két fémdarab a csőben ( a rezonátorok) platinából vannak ez is lényeges dolog...

80n6rakth

Sziasztok, valaki meg tudja mondani, hogy 10W-os lézer diódával tudok-e fa lemezt vágni? ha igen akkor milyen vastagságban és milyen megkötések vannak anyag terén?
Egy 10W-os és egy 40W-os rendszer kiépítése között kb. mekkora különbség lehet árban?

dcsaba

Nagyon nagy ördöngősség nem lehet benne, ha sufni körülmények között lehet működő gázlézert csinálni...

dcsaba

óóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóó, információ áradat! :-)

PSoft

Márpedig,lehet!
Vannak működő példányok!

4ybj8h3c8

Valóban nem. Tök mindegy, hol készül, a technológia a sufniban is hasonló. A lényeg az, ami a szaki fejében van, aki csinálja. No ez az, amit nem lehet csak úgy elolvasni, oszt hajrá, majd csinálok egyet, mert le van írva valami hobbituning oldalon. Egy "amatőr" már abba belepusztulna, ha a megfelelő anyaggal (már ha méregengedély nélkül be tudja szerezni) elkezdené kimosni az üvegárut.

svejk

RC fórumtársunk szerencsére él és virul! :) Pedig vagy három csövet is készített, kisebb nagyobb segítséggel.