Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

Azt gondoltam, csak sehol nem nevezik így.

000000000

Dehogynem. Pont most, pont itt így nevezték :)

c2nsu773m

d30xhrezp

Üdv.Érdeklődni szeretnék,hogy van-e valaki aki épített már Co2 lézert.Van egy kis HeNe lézerem és szeretném megkérdezni,hogy ezt át lehet-e alakítani kis teljesítményű Co-ra.https://www.youtube.com/watch?v=RVgphGmniFU" TARGET=_fnew>HeNe gas laser probe.
A segítséget előre is köszönöm.

KBalázs

Át lehet-e a banánt alakítani banánná?

KBalázs

Bocs, almát banánná.. nem igazán.

KBalázs

Ellenben, készíthetnél, vagyis próbálkozhatnál hologram előállításával, mert ennek a lézernek nagyon jó a frekvenciastabilitása, nem úgy mint a diódalézereknek.

sunraw

Ha minden jól alakul, egy 5w-os 808nm-es diódát kell majd tükröznöm. Amit nem tudok, hogy a lencse elött tükrözzem, vagy utánna?

4ybj8h3c8

Nem igazán. Bár a felépítése hasonló, nem neked, más miatt leírom újból, hogy HASONLÓ, azaz nem ugyanaz (nehéz magyar szavak, muszáj jelezni, hogy nem ugyanazt jelentik, azaz nem UGYANAZ), elég macerás lenne.

d30xhrezp

Köszönöm a válaszokat!Az alma-banán válasz nem igazán helyt álló,mivel mi magyarok már citromból csináltunk magyar narancsot!!:)Igen azért kérdeztem mert a felépítése azonos.Nem tudom ti már készítettek-e co lézert?Mert annak a tapasztalataira lennék kíváncsi,és kísérletezni
jó lenne.Egy co lézer megépítése is macerás.

PSoft

Ha én csinálnám,még a fókuszálatlan sugarat forgatnám...ha már kell!

4ybj8h3c8

Ha jól rémlik, valamelyik Rádiótechnika évkönyvben van egy CO-laser gyártási leírás. Ha nincs, akkor a neten gyorsan találsz komplett leírásokat, keresgélj a Sam's FAQ varázsszóval, ott a létező összes laser-t megtalálod. Ne bántódj meg, ha He-Ne átalakításban gondolkodsz, akkor inkább vegyél egy csövet, mint építs.

4ybj8h3c8

A tükör nyitja a sugarat, romlik a divergencia, ha a fene fenét eszik akkor is. Ideális lencse nincs, a szférikus aberráció hazavágja a sugár szerkezetét, ez is tény. Tükör után fókuszálj, úgyis a vágási pont a lényeges, ott még bőven együtt van a sugarad.

dcsaba

most játszom egy ilyen diódával. ami kijön belőle az egy borzalom, nem lézernyaláb. nevezzük inkább foltnak... ezt első körben gyűjtőlencsével megpróbáltam közel pontszerűvé hozni. Minél pontszerűbb állapotában tükrözöd, annál kevésbé szóródik a tükröződés során. Érdemes a tükrözés előtt, is, után is összegyűjteni a szétszóródott sugarakat egy-egy lencsével.

dcsaba

Ha mindenáron építeni akarsz, van egy 90%-ban kész épített csövem. Minden alkatrész megvan hozzá, össze kell építeni és gázt bele. Csak azzal vigyázz, hogy ez az utolsó pár mozzanat a legnagyobb szívás az építésnél...