Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

PSoft

Képpeeeel?????

Még ha....az lenne!!!

dx69fn8ya

http://www.imgserv.com/images/2014/04/15/6jmRILcS7.jpg" border=0>

000000000

Leégett róla a bevonat ?  
Hűtöd levegő fúvatással ?

000000000

ok
:)
polipropilén
1mm
vastag lemez

szépen olvad,

de sok kell belőle...

dx69fn8ya

Igen, van hütés. nem leéget. Egyszerüen átjukadt[#violent]a tükör meg befüstösödött. nem az elsö eset

000000000

Ha szemből a lézer sugár útjából kapja a levegőt és az nem 100%-tisztaságú akkor a víz olaj és egyéb szennyeződések ráégnek illetve károsítják a tükröt.
Aztán elér egy olyan szintre ahol már a visszaverő képessége annyira leromlik, hogy több hő keletkezik mint amit el tudna vezetni és beindul a láncreakció.
Minél melegebb annál jobban romlik a visszaverő képessége és jön az elkerülhetetlen.
A gyűjtő lencsén az egy beolvadás ?  

000000000

Felállítottam egy hipotézist mi okozhatta ezt a problémát.
A tükör túlhevült a közepén , mivel itt kapja a sugarat.
Ezt okozhatta a levegő nem megfelelő tisztasága.
Mivel a közepe melegebb így lesz belőle egy szép kis parabola és a gyújtópontja pont a gyűjtő lencsére esett.
Ezt az energia sűrűséget már nem bírta elviselni így átégett.
Így a tükör füst nem következménye hanem az oka a lencse kipurcanásának.  
Lehet, hogy hülyeség így pár deci 70 fokos körte után [#hehe]

000000000

Mielőtt lehülyéztek itt a homorúságot elég pár század milliméterben elképzelni ami pár száz foknál már simán létrejön.  
Főleg gagyi kínai vékony tükröknél.

000000000

Szia, fűrészelni fogom
:)
van ugyan elszívó, de olvasztja, nem vágja, mint ahogy írjátok, ha nincs fókuszban...

rbbhbyvfs

hülye kérdés, miért a lencse szélén égett át, nem középre kellene kapni a sugarat?

KBalázs

Ez egy teljesen racionális magyarázat lehet a jelenségre, szerintem is. A relatív nagy távolságok miatt simán megsütheti a lencsét az enyhén konkáv tükörről fókuszált sugár is. Az hogy nem középre kapta, a véletlen műve.

ANTAL GÁBOR

bocsi hogy beleugatok ( 5 napig nem láttam a fórumot ) de egy fontos variáció kimaradt  
PROLI popilén   ( a Kazincbarcikai párttitkár szavait idézve )

3z4pi4rei

Sziasztok!

Totál kezdő vagyok, a gépépítés elején, az infók és egyes alapanyagok/alkatrészek beszerzésénél járok. Bizonyosan rengeteg kérdésem lesz még, de pillanatnyilag a következőkre lennék kíváncsi:
Egy 2 W-os diódás lézer esetén a fókusztávolságot (nem tudom jó szót használok e, a mdb és a dióda közti táv) mi alapján állítom be/határozom meg? Vagy az mindig fix? Befolyásolja az anyagminőség? Vagy az csak a kívánt mélység függvényében a beállítandó lézer teljesítményre van hatással?

Köszönettel

Fishi

Szabó Zoltán

Akkor le írom én miként állítom be, bár lehet nem is így kell. Kb 60mm-re van a lencse a munkadarabtól 10 százalékos sebességgel halad és közben le vagy fel mozgatom. Amikor határozott szép nyomot hagy akkor ott a fókusz. Ha nem tudod eldönteni, növeld a sebességet és amikor legjobb akkor ott a fókusz. A munkadarabra karton papírt teszek és azon gyakorlatozok.
Ha van valakinek jobb módszere örülnék ha leírná!

c2nsu773m

A fejet fixáld le, tegyél egy rámpát rétegelt lemezből az x tengely vonalába, kapcsold be a lézert és mozgasd el annak az írányában.
Ahol a legvéknyabb az anyagon a lézervágás oda vidd vissza a fejet és mérd le vagy csinálj egy kis fadarabot a fej és az alapanyag közé és ez lesz az etalonod ahoz a lencséhez!