Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

PSoft

http://www.cooperman.talktalk.net/files/18.htm" TARGET=_fnew>150mW 655nm-es dióda lézer.

Ha jól hámozom ki,akár a Mach-al is vezérelhető, "Z" mozgásból?

x0bnhi5ag

Tisztelt lézeres gépet üzemeltető urak!
Egy leendő gép építéssel kapcsolatban kérdezném, hogy egy kb 1200x 600-as asztalméretű 60-10ww-os lézer gép elkészítése milyen nagyságrendű anyagi forrást igényel? Nem feltétlenül "nyekle" mechanikájú gépet szeretnék, inkább stabil szerkezetet és megbízható elektronikát. Esetleg ki tudna segíteni nekem a tervek elkészítésében-persze megfelelő fizetség ellenében?  

PSoft

Kb.3 éve épült az első 100W-os CO lézerünk.

Az akkori árakon,valahol 600 körül ált meg,csak a lézeres része a gépnek,...ha jól emlékszem.

x0bnhi5ag

Köszönöm a válaszod! A mechanikánál gondolom fontos a stabil felépítés  és a dinamika. A mozgatott tömeg valószínűleg nem túl nagy, a fejet pedig bordás-szíjjal mozgatjátok?

PSoft

Ha dinamikus gépet akarsz,márpedig a lézernél,ez(is) fontos szempont,akkor nagyon lényeges a "stabil felépítés".

A mozgatott tömeg tényleg elenyésző,pld.egy hagyományos,megmunkálómotorhoz képest.
Ezért is lehet nagyon jó dinamikával rendelkező lézeres mechanikát kialakítani,viszonylag könnyű,de átgondoltan kialakított szerkezeti elemekből.

A szíjhajtás,szinte "egyeduralkodó" a lézeres mechanikáknál,de itt a fórumon is épültek már más (fogasléces,golyósorsós) jól működő lézeres mechanikák is.

Könnyű,stabil,és merev mechanika kialakításra törekedj.

A "Robsy CNC" topic-ban,© Tibor45 nemrég linkelt egy ebben a kategóriában követendő példaként ajánlott  
http://www.youtube.com/watch?v=Ayctc6cy3Oc" TARGET=_fnew>gépet/mechanikát.

x0bnhi5ag

Köszönöm a segítőkészséged!

robokacsa

co2 lézerhez ajánlott védőszemüveg?
a gép tetején van egy plexi ablak, de tartok tőle, hogy nem teljes védelmet nyújt.
én szemüveges vagyok ,műanyag lencsék vannak a szemüvegemben, az jelent valami védelmet attól a szórt fénytől, ami látható az anyag vágása közben?
szeretnék még látni.
régi lézeresek segítsetek.

c2nsu773m

Majd ha átég a plexi meg a szemcsid kb 5perc , na utána van veszélyben a szemed!!!
A plexi elnyeli a szóródó fényt.
Akkor van baj ha olyan anyagot akarsz gravírozni ami amúgy is visszaveri a lézer fényt.

robokacsa

kösz,  
de azért jobb óvatosnak lenni szerintem.

robokacsa

megoszthatok egy tapasztalatot?
nem tudom leírta e már valaki bárhol, de ma tesztelgettem a gépet, és 3mm es rétegelt lemezt vágtam vele, és azt tapasztaltam, hogy "mivel elég lassan lehet vágni" kigyullad a fa.
mondjuk jó száraz nyír vagy miféle rétegelt lemez.
de ha benedvesítettem a felületét sokkal jobb minőségűre sikerült a vágás.
viszont műanyagot nem tudok vágni , elolvad a lézer felőli oldala, és azt mivel nedvesíthetném??

c2nsu773m

Valamit rosszúl csinálsz!!!
Mennyi wattos a lézered?
Fujatsz levegőt vágás közben?

000000000

A, biztonság kedvéért. Meg, nehogy valaki félre értse.  
A plexi védelme a Co2 lézerre igaz. De, az egyéb lézerekre már nem. Persze, vannak kivételek. Fontos tudni, hogy nincs általánosan, minden lézer ellen védő anyag.
 Legalább is én nem tudok róla.  

robokacsa

ez igazából gravírgép, a majdnem a4 es felületével, és az állítólagos 40 W os teljesítményével.
per pill egy 80mm es fókuszú lencsét faragtam rá, így vékonyabb sugárban vág, de teljesen mindegy a fókusztól feljebb, vagy lejjebb teszem a vágnivalót, a fényforrás felől sokkal nagyobb rést"" éget, a kijövő oldalon tizedmilliméteres a kijövő sugár átmérője.
levegőt nem fujatok egyenlőre, most készül a normálisabb lencsetartó, amire lesz készítve levegő befuvatási lehetőség, bár nem értem ettől miért is lenne jobb a vágásom minősége?
ez a levegő, nem csak a füstöt fujja el a lencse elől??
szerintem nagyobb teljesítmény igénye lenne...nem??

robokacsa

sajnos a 60 Wos gépem nem nagyon készül még, bár az 1 m2 felületre van tervezve, "normális" vezérléssel.2éve készül....

c2nsu773m

Hát nem !

2-3 bárral kell fulyatni vágás közben!( szárazkompresszort használj!!!)
A lencsének a domború oldala van felfelé!