Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

6x509vxe

A CO2 és az argonlézer nagyon különbözik egymástól.A hasonlóságuk csak annyi,hogy gázt gerjesztenek a fény előállitására.Mivel a hullámhosszuk is távol van egymástól,a rezonátortükrök sem csereszabatosak.A CO2 lézer nagyfeszültséggel,kis áramon működik,kb.10%-os hatásfokkal.Az argon 0.1% alatti hatásfokkal aránylag kis feszültségen viszont nagy árammal.Ezért is használnak benne izzó katódot.A csőben lévő gáz ötkilences tisztaságú,és majdnem vákuum.A hatásfoka nagyon kicsinek tűnik a betáplált áramhoz képest,viszont a kisülésben résztvevő atomok számához képest nagyon jó.A tükrök optikai minőségű üvegre felvitt szelektiv dielektrikum réteg.Ez nem működne CO2 lézernél...

6x509vxe

Én is RF gerjesztésű tápot készülök épiteni,de nem sok infó található róla.Van egy 813-as csövön alapuló rajzom,most terveztetem át PL-509-re.

000000000

Még egyszer leírom, hogy a "CSAK" szócskán akadtam fenn. Ez értelmezhető úgy, hogy lehetséges lenne a gázcsere? Kérdésszinten bizony értelmezhető Ezzel kapcsolatban feltettem egy kérdést, amire - ugyan nem tőled - megkaptam a rövid, de érthető választ.Írd már le, hogy hol állítottam ÉN, hogy fellehet tölteni az Argon csövet Co csőnek??? Egy kérdést (ami szerintem nem állítás) tettem fel neked, de TE ebből egy nagy feneket kerítettél :)) Szerintem ezen kár vitázni.....

000000000

Na!
Egyre világosabban látunk gázkisülésű lézer ügyben :)

nyiszi

Írok neked magánba.

4ybj8h3c8

Itt:

"Állításod szerint,ha egy 40W - os Co csövet argon gázzal töltünk,"

Örülök, hogy arra nem emlékszel, mit írtál.
Szóval, hol állítottam?

Ne válaszolj. Részemről a téma befejezve, trollokat nem etetek.

4ybj8h3c8

Üdv, megjött, holnap leszek Skype-on elérhető.

nyiszi

000000000

Volt multi line argonom is de tuladtam rajta Nagyon nagy volt az étvágy a hálozatrol...0.5W  lézer kimenetel ha jo emlékszem....

svejk

Még egyelőre nehéz eldönteni, de az már valószínű, hogy Power Pityu vagy Lazi közül valamelyikkel meg fog gyűlni a bajunk. :((

14 és 18 hozzászólás után ilyen vitába bocsátkozni egy apró félreértésen.  

[#ejnye1]

dcsaba

Vigyük fel az én tápomat 100kHz-re.
Bár az így is működik, 40kHz-en...

000000000

Nagy köpönyeg forgató vagy te :)Ez a kérdésem része, ami tény, hogy kissé félreérthető. Részemről az "állításod" a "csak" - ra vonatkozott volna, de hagyjuk....úgysem jutnánk konszenzusra :)  
Ez a téma részemről is zártnak tekintendő.

000000000

Nekem van is ilyen (1W multi line módban) energiazabálóm :)Valóban sokat eszik, és iszik is, mert egyenlőre átfolyó vízzel hűtöm.Idén még nem üzemelt, ezért ma felfűtöttem kicsit. Pöccre indult, és minimális horizont korrekció után, az elején ki is lépet a zöldeskékség:)

000000000

Velem biztosan nem, mert én csak feltettem egy kérdést, egy számomra nem teljesen világos hozzászólással kapcsolatban. A szemszerű adatoknak nincs jelentősége, csak mint példát említettem :) Mivel tudom jól, hogy a kérdéses lézerek működése - azonkívül, hogy mindegyik a gázlézerek családjába tartozik - merőben eltér egymástól, hát kérdeztem egy merészet :)
Elvileg már befejeztük!! :)

svejk

Ismerjük a szitut,  így szokott kezdődni :)))