Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

A titok nyitja "mindössze" annyi, hogy ugyanazt tudja mint egy precíziós sugárparaméterekkel rendelkező(tehát labor célú használatra is alkalmas)argon - ion lézer. Ellenben nem olyan kényes, nem dög nehéz, nem fogyaszt olyan sokat, ezért nem is kell hangos léghűtéssel hűsíteni Sokkal nagyobb az élettartama, és olcsóbb is mint a gázos verzió. A magas árához még hozzátartozik, hogy a precíziós lézerek világában ez az egyik vezető gyártó, ezért a neve nincs aprópénzre válva.Az már a meghajtó elektronika méretéből, és bonyolultságából is látszik, hogy olcsó mezei DPSS lézerrel nem válható ki olyan helyen, ahova eleve szánták.  

000000000

Az adok-veszek lézer hirdetésére, és Pl. cncvikto üzenetére.

Már, számtalanszor volt eszembe, valaki a lézer topikba Írhatna a lézerekről.
Igaz, van már száz féle típusú. De, legalább az ismertebb néhány fajtáról.  
Mert számtalanszor tapasztalom, itt a fórumon. A lézer szóra, sokan, pl, a Co lézer tudására gondolnak. De, ez, messze nem igaz. Hogy leegyszerűsítsem a dolgot.  
Azért van ennyi típus, mert mindegyik másra használható. Igaz, több van ami, pl, néhány anyag típust éget, amit egy másik féle is. De, több olyat is, amit egy másik esetleg nem.  
Ezen tulajdonságát, a lézer hullámhossza határozza meg.
A netten, rengeteg infó található erről.
Csak egy példát mondjak: A Co2 lézer nem alkalmas fémek gravírozására.  
 De, a yag lézer kimondottan jól használható erre. De, üveget nem lehet vele gravírozni.  
A Co2 pedig, játszva viszi az üveget.  
És, még lehetne sorolni.

PSoft

És aki kíváncsi,a teljesség igénye nélkül http://www.szupepe.hu/?mit=lezertechnika" TARGET=_fnew>még egy kis olvasnivaló a lézerekről,lézerfajtákról.

000000000

Azt is akartam mondani, hogy a különbözőségek, igazak ám a lézerdiódákra is.  
Ezért, ha valaki általa nem ismert lézerre bukkan. Azt csak akkor érdemes megvenni. Ha előbb utána néz alkalmas e a neki szánt feladatra.  
Esetleg, ha valaki megveszi előle, akkor se biztos, hogy kötél után kell kapkodni bánatában. Mert lehet, nála a kukába végezte volna, Alkalmatlansága miatt.  

000000000

[#eljen][#eljen]

v2vhwz32z

Köszönöm a segítséget, válaszokat!
Danibá! Akkor a kötél marad legközelebbre. [#vigyor5]

000000000

Ja, csak képletesen írtam:)) Csak, nehogy az én nyakamba dobjad:))
Egyébként, a 25 milliwatt, még a fórumosok között terjedő típusból is csak papírra, irkálásra jó. Azt is lassan, nagyon, nagyon lassan.
Ez, meg csak világít.

És, ennek a csöve, kb. 50 cm.  
Szerintem, ne sajnáld.  

PSoft

Valami csak lehet az 50 cm mögött,ha ilyen "pikkpakk" lecsaptál rá?:))

Én bion sajnálom!:((

000000000

Igen, van. Egy ősi, 25 mW. amivel jól lehet játszani, tükrökkel, mert párhuzamos a fénye.

Itt a fórumon, kb ez az ötödik, ami eladó volt, hasonló.
És, biztosan lesz még. Meg a netten máshol is. De, ugyanez, diódába is van, aminek a kezelése sokkal egyszerűbb. Inkább olyat vegyél. Ne ilyen 13 kg -os őskövületet.  
 Ha, jól tudom, Nyiszinek, is volt eladó, korszerűbb ettől.  

000000000

Ezt a könyvet ajánlom figyelmedbe érdemes el olvasni...
http://bookline.hu/product/home!execute.action?_v=Csillag_Laszlo_Kroo_Norbert_A_lezerek_titkai&id=2101861752&type=10" TARGET=_fnew>A lézerek titkai

000000000

inkább csak szuvenirnak semi másra....
hasonloan aki gyüjti a régi autokat.....

c2nsu773m

Meg is vettem ! Köszönöm!!![#worship]

4ybj8h3c8

Jogos a meglátás. Sajnos nagyon keverednek a fogalmak. Sokan egy kalap alá veszik a "lézert" a "lézerrel".
A dióda lézer nem lézer. A lézersugárzás legfontosabb jellemzőit, a párhuzamosságot, és a koherenciát messziről elkerüli. A dióda lézer valójában egy nagy teljesítményű LED, a kilépő sugár 30 fok körüli, ami messze nem lézersugárzás. Kollimátorral húzzák össze, a kis kilépő felületnek és megfelelően közel telepített optikának köszönhető a látszólagos párhuzamos sugár, de az is inkább ovális, mint kör keresztmetszetű, messze van az ideális 0,0 múdustól. Könnyű kezelhetősége miatt használják, komolyabb méréstechnikára nem alkalmas, oda csak a valóban párhuzamos sugarak használhatók.
CO és Argon valójában ugyanaz az elv, hasonló felépítésű rezonátorokat alkalmaznak, csak a töltőgázban különbözik, ebből következik a sugárzási frekvenciájuk különbözősége.
Dióhájban ennyit a lézerekről. Ha befejezem a könyvemet és sikerül kiadni, többet is lehet majd olvasni róluk.

svejk

Az utolsó mondat komoly??

4ybj8h3c8

Komoly. Cirka félig kész. Kicsit több idő kellene.