Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

svejk

Ejnye hogy úgy kell minden szót kihúzni belőletek.

4d52ifwte

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni tőletek, hogy egy lézermodul pl. 1W-os, oda is kell a Z-tengely mozgatása motorral?
Gondolom általában sík felületekre alkalmas. És a modul intenzitása, erőssége, árama van szabályozva?  
Vagy hogy működik a folyamat?  

me3ua0a6

Az 1W elég kis teljesítmény, de ha találékony az ember, akkor láthattál már elég sok példát a lehetőségekre. Felesleges a teljesítmény visszavétele. Ha mégis szükséges lenne, akkor inkább egy DotG programot ajánlanék.
(Nem tudom, hogy már elkészült-e a dinamikus sebességre képes posztprocesszor a programhoz.)
Z-ben nem kell állítani menet közben, hacsak nem akarod a felületet lekövetni, de ez elég ritka. Ha már van Z- motorod, akkor a fókusz felvételére használhatod. Ha nincs, és csak lézerhez akarod használni a gépet, akkor felesleges Z-motort tervezned a gépre, viszont egy kézi fókuszállítás szükséges hozzá.

4d52ifwte

SZia!

Köszönöm a választ. Az igazság az, hogy hozzám került egy mechanika alap amin az x,y mozgásokat bordásszíj viszi, a z-hez pedig nem volt motor felszerelve és úgy néz ki, mintha nem marómotor használhatához szánták volna. Az egész mechanika kialakítása is olyan, hogy nem marásra, gravírozásra szánták. Ezért is szeretnék  lézermodult mozgatni és nem átépíteni.

Sokat olvastam a fúrumon, neten, de nem eleget.:-) Talán a Te egyik konstrukciódnál láttam a kézi fókuszálási lehetséget.
Megnéztem pár alkalmazást az 1W-os lézerekkel kapcsolatan, így valahol sejtettem, hogy sok értelma nincs a teljesítmény szabályozásának, de nem voltam benne biztos. És első nekifutásra sík felületen szeretném megpróbálni...
Amit nem ismerek:
"(Nem tudom, hogy már elkészült-e a dinamikus sebességre képes posztprocesszor a programhoz"
Ez mire kell nekem?
Ugye van a bordásszíjas mechanikám, 200 lépéses mocik, mach3, h2 vezérlő. A bordásszíjas megoldással úgy gondoltam elég "gyors" lesz és a mikrostep lépések valamelyikével talán használható pontosságú.
De lehet, hogy a posztprocesszor egész mást csinál.

Varga Ferenc

A dinamikus sebességre, már készült program most van  teszt alatt, de erről a program készítő biztos fog publikálni a kéken.

mxjj54gxi

Urak!
Segítség kellene. Szeretnék csinálni egy optikai központozót lézerrel. Ehhez olyan lézerforrás kéne, aminek nagyon vékony a sugár átmérője.
Lehetne ilyet valahogy kinyerni egy lézermutatóból? A fényerő egészen kicsi elég, a terv az, hogy a pad egyik végén lézerforrás, másik végén skálázott üveg, amit egy kis nagyítású mikroszkóppal nézek.  
De a pontosság nagyban függ a folt átmérőjétől, tized- vagy pár század mm átmérő kellene msximum.

4d52ifwte

Ez valami szerszámgép beállító lesz.:-)Kíváncsi leszek én is a válaszokra.

xfg6v697j

Talán cd vgy dvd meghajtóből lehetne,de nem tudom,hogy látható e az a lézer.

2vkx6unz

Egy kicsit pontosíthatnád mire is kell... Egy szerszámot vagy a munkadarabot szeretnéd beállítani? Szerintem olyan lézert nem találsz minek egy eszterga hosszában tized milliméter átmérőjű a vetített képe. A fókuszálást meg ebben az esetben el kell felejteni mert nem lesz olyan mechanika ami a fókusz állításakor tartja a középpontot. Ha szerszám magasság beállításhoz kell akkor az Omronnak van ehhez kész megoldása optokapu vonal ccd-vel kombinálva.

mxjj54gxi

Optikai elemek központozásához kéne.
Egy lencsén áthajtott lézersugár csak az optikai tengelyén átmenve nem hajlik semerre.
Tehát ha több lencséből álló rendszert fel akarok fűzni egy optikai tengelyre, akkor egyenként betéve a lencséket, és egyenként beállítva őket központosra talán megoldható lenne a dolog.
De ehhez vékony sugár kéne a pontosság miatt.
Mikroszkópos optikákat szét kell szedni a tisztítás miatt, de nem úgy készültek, mint manapság, hogy visszadobálod a lencséket és kész, hanem minden egyes lencsetagnak külön hárompontos központozása van, ami a kivételkor kötelezően elmegy. Ezt kéne visszalőni.

mxjj54gxi

extrém esetre még a 200 mm vetített hossz is elég lenne a művelethez.
Persze a több jobb lenne, mert könnyebben lőném be a padot pontosra.
Mert nem elég, hogy a lencsék egy vonalon kell legyenek, de a foglalatukhoz képest is pontos irányban kell álljon az optikai tengely.
Ehhez meh nagyon pontosan kell felszerelni a foglalatot/házat, ahhoz meg az egyszerű módszer hosszú utas méréses

mxjj54gxi

665-685 nm annak a fénye, látható.
De én abból amit eddig kitermeltem, az mind széttartó volt, vagy fókuszált, de semmiképpen nem párhuzamos.

3vv2btrhv

Kinek van informásioja kék vagy UV laserrel kapcsolatban , az érdekell , hogy kb 50Mw ost lehet -e beszerezni és hol ??

Antal Sándor

50 megawattost??? Talán  NASA-nál...
Ne haragudj nem tudtam kihagyni [#wave]