Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

Szedlay Pál

Legalább egy példát írjál légyszíves.

000000000

Egy, két példa. Ahová steril víz kell, oda semmiképp ne használj ion-cseréltet. Csak desztilláltat.    
Vagy, ahol az áramvezető képesség különbsége számít.  
A pálinka, vagy más szesz fokbeállítására is jobb a deszt víz. De, ha a sterilitás fontos mindenképp.  
Ezért van az, hogy az ioncserélt, hajlamosabb a gombásodásra, penészedésre, mert nem steril.  
A gyógynövény kivonatokhoz, és gyógyszer iparban.  
A netten, sok példa van.

Szedlay Pál

Egy példát írj és ne azt honnan tudok utána nézni.
A sterilitást elvégzi az UV lámpa ha nem még mindig lehet hőkezelni.
A pálinka volt a legjobb példa a desztillált vízben sok olyan illékony vegyület maradhat ami a lepárlásnál ( desztillálás) a folyamat során a vízben marad.
Pl. a vértranszfúziós állomásokon ioncserélt vizet használnak.
Az áram vezető képessége rosszabb az ioncserélt víznek, ez persze függ a felhasznált technológiától és a gyantától.
Közben gyorsan utána olvastam, szerintem te is olvasd el hasznos lehet számodra.
Csak ha nem értenéd, először egy reverzozmózis eljárással eltávolítják a víz molekuláknál nagyobb részecskéket ide tartoznak a baktériumok is. A hártyán nem fér át, tehát kiszűrik.
Ekkor egy kb. 50 mikrosiemens értékű vizet kapnak és utána ezt egy többlépcsős ioncserélő gyantán vezetik keresztül.  
A reverzozmózis előtt a klórt el kell távolítani a vízből, mert ez tönkre teszi a hártyát.

http://www.eurowater.hu/ipar%C3%A1gak/gy%C3%B3gyszeripar.aspx" TARGET=_fnew>Gyógyszeripar

yen7y9ch

Nekem elég volna egy igen, jó lesz vagy, nem jó válasz is, reverzozmózis nélkül :)

Szerintem jónak kell lenni, mert pl. vasalóba és más olyan helyre is ezt töltik, ahol el kell állnia gond nélkül, a csomagoláson is az szerepel, hogy minőségét korlátlan ideig megőrzi.

000000000

Igazad van.
Nem akarok vitázni, mert mindenre van példa és ellenpélda.  
De, itt elsősorban a bolti ioncserélt vízről beszéltünk.  
Az is érdekes, hogy éppen nemrég kérdeztem rá a gyógyszertárban, hogy ők mit használnak.  
Válasz: Elsősorban desztvizet.  
De, próbáld ki. Vegyél két rész, ötven fok feletti pálinkát. Hígítsad addig, míg el nem kezd szürkülni, mindkettő. Az egyiket, bolti ioncseréltel, a másikat gyógyszertári desztvízzel.
Mérd meg, melyik hány fokig maradt tiszta, átlátszó.  
Vagy, itt is panaszkodott valaki, hogy bepenészedik a lézercsöve, az ioncserélt víztől.
Az, hogy a csúcs ipar, mire képes, az nem feltétlen jelenik meg a Nagy Jóska ioncserélő műhelyében.  Pár százezerért. És a kannás vízben.  
Persze, attól, hogy én így látom, nem biztos, hogy így van.  

000000000

Az, volt a kérdésed, amire próbáltam válaszolni, hogy az ioncserélt víz, és a desztillált víz azonos e.  
Iimi is azt mondta igen. De, nem azonos. Két különböző dologról beszélünk. Nem összetévesztendő a kettő. Még, ha azonos dolgokra is használják.
A, többit döntsd el te.  

motion

Üdv.
Én a nyáron töltöttem fel az enyémet ioncserélt vízzel. (25l) Autósboltba bemész és 270Ft/5l. A múlt héten pedig még öntöttem bele 2l fagyállót is. Lehet még hozzádobok 1 litert..  
Nekem eddig nem algásodott. Sztem nem is fog...
A ténylegesen átnyomott hűtővíz mennyisége nálam 2.1 l/perc. Egyetlen fokot sem emelkedett a víz hőmérséklete. Igaz még mindig nincsen kész a gép teljesen, ezért egy-egy teszt üzemidő 10-15-20 perces volt.
Ja, enyém is 40W-os...
Tehát igen, jó lesz hozzá.  :-)

svejk

De mitől is algásodna amikor ott a nem is akármilyen erősségű UV fény?? Minden csírát megöl. Vagy már megint nem jól tudok valamit?

Szedlay Pál

Nem próbálom ki a bolti ioncserélt vizet, mert van itthon két kevert ágyas ioncserélőm és azokat használom. Mivel nekem nincs reverzozmózis előtte én is felforralom hogy sterilizáljam, de ezt megteheti bárki aki el akarja pusztítani a benne lévő élő anyagot.
Tuti nem fog gombásodni.
A bolti az messze nem a legjobb minőségű, ebben igazad van.

Szedlay Pál

A 200-300 nm-es hullámhossztartomány nagyon hatásos olyan mikroorganizmusok elpusztítására, mint pl. a felületen vagy levegőben élő baktériumok, vírusok, gomba és penész.
Miket öl hatásosan az UV-C sugárzás? Antrax,légionella, szalmonella, kolera, dizentéria, e-coli, influenza, sztreptokókusz, A 200-300 nm-es hullámhossztartomány nagyon hatásos olyan mikroorganizmusok elpusztítására, mint pl. a felületen vagy levegőben élő baktériumok, vírusok, gomba és penész.
Miket öl hatásosan az UV-C sugárzás? Antrax,légionella, szalmonella, kolera, dizentéria, e-coli, influenza, sztreptokókusz, tuberkulózis, fertőző hepatitisz, algák, gombák.                                                    I
Alapvetően minden, aminek van DNS molekulája, elpusztul a megfelelő besugárzás hatására.tuberkulózis, fertőző hepatitisz, algák, gombák.                                                    
Alapvetően minden, aminek van DNS molekulája, elpusztul a megfelelő besugárzás hatására.

svejk

Talán ha sokat áll a gép.  
De olyan a hobbystáknál nem fordul elő :))

000000000

Ha, jól gondolom, a lézercső nem azon a hullámhosszon működik?

000000000

A vízszűrőmbe van, UV-C cső. 4, vagy 6 wattos. Ha jól emlékszem.  
Többször eszembe jutott már, vajon elég e ez az átrohanó víznek?
Mekkora dózis kellene, egy adott mennyiségű vízhez?
Mennyi ideig?
Veszít e a cső hatékonyságából?

Szedlay Pál

Segítenék neked, de sajnos ehhez nem értek.
Esetleg az interneten tudnék utána nézni, de ezt te is megteheted.
Sajnálom.

Szedlay Pál

Nem értek a lézerekhez sem.