Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

rbbhbyvfs

45e? Maga a fejegység kb 90cm hosszú, 15kg, a tápja 30kg, de http://www.lexellaser.com/laser_8595.htm" TARGET=_fnew>ITT olvashatsz róla, részletesen, Lexel 85 a tipusa.

000000000

Rossz:-( de amit irtál a zsoltka78@pr.hu-ra azt megkaptam és válaszoltam is rá

000000000

Nekem most red laserre lenne szükszégem kb fél watt környékére 640-650nm ig

000000000

privit ne küldjetek kérjétek el a mail cimem mert ami a forumon van regisztrálva már nem él.

000000000

Pedig kértem a forum vezetését hogy cserélje ki a mail cimem

000000000

varsányi péter meg tudja csinálni de csak ö hogy a nick neved melet mosositsa a mail fiokodat![#wink]

000000000

már irtam neki

000000000

kültem egyszerübb megoldást amit irál privibe...!

3k74cecek

Még reduktor sem kell elég egy megfelelő szük fúvóka az átfejtő vezetékben ami nem engedi korlátlanul átáramolni a nagyobb nyomású gázt a másik palackba.  
A fuvóka utáni nyomásmérőt figyelve be lehet állitani az átfejtett gáz nyomását.  
Átfejtésnél nem szabad meglepödni ha az átfejtett palack igen csak melegszik.  
A beáramló összesürúsödő gáz igen csak fel tud melegedni.  
-------------

Ezt nem egészen értem. Mármint a melegedést.
Ha átfejtek, akkor a másik palackban jóval nagyobb nyomás van ugye. Amikor ebből kiengedek, és a fúvóka után esik a nyomása, akkor a kiáramló gáz hűlni fog. Akkor mitől melegszik az a palack amibe beengedem ezt a lehűlt gázt?

3k74cecek

Bocs az előzőről lemarad, hogy végyé #1890-re vonatkozik

pa0n9mw

Üdv
Az igaz hogy hül, de mire átér a palackba vissza is melegszik valamenyire mivel valamennyi hőfelvétel van az átfejtő csövön.
A másik ok meg a hogy az átfejtenő palack is hül valamenyit, tehát a táguláskor előálló lehülés nem csak az átfejtett gármenyiségre hat.

Az összenyomodáskor meg fellép az adiabatikus
hőfejlődés.

végyé

3k74cecek

Ez így igaz, de ez nem olyan mértékű amire azt lehetne mondani, hogy : igen csak fel tud melegedni. A bicigli pumpa az igencsak fel tud melegedni [#wink]. Az átfejtés ha gyors, akkor jelentéktelen az eközben felvett hő, ha pedig lassú, akkor a környezet felé le is adja azt a pluszt amit felvett közben.

pa0n9mw

Üdv
Én a gyakorlati oldalát jeleztem a melegedéssel.
Amit aztán probáltam indokolni a gázok fizikájával  
Szó szerint erősen melegedett a palack amikor gáz állapotban átfejtettem Co-t és oxigént.
Persze ez a jelenség csak a nagyobb nyomásu átfejtéseknél jelentkezik számottevően.

végyé

3k74cecek

Én pont fordítva vagyok. Még nem fejtettem át, csak a fizika oldaláról közelítettem.
Ha te konkrétan tapasztaldat, akkor el kell fogadnom, és majd töröm a fejem a fizikai oldalán. Persze ehhez ismerni kellene a pontos körülményeket. Mekkora nyomásról mekkorára (induláskor és a végén), milyen csövezéssel, mennyi idő alatt, mekkora palackból mekkorába.
Biztosan van olyan kombináció amikor tényleg melegedni fog.

s7manbs8

Ha összenyomod a gázt, akkor munkát végzel rajta, ami energia nem neutrínó sugárzás formájában távozik, hanem az energia többletből hő lesz. Ha meg széthúzod, akkor ellentétes előjellel lesz az erővégzés...na mindegy én se értem nem mi8ndegy hogy a gáz végzi a munkát, vagy mi végezzük rajta, ha összenyomjuk, akkor nekünk kel erőt kifejteni bele táplálódik, ha meg nagyobb nyomású gáz engedődik ki, akkor ő saját maga végi a munkát és ezért hűl lefele...
Vissza kéne ülni a padba a ált. iskola 5. osztályba egy hétre. :)